Plakasız bir araçla trafiğe çıkmak 2 bin 312 TL para cezasının yanı sıra sürücünün sürücü belgesine de 10 ceza puanı uygulanır. Aynı zamanda plakasız aracın trafiğe çıkmasına müsaade edilmez. Plakasız araç trafikten men edilerek çekici ile en yakın emniyet otoparkına çekilir.
Araçlara eğer plaka takılmamış ise bu durumda sürücülerin 3.060 TL ceza ödemesi gerekmektedir. Araçlar eğer yönetmeliğe aykırı olarak plaka takmış ise bu durumda sürücülerin 505 TL değerinde ceza ödenmesi gerekmektedir.
Ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanması 2023 yılında ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanmasının cezası 8 bin 190 Türk lirasıdır.
Motosiklet, yarı ve tam römork araçlarda tek plaka kullanımı olsa dahi araç plakasız olarak kabul edilir. Bundan dolayı bu yasa gereğince ceza durumları doğar. Otomobil ve diğer araçlarda ise hem ön hem de arka bölümde bulunması gereken iki plakanın da olmamasıyla plakasız araç kullanma cezası ile karşılaşılır.
Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL'dir.
İlgili 43 soru bulundu
Sahip olduğu aracı bir başkasına kullandırma ve bu kişinin de aracın sınıfına uygun şekilde ehliyete sahip olmamasına müteakip araç sahibine kesilen ceza 4060 TL. Bunun dışında ehliyeti olduğu hâlde araç kullanırken yapılan denetimlerde ehliyetsiz bir şekilde yakalanma cezası da vardır.
Plakasız/Tek Plakalı Trafiğe Çıkmak Yasak mı? Tescilli aracın plakasız olarak trafiğe çıkması durumunda sürücüye güncel trafik cezası oranında idari para cezası uygulanır. Araç, tescil plakası uygun yere takılıncaya kadar trafikten men edilir.
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir mi? Çekme belgeli araç trafiğe çıkamaz. Çekme belgeli motoru trafiğe çıkarma cezası, Karayolları Trafik Kanununun 21. maddesine göre 10 ceza puanı ve 2.018 TL idari para cezası şeklindedir.
Plakası henüz çıkmayan araçlar için motor numarası, şasi numarası ve araç modeli baz alınarak trafik sigortası ve kasko sigortası poliçesi oluşturulabilir. Plakanın alınmasının ardından poliçe güncellenir ve plaka poliçeye eklenir. Poliçede yapılan bu değişiklik işlemi ''zeyil'' olarak tanımlanır.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür.
Aracı kullanan sürücü eğer ruhsat sahibi değilse, ruhsat sahibine de aynı miktarda ceza kesilerek toplamda 8.128 TL idari para cezası kesilir. Tebliğ tarihinden itibaren para cezası 15 gün içerisinde ödendiği takdirde 3.048 TL'ye indirilir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre, kask takmayan sürücülere ceza verilir. Kasksız motosiklet kullanma cezası, 2023 yılı itibarıyla 437 TL olarak belirlenmiştir. Bu nedenle, sürücülerin ve yolcuların trafik kurallarına uyması ve kask takma zorunluluğunu yerine getirmesi hayati önem taşımaktadır.
Her iki aracın karayolları muayene istasyon amirliğinde tespii yaptırılarak Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne müracaat edilecektir.
2023 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar? Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
Plaka Yenileme Ücreti 2023 Ne Kadar? Noter araç devri ve araç plaka yenileme ücreti 2023 yılı için ödenmesi gereken toplam tutar, 211 TL olarak belirlenmiştir.
Muayene sonucunda alınan araç tespit raporu ile notere giderek geçici araç tescil belgesini almak mümkündür. Daha sonra noterden alınan Plaka Basım Talep Belgesi ile beraber Şoförler Odasından plaka çıkartılır. Çekme belgeli aracın trafiğe çıkabilmesi için son olarak motorlu taşıtlar vergisini ödemek gerekir.
Çekme belgeli araçlar yasal olarak trafiğe çıkamazlar ve eğer çekme belgeli bir araç trafikte yakalanırsa, plaka sahibine para cezası kesilir. Çekme belgesi olan bir aracın trafikte yakalanması halinde, bu durum ehliyet sahibinin trafik ceza puanına işlenir.
Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Plakasız bir araçla trafiğe çıkmak 2 bin 312 TL para cezasının yanı sıra sürücünün sürücü belgesine de 10 ceza puanı uygulanır. Aynı zamanda plakasız aracın trafiğe çıkmasına müsaade edilmez. Plakasız araç trafikten men edilerek çekici ile en yakın emniyet otoparkına çekilir.
"A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi'ne istinaden düzenlenen "A" Geçici Trafik Belgesi (Ek:10-C) ve bu belge ile kullanılan "G" plakanın geçerlilik süresi; aynı il sınırları içerisinde yirmidört saat, şehirlerarası ve uluslararası yollarda aracın götürüleceği yerin uzaklığına göre en fazla altı gündür.
Bu belge imalatçı ve bayilerine tecrübesi yapılacak araçlara, depo gümrük satış yerleri, teşhir yeri ve benzeri gibi yerler arasında sürülecek araçlar için verilir.
Trafik cezaları, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca açıklandı. Yeniden Değerleme Oranı'nın yüzde 112,9 olarak belirlenmesiyle birlikte 2023 yılında trafik cezaları da belli oldu. En yüksek ceza 20 bin 977 lira ile uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisinde araç kullanmaya kesilecek.
Yayaya öncelik vermeme cezası: 888 TL. Yetki dışı siren kullanımı cezası: 4.064 TL. Yönetmeliğe aykırı plaka kullanma cezası: 1.671 TL.
İşlem sırasında İndirim oranı otomatik olarak sistem tarafından uygulanır. Bu nedenle trafik cezalarının erken ödenmesi, sürücüleri ekonomik anlamda rahatlatan bir uygulama olarak düşünülebilir. Bu indirimden yararlanmak için cezanın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri