Bireyin belli davranışlarını planlı ve sistemli olarak kontrollü koşullar altında davranışın nedenleri, sebep sonuç ilişkilerini bulmayı amaçlayan gözlem biçimidir.
Birçok biçimde gözlem yapılabilir; doğrudan ya da dolaylı olarak, sistemli ya da rastlantısal, açık ya da gizli, katılarak ya da katılmayarak.
Sistematik gözlem; bir birey hakkında tam ve gerçekçi bir anlayış kazanmak, durumunu ve gelişmesini kavramak için çeşitli zaman ve faaliyetler içinde kişinin yeter bir süre gözlenip tipik ve anlamlı davranışlarını, eylemlerini sistemli bir şekilde kaydetme işidir (Tan, 2000).
2-Sistemli Gözlem: Belirli davranışların sistemli, düzenli, yapılandırılmış ve kontrollü bir şekilde gözlemlenmesidir. Bu gözlem türü gelişigüzel gözleme göre daha geçerli ve güvenilirdir. Bu tür gözlemde bir çocuk ya da çocuk grubunun belirgin davranışları hakkında gözlem yapılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Araştırılmak istenen inceleme elemanı ya da birimini oluşturan nesne, olay ya da durum gibi canlı veya cansız varlıkların, araştırma amacına uygun bir biçimde sistematik olarak izlenmesi ve bu yolla ulaşılmak istenen verilerin elde edilmesi işlemidir.
1-Sürekli gözlem: Sürekli gözlemde incelenen olay başından sonuna kadar izlenir. Örn: Hemşirenin ilaç uygulamaları ile bağlantılı olabilecek her türlü çalışması izlenir. gözlenir. Örn; tedavi saatinde gözlem yapabiliriz.
Seviye 2: Aralıklı gözlem; hastanın durum ve konumunun her 15 ya da 30 dakikada bir kontrol edilmesidir Bu genellikle hastalar potansiyel risk taşıdıklarında ancak akut bir durum olmadığında tercih edilir.
Katılımcı gözlem, araştırmacının bir grubu yalnızca gözlem yoluyla değil, aynı zamanda faaliyetlerine katılarak da incelediği nitel bir araştırma yöntemidir. Bu nitel gözlem metodolojisinde araştırmacı, mümkün olduğunca çok senaryodaki davranışı kaydetmek için kendini katılımcıların günlük faaliyetlerinin içine sokar.
-- Gözlemlenen olay, nesne veya duruma müdahale edilmemelidir. -- Basit gözlem: Verilerin sadece gözlenmesi veya kağıt üzerinde kaydedilmesi yeterlidir.
Gözlem doğal ortamda gerçekleşirse, kontrolsüz gözlem olarak adlandırılabilir, ancak gözlem, deneysel prosedürü içeren önceden belirlenmiş planlara göre gerçekleştiğinde, buna daha sonra kontrollü gözlem denir.
Aktif gözlem veya bekle ve gör, tıbbi problemlerde müdahale ya da tedavi öncesinde uygulanan tıbbi bir yaklaşımdır. Bu süre içerisinde tekrar tekrar tetkikler yapılır. Bekleme tedavisi, aktif izlem ve masterly inactivity. masterly inactivity teriminin tıbbi olmayan bağlamları da vardır.
Nitel gözlem, ölçü araçları kullanılmadan, nedir sorusuna duyu organlarıyla cevap verebilen gözlem biçimidir. İndikatörlerde kullanılır. Kişiden kişiye değişebilmektedir. Örneğin, "Bugün hava çok sıcak." denildiğinde nitel bir gözlem dile getirilir.
Gözlem; yargısızca, anı hissederek her geleni kabul ederek kişinin kendini gözlemesidir. Gözlem kişinin kendisini ve çevresini sakin ve sabırlı bir şekilde, duyumsayarak, serbest bırakarak ve şimdiki anı olduğu gibi algılamasıdır.
Alan araştırmalarında kullanılan özgün veri toplama metodudur. Antropoloğun, incelediği toplumun içine bizzat kendisinin girerek hem toplumu hem de kendisini gözlemleyebildiği bir yöntem olan katılarak gözlem yönteminin, sosyal ve kültürel antropoloji ile ortaya çıktığı söylenebilir.
Nitel gözlem, araştırmacıların insan deneyimlerinin karmaşıklığını derinlemesine incelemesine, veri toplamasına ve belirli bir olgunun öznel yönlerine ilişkin içgörü kazanmasına olanak tanıyan değerli bir araştırma yöntemidir.
Önceki çalışmalarda ortaya çıkan davranışların tekrarlanıp tekrarlanmadığını gözlemeye yönelik olan, genellikle bir gözlem formunun kullanıldığı gözlemdir.
Açık gözlem, kullanıcılara ürününüzü kullanırken onları izlemenize izin verip vermeyeceklerini sorar. Gizli gözlem, kullanıcıları doğal bir ortamda onların haberi olmadan inceler. Bu tür bir gözlem genellikle yalnızca tüketicilerin düzenli olarak satın aldığı ve kullandığı bir ürün satıyorsanız işe yarar.
Bilim adamları; mevsimsel biyolojik aktivitelerin zamanlamasının araştırılmasına fenoloji adını vermektedirler. Fenoloji, bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar için yaşam döngüsü olaylarının zamanlamasını ölçen ve çevrenin bu olayların zamanlamasını nasıl etkilediğini tespit eden bilimdir.
Gözlem türleri
1. Yapılandırılmamış gözlem: Doğal ortamda (sahada doğrudan katılım) ya da yapay ortamda (laboratuarda dışarıdan gözlemci) yapılır. 2. Yapılandırılmış gözlem: Araştırmacı sahada veya laboratuarda dışarıdan gözlemcidir.
Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi. 2. Çeşitli araç ve gereçlerin yardımıyla olayların sebeplerini bilmek için uygulanan bilimsel yöntem.
1. Gözlem: Duyu organlarıyla veya duyu organlarının hassasiyetini artıran araç ve gereçlerle objelerin veya olayların incelenmesidir (Arthur,1993, 12-13). Etkili bir gözlem yalnızca bakmak değil belirli bir amaçla dikkatle (konsantre olarak) ve sistemli bir şekilde bakmaktır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan rasat, gözlem kelimesine verilecek en kısa cevaptır. Bu kelimeden türetilmiş olan rasathane ise gözlemevi anlamına gelir. Şühud kelimesinden türetilmiş olan müşahede, hem gözlem hem de tespit anlamına gelir. Gözlem yapan kimseye ''müşahit'' denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri