Ağız sağlığını korurken en önemli kural, günde 2 kez dişleri fırçalamaktır. Plak kullanmaya başlandıysa, ağız sağlığı rutinine plak temizliği de dâhil edilmelidir. Plaklar su içinde bekletilerek, elle ovalanarak veya fırçayla temizlenebilir. Ancak hijyenik bir temizlik için temizleme jeli tercih edilebilir.
Plak tutmanın en doğru şekli ise, iki elinizin plağın dış kenarlarında olduğu biçimdir. Ayrıca, bir plağı her çaldığınızda, öncesinde ve sonrasında bir karbon fiber fırça ile veya gözlük ve ekran için kullandığınız bezlerle genel temizliğini yapmanız doğru olur.
Şeffaf plak temizliği için kolay bir şekilde suda durulama yapılabilmektedir. Çünkü takılıp, çıkartılabilme özelliğine sahiptir. Dolayısıyla temizlemek için çıkartılarak, soğuk su veya ılık su altında iyice yıkanarak temizlenebilmektedir.
Şeffaf plağımı her çıkardığımda temizlemeli miyim? İdealde her yemek sonrası diş fırçalamanızı öneriyoruz. Dişinizi fırçalarken şeffaf plağınızı da fırçalayabilirsiniz fakat diş temizleme malzemelerinizden uzaktaysanız plağınızı su ile durulamanız yeterli olacaktır.
Plakların temizliği, diş fırçası ve macun kullanarak plakların fırçalanması yoluyla yada sabun ve su kullanarak yapılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kontrolleriniz 2-3 ayda bir olacaktır. Şeffaf plaklar 15 günde bir değiştirilir. Örneğin tedaviniz için 20 plak üretilmiş ise tedaviniz 10 aylık bir süreye denk gelecektir.
Bakteri plağı, her gün yeterli ağız bakımı yapılıp temizlenmezse birikebilir. Uzun süre biriken plak içerisindeki bakteriler, kötü koku oluşmasına neden olabilir.
Tedavi süresi, dişlerdeki çapraşıklığın derecesine göre farklılık göstermekle beraber ortalama 3-9 ay olarak belirlenir. Şeffaf plakların günde en az 20 saat takılması önerilmektedir. 8-10 günde bir plaklar değiştirilir.
Plak Ne Zaman Temizlenmeli? Sadece yemek yerken veya kahve gibi içecekler tüketirken çıkarılması gereken plakların, günde 2 kez dişler fırçalanırken temizliği yapılabilir. Dişler fırçalandıktan sonra takılması gereken plaklar, bu şekilde daha hijyenik tutulabilir.
2: Şeffaf Plak Temizliği Şeffaf plaklarınızı her kullanımdan sonra temizlemelisiniz. Plaklarınızı, ılık su ve hafif bir sabunla nazikçe fırçalayarak temizleyebilirsiniz. Sert bir fırça veya aşındırıcı temizlik maddeleri kullanmaktan kaçının, çünkü bunlar plakların yüzeyini çizebilir ve görünümlerini bozabilir.
Plaklar diş eti sorunlarının en yaygın nedenlerinden biridir. Plaklar diş etinizi irite edebilir, diş minenizi aşındırabilir ve sonuçta çürüklere yol açabilirler. Her gün fırçalama ve diş ipi kullanımı ile temizlenmezse plak ayrıca sertleşerek diş taşına da dönüşebilir.
Yağ çekme: Çoğunlukla hindistancevizi ya da zeytinyağı gibi yağlar dişleri güçlendirmek için kullanılabilir. Diş etlerine iyi geldiği ve diş plağını temizlediği kanıtlanmıştır. Yağ çekme işlemini yapmak için, bir çorba kaşığı hindistancevizi yağını ya da zeytinyağını 20 ila 30 dakika boyunca ağzınızda çalkalayın.
Şeffaf plakların temizliği oldukça basittir. Sabah ve akşam diş fırçalama ile eş zamanlı olarak akan soğuk su altında sıvı sabun ve diş fırçası kullanarak kolayca plaklarınızı temizleyebilirsiniz.
Şeffaf plak kullanımı sırasında normal zamandaki gibi ağız hijyenine dikkat etmeniz ve bakımınızı aksatmamanızı öneririz. Mümkün mertebe her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayarak plağınızı takmanız faydalı olacaktır.
Peki, nasıl korunmalı? -Plaklar nem, yüksek ısı, direkt güneş ışığı ve tozdan korunmalıdır. -Plakların hepsinin ayrı kılıflara konması çiziğin oluşumunu minimize eder. -Üst üste konulmadan, dik olarak sıkıştırmadan muhafaza edilmelidir.
Fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerine ve süresine uyulmadığı zaman, plak ve diştaşı diş minesi üzerinde birikerek renklenmeye ve lekelenmeye yol açar.
Gece plaklarını her kullanımdan sonra mutlaka su ile yıkamalısınız. Aşınmaması için yalnızca suyla temizleme yöntemi kullanılmalıdır.
Tedavi süreniz dişlerinizin var olduğu konuma göre ortalama 3-5 ay arası sürmektedir.
Kullanım süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Plaktan en fazla faydayı görmek için belirlenen zaman içerisinde sürekli olarak kullanmak gerekmektedir. Gece plağı kullanımı 12 saati aşmayacak şekilde planlanır.
2023 yılında şeffaf plak fiyatları 12.000 TL ile 20.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Şeffaf plaklarınızı kutusuna yerleştirirken üst üste koymayınız. İç içe geçecek şekilde yan yana olacak şekilde yerleştiriniz. Şeffaf plaklarınız takılıyken sıcak olmayan içecekler tüketilebilir. Sıcak içecekler kullanılan plağın formunu bozabildiği için tavsiye edilmemektedir.
Şeffaf plak tedavisi konuşmayı etkiler mi? Plak tedavisinin ilk başlarında 1- 2 haftalık alışma süresi içerisinde konuşmada minimum bir farklılık görülebilir.
İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Protetik Diş Tedavisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansın Çelebi, “Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisi için kullanılan gece plağının hijyenine dikkat edilmediği taktirde ağız kokusu ve uzun dönemde diş çürükleri ve diş eti iltihapları gelişebilir.” ifadelerini kullandı.
Gece plağı özellikle uykuda kullanıldığından dolayı gece diş gıcırdatma ve sıkmayı engeller, bu sebepten dolayı daha rahat ve sorunsuz bir uyku çekmenize yardımcı olur. Uyku sırasında kişinin kendi diş gıcırdatmasına uyanmasını engeller, kişinin uyandığında çene ağrısı yaşamasını engeller.
Şeffaf plaklar daha çok çocuk ve gençlerde yamuk dişlerin ve aralıklı dişlerin tedavisinde kullanılır. Dişi metal tellere oranla daha kısa sürede düzeltir. Fakat ortodonti tedavi gerektiren yüksek derecede hasarlı dişlerde fazla işe yaramayan bir tedavidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri