YARGITAY BİRİNCİ BAŞKANI. Mehmet AKARCA 21.01.1963 tarihinde Şirvan'da doğmuştur.
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay 1. Ceza Dairesi Onursal Başkanı Merhum Cengiz Erdoğan İçin Düzenlenen Cenaze Törenine Katıldı 17.03.2024 Pazar günü vefat eden 1.
YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCISI. BEKİR ŞAHİN
01.03.1960 tarihinde Çorum/Mecitözü'nde doğmuştur. Çorum İmam Hatip Lisesini bitirmiş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1986 yılında mezun olduktan sonra, askerliğini Ankara/Etimesgut'da kısa dönem olarak yapmıştır.
Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, Erdoğan'ın 'yargı krizi'ne karşı tavrını değerlendirdi!
Yargıtay - Birinci Ceza Dairesi Başkanlığı Seçim Sonucu. Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 14.02.2023 tarihinde (bugün) yapılan seçim sonucunda Birinci Ceza Dairesi Başkanlığına aynı Daire Üyesi Sayın Hüseyin Canan seçilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Yargıtay Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri, daire başkanlarının görev süreleri dört yıldır. Süresi bitenler yeniden seçilebilirler.
Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen adaylar arasında Cumhurbaşkanınca 18.05.2015 tarihinde birinci kez, 21.05.2019 tarihinde ikinci kez Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilen Akarca, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 24.03.2020 tarihinde Yargıtay Birinci Başkanlığına seçilmiş olup halen bu görevi sürdürmektedir.
Hukuk Daireleri arasında meydana gelen görev ve işbölümü uyuşmazlıklarını karara bağlamaktır. Başkanlar Kurullarının verdiği tüm kararlar kesin olup, bu kararlar aleyhine başka bir yargı merciine başvurulamaz.
Yargıtay üyeleri, birinci sınıfa ayrılmış adli yargı hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından Hâkimler ve Savcılar Kurulunca üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir.
YARGITAY BİRİNCİ BAŞKANI. Mehmet AKARCA
21.01.1963 tarihinde Şirvan'da doğmuştur. Karşıyaka Havva Özişbakan Lisesini bitirmiş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1986 yılında mezun olduktan sonra, askerliğini Kütahya'da kısa dönem olarak yapmıştır.
Bir savcı ne kadar maaş alır? Bir savcının aylık maaşı genellikle 106.500 TL civarında olup, bu miktar bazı durumlarda 85.200 TL'ye kadar düşebilir veya 199.200 TL'ye kadar çıkabilir.
MADDE 8 – (1) Yargıtay üyeleri, Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından Yargıtay daire başkanlarının seçimindeki usule göre seçilir. (2) Tetkik hâkimleri, Birinci Başkanlık Kurulu tarafından Yargıtay kıdemi en fazla olan 20 tetkik hâkimi arasından seçilir.
Yargıtay dairelerinde yer edinen üye sayısı yasal düzenlemelere bakılırsa değişim gösterir. 2011 senesinde Yargıtay daire sayısı 38; üye sayısı ise 387 olarak belirlenmiştir. Günümüzde ise Yargıtay üye sayısı 310'dur.
Mehmet Akarca, Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilmiş, 4 yıllık görev süresi dün itibarıyla dolmuştu. Geçen hafta Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanlığına Kadir Özkaya seçilmişti.
Bilindiği üzere, Anayasamızın 146, 154 ve 155'inci maddelerinde yüksek mahkemeler; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay olarak düzenlenmiş olup, birbirlerine üstünlük sıralaması öngörülmemiştir.
Yargıtay, eskisi gibi Divan-ı Ahkam-ı Adliye içinde bir mahkeme olmayıp, Bağımsız Yüksek mahkeme olmuştur. Divan-ı Ahkam-ı Adliyedeki Yargıtay, Divan-ı Ahkam-ı Adliye nazırına bağlıydı, ancak Nizamiye Mahkemeleri Kuruluş Yasasına göre tüm mahkemeler gibi Yargıtay da Adalet Bakanlığına bağlanmıştır.
Yargıtay, İstinaf ve İlk Derece Mahkemelerinin Kararlarını Denetler. İlk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza davalarının ilk görüldüğü mahkemelerdir. Yargıtay, ilk derece mahkemesi kararları istinaf incelemesinden geçtikten sonra bu kararlar aleyhine yapılan temyiz başvurularını inceleyerek karara bağlamaktadır.
Hakim ve Savcılar Kurulunca üye tamsayısının salt çoğunluğu ve de gizli oyla seçilebilirler. Yargıtay Başkanlığı seçimi de gizli oyla olmaktadır. Yargıtay üye sayısının salt çoğunluğu ile Yargıtay başkanı seçilir. Yani Yargıtay başkanı olabilmek için Yargıtay üyelerinin salt çoğunluğunun oyunu almak zorunludur.
Yargıtay'ın ana görevi anayasa ilkeleri doğrultusunda uyuşmazlıkların çözüme kavuşmasına yardımcı olmak ve tarafsız bir bakış açısı ile dava dosyalarını incelemektir. Yargıtay, Yargıtay Başkanlığı'na bağlıdır. Yargıtay Başkanlığı ise bağımsız bir yüksek yargı kurumudur.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay Genel Kurulunun kendi üyeleri arasından gizli oyla belirleyeceği beşer aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından dört yıl için seçilirler. Süresi bitenler yeniden seçilebilirler.
Cumhurbaşkanı; üç üyeyi Yargıtay, iki üyeyi Danıştay genel kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere üç üyeyi Yükseköğretim Kurulunun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev ...
Yargıtay ve Danıştay üyeleri 20 yıllık kıdeme sahip hakim veya savcılar ile aynı mesleki kıdeme sahip hukuk profesörleri ve avukatlar arasından seçilmektedir. İtalyan Anayasasının 107. maddesine göre, bu üyelerin görev süresi belirli bir yılla sınırlanmamış olup 65 yaşına kadar görev yapabilmektedirler.
Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay'da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri