Genel kanı koldan ölçümün daha doğru sonuçlar verdiği üzerinedir. Günümüzde dijital tansiyon aletleri kullanım kolaylığı bakımından daha çok tercih edilmektedir. Kaliteli ve güvenilir bir marka olduğu sürece bilekten veya koldan ölçüm yapan cihazlar için her ikisi de güvenlidir.
Tansiyon ölçümü sırasında kol kalp hizasında olmalıdır ve tansiyon cihazı dirseğin iç yüzeyindeki atardamarın olduğu noktaya yerleştirilmelidir. Kol kalp hizasının altındayken yapılan tansiyon ölçümünde olduğundan daha yüksek sonuçlar çıkabilir.
Ayrıca, tansiyon aletinin yaşı ve kullanım sıklığına göre daha sık kalibrasyon yapmanız gerekebilir. Tansiyon aleti kalibrasyonu, tansiyon aletinin doğru ve güvenilir şekilde ölçüm yapmasını sağlamak için periyodik olarak yapılması gereken bir işlemdir.
EN DOĞRU SONUCU MANUEL TANSİYON ALETLERİ VERİYOR
Tansiyon ölçümleri tansiyon aletiyle yapılıyor. Üst koldan yani omuzla dirsek arasından ölçülen manuel tansiyon aletlerinin en doğru sonucu verdiği belirtiliyor. El bileğinden otomatik aletlerle ölçüm yapan cihazlarda yanlış değerlendirmeyle daha sık karşılaşılıyor.
Dijital tansiyon aletleri koldan ya da bilekten tansiyon ölçümü yapabilirler. Koldan ve bilekten tansiyon ölçümü yapılırken hareket edilmemeli ve konuşulmamalıdır. İki ölçüm yerinden de doğru sonuçlar alınır ancak koldan ölçüm yapıldığında daha hassas sonuçlar elde edilecektir.
İlgili 34 soru bulundu
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
Sağ ve sol kol arasında 10 birim ve daha az fark olabilir ve endişe edilmemeli. Evde ortalama ölçülen tansiyon değerleri 135/85 mmHg üzeri ise yüksek tansiyondan bahsedilir."
Ölçüm yapmadan önce en az 5 dakika mümkünse 10 dakika sessiz bir ortamda dinlenin. Her zaman aynı dinlenme süresini kullanın. Arka arkaya ölçüm yapacaksanız ölçümler arasında yaklaşık 3 dakika bekleyin.
Genel kanı koldan ölçümün daha doğru sonuçlar verdiği üzerinedir. Günümüzde dijital tansiyon aletleri kullanım kolaylığı bakımından daha çok tercih edilmektedir. Kaliteli ve güvenilir bir marka olduğu sürece bilekten veya koldan ölçüm yapan cihazlar için her ikisi de güvenlidir.
Kollardan birindeki ölçüm genellikle diğerinden hafifçe yüksek çıkar; bu normaldir. Hangi koldaki değer daha yüksekse artık hep o koldan ölçüm yapılır. Ancak, kollar arasında büyük tansiyonda 20 mmHg 'den fazla fark olması normal değildir (Örneğin; sol kol 155/75 mmHg, sağ kol 120/70 mmHg; yani 155-120 = 35).
Benim tansiyonum yükseldi mi endişesi ve paniği bile tansiyonunuzu birkaç basamak yükseltebilir. Bu nedenle hipertansiyon nedeniyle tansiyon takibi yapılan hastalara çok gerekmedikçe günde 2 kereden fazla tansiyon ölçmeyi önermiyoruz tansiyon yüksekliği korkusu bazen hipertansiyondan DAHA Fazla zarar verebilmektedir.
Tansiyon ölçüm cihazı yorumları dikkate alınarak, en iyi tansiyon aleti markaları sıralamasında Omron, Braun, Acura ve Wicron geliyor. 2023'te alınabilecek en iyi tansiyon aletleri olarak Omron M4 Intelli, Acura AC-9080K ve Braun BUA 5000 modelleri hastane ile aynı değerlerde ölçüm sonucu vermeleri, geniş kol çevresi ...
Mesela tansiyon aleti kalibrasyonu ve bakımı senede 4 kez yapılması sağlıklı ölçümler için ideal olacaktır.
Sabah ölçülen tansiyon aç karna ve tansiyon ilacını almadan ölçülmeli. Ana öğünlerden önce ya da en az 2 saat sonra, kahve veya sigara içiminden en az yarım saat sonrasında tansiyon ölçülmeli. Yemekten ya da egzersizden sonra ölçülen tansiyon normalden düşük çıkabilir.
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
Rahatsız, tedirgin, stresli olduğunuzda, üşüdüğünüzde veya ağrınız olduğunda tansiyonunuzu ölçmeyin. Yemekten sonra en az iki saat, kahve veya sigara içtikten sonra en az yarım saat bekleyin. Ölçümden önce gerekirse mesane ve bağırsaklarınızı boşaltın.
İlk ölçümde tansiyon her iki koldan ölçülmelidir
Kollar arasında 20 mmHg ya varan basınç farkları olabilir. Bu durum genelde damar direnci ile ilgilidir. Ancak 20 mmHg üzeri kollarda tansiyon farkı, tansiyonun düşük olduğu kolda damar tıkanığlığı düşündürmelidir.
Tansiyon gibi düzenli olarak nabzınızı da ölçün
Normalde kalp atış hızı 60 ile 100 arasındadır. Düzenli spor ya da sürekli egzersiz yapanlarda kalp atış hızı bir dakikada 60'ın altında olabilir. Ancak 50'nin altı kabul edilmez bir durumdur. Ancak 100'ün üzerindeki değer normal dışıdır.
Normalde iki kol arasında 10 mmHg'ya kadar fark olabilir.
Avrupa Hipertansiyon Birliği doktora gitmeden önce 1 hafta kan basıncı takibi önermektedir. 1 haftalık kan basıncı ölçümü yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar: Kan basıncı sabah ve akşam 1-2 dakika ara ile ikişer kez ölçülmelidir yani günde 4 ölçüm yapılmalıdır.
Tansiyonun 14'e 10 ve daha yüksek olması durumu hipertansiyon olarak kabul edilir. Bu yükseklik evde uygulanacak doğal yöntemlerle tedavi edilebilir ancak tedavi edilmediği takdirde yüksek tansiyon kalp hastalıkları, beyin hasarı ve felç gibi tehlikeli durumlara sebebiyet verebilir.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
Aslında her iki koldan da eşit ölçülür. Yarıya yakın kişi de her iki kol arasındaki ölçümde küçük bir fark olabilir. Bu nedenle başlangıçta her iki koldan da ölçüm alınması gerekir. Daha sonra yüksek ölçülen koldan tansiyon ölçümü yapılmalıdır.
16/10 mm Hg tansiyon değeri, yüksek tansiyonun belirgin bir işareti olarak kabul edilir. Normal tansiyon değeri 120/80 mm Hg iken, 16/10 mm Hg değeri tansiyonun yükseldiğini gösterir. Bu yüksek tansiyon değeri, hipertansiyonun bir işareti olabilir ve sağlık riskleri taşıyabilir.
Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon dediğimiz duruma 3 ayrı günde yapılan 3 doktor ofis ölçümü ya da ideal olarak 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu (Tansiyon Holter) ile tanı konulur. 65 yaş altında 140/90 mmHg, 65 yaş üzerinde 150/90 mmHg değerini aşan ölçümler Hipertansiyon kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri