Araçlara eğer plaka takılmamış ise bu durumda sürücülerin 3.060 TL ceza ödemesi gerekmektedir. Araçlar eğer yönetmeliğe aykırı olarak plaka takmış ise bu durumda sürücülerin 505 TL değerinde ceza ödenmesi gerekmektedir.
Ayrıca, gelin arabalarının plakalarını süsleme amcıyla dahi kapatmak da bu ceza kapsamındadır ve Karayolları Trafik Kanununun 23/3 maddesince değerlendirilir.
Plakasız bir araçla trafiğe çıkmak 2 bin 312 TL para cezasının yanı sıra sürücünün sürücü belgesine de 10 ceza puanı uygulanır. Aynı zamanda plakasız aracın trafiğe çıkmasına müsaade edilmez.
Bu sebeple de ödenen tek ücret şoförler odasına verilen “plaka basım” masrafıydı. Ancak yeni düzenleme ile plaka çıkarma işleminde ilk gidilen trafik şubesi sonrasında notere gidilmesi gerekir. 2023 yılı için plaka yenilemesi, tek plakanın basım ücreti 80 TL'dir. Eğer iki plaka içinse 160 TL'dir.
İlgili 24 soru bulundu
Plakanın kaybolduğuna dair dilekçe doldurularak kayıp ilanı oluşturulmalıdır. Buradaki işlemlerin tamamlanmasının ardından noterliğe giderek başvuruda bulunulmalıdır. Noter onaylı plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odası'nda plaka bastırma süreci tamamlanmalıdır.
Eğer plakanız düşerse ya da çalınırsa, size düşen bir sorumluluk da bulunmaktadır. Sorumluluğunuzun başında, plakanızı bildirmeniz gerektiği gelmektedir. Plakanızın başına gelenleri bildirmeniz gerekiyor. Eğer bildirme işlemi yapmazsanız, 96 TL civarında bir ceza ödemeniz gerecektir.
plakasız gezilmez, ruhsat plaka çıkarmak içinse 0 motosiklet için 3 ay süreniz vardır.
Plakalarda herhangi bir şekilde düzenleme yasaktır.
Trafik Kanununa göre KEL, LAN, LEN, MAL, NAH gibi harf gruplarını içeren plakalar, küçük düşürücü nitelik taşıdıklarından hiçbir şekilde verilmiyor. Abdullah Öcalan'ın ismiyle ilişkilendirecek APP, APO, PKK gibi harf grupları da verilmiyor.
Ancak ne yazık ki, APP plaka, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır. Bu plaka türü 2010 yıllında kullanılmaya başlansa da 6047 sayılı kanuna göre yasaklı hale gelmiştir. Yasağa rağmen bu plaka türünü kullanan kişiler, 427 TL para cezası ödeyecektir. Ancak bu ödeme miktarı, peşin ödemeler için geçerlidir.
APP (Amerikan Pres Plaka) plakalarının kullanımı Türkiye'de yasa dışıdır ve 6047 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na aykırıdır. 2023 yılında, APP plaka kullanımıyla yakalanan sürücüler veya araç sahipleri için uygulanan ceza 750 TL olarak belirlenmiştir.
Katlanır plakalık kullanımı, Karayolları Trafik Kanunu'na göre yasaktır. Genellikle uzaktan kumanda aracılığıyla kontrol edilebildiği ve radarda ya da trafik kameralarında görünmediği için katlanır plakalık yasak sayılan bir kullanım şeklidir. 2023 yılı için belirlenen katlanır plakalık cezası 1671 TL'dir.
Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL'dir.
Araç alım satımı sırasında noter görevlisinin “Plaka değiştirilecek mi?” sorusuna “Evet” demeniz gerekir. Satış belgesi düzenlendikten sonra yeni plaka numarası belirlenir. Eski plaka noter tarafından teslim alınır.
Plakası henüz çıkmayan araçlar için motor numarası, şasi numarası ve araç modeli baz alınarak trafik sigortası ve kasko sigortası poliçesi oluşturulabilir. Plakanın alınmasının ardından poliçe güncellenir ve plaka poliçeye eklenir. Poliçede yapılan bu değişiklik işlemi ''zeyil'' olarak tanımlanır.
* A sınıfı trafik belgesi için istenen ücret : 4.080 Türk Lirası * Diğerlerinden ise : 404,20 Türk Lirası * Uygunluk belgesi verilmeyen araçlara verilen izin belgesi esasında geçici plaka ücreti harcı ise 305,20 Türk Lirasıdır.
Motosiklet, yarı ve tam römork araçlarda tek plaka kullanımı olsa dahi araç plakasız olarak kabul edilir. Bundan dolayı bu yasa gereğince ceza durumları doğar. Otomobil ve diğer araçlarda ise hem ön hem de arka bölümde bulunması gereken iki plakanın da olmamasıyla plakasız araç kullanma cezası ile karşılaşılır.
06 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" gereğince %18 ibaresi %20 şeklinde değiştirildiğinden özel plaka ücreti 61.175.52TL olarak yeniden hesaplanmıştır.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
Bu işlem için ilk önce Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesinden randevu alınmalıdır. Daha sonra nüfus cüzdanı fotokopisi, araç ruhsatı ve fotokopisi ile eski plakalar hazırlanarak randevuya gidilir. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından Şoförler Odasına bağlı plaka basım merkezinden yeni plakalarını yaptırılabilir.
Sorumluluğunuzun başında, plakanızı bildirmeniz gerektiği gelmektedir. Plakanızın başına gelenleri bildirmeniz gerekiyor. Eğer bildirme işlemi yapmazsanız, belirli bir miktar ceza ödemeniz gerecektir. Aracın plakası düşerse ya da çalınırsa hemen gerekli mercilere başvurarak, işlemlere başlamanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri