Plasenta, hamilelik sürecinde rahminizde gelişen bir dokudur. Rahminizde gelişmekte olan bebeğiniz için oksijen ve besin sağlarken, bebek kanındaki işe yaramayan maddeleri dışarı atar. Rahim duvarına yapışıktır ve bebek kordonu buradan oluşmaktadır.
Plasenta yeni hücre gruplarının yani dokuların oluşması için gerekli olan besinleri ve oksijeni özenle seçer ve bunları bebeğe taşırken, atık maddeleri ayırarak onları da annenin vücuduna gönderir. Rahmin içi, fetüsü koruyan amniyon sıvısı ile kaplıdır.
Plasentanın Yapısı
Doğuma yakın plasenta ortalama 500 gr ağırlığında, 15-25 cm çapında, 2 cm kalınlığındadır. Amnion ve koryon membranları ile kaplı yüzüne fetal yüz, kırmızı ve düzensiz yüzüne ise maternal yüz denir.
Hamilelik döneminde oluşan plasenta, göbek kordonuyla bebeğe bağlanarak oksijen ve besin akışını sağlar. Böylelikle bebeğin sağlıklı ve canlı kalmasında önemli rol oynar. Aynı zamanda plasenta bebeğin kanındaki zararlı atıkları ve karbondioksiti de filtreler.
Belki size şaşırtıcı gelicek ama bazı toplumlarda plasenta yenir. Bu plasentafaji olarak bilinen bir uygulamadır. Çin gibi bazı doğu kültürlerinde kurutulmuş plasentanın sağlıklı bir onarıcı olduğu düşünülür. Bu gelenek son yıllarda birçok kadın arasında da yaygınlaşmaya başladı.
İlgili 18 soru bulundu
Plasenta, doğumdan hemen sonra, görevini tamamlayarak bebekle beraber rahim dışına atılır. Yani doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur ve çöpe atılır.
Bebeğin sağlıklı şekilde beslenebilmesi için aracı görevi gören plasenta, asıl olarak bebeğin büyümesine yardımcı hormonların en iyi şekilde salgılanmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, annenin beslenmesinde atık ve zararlı maddeleri besin grubundan ayırarak, bebeğin bu zararlı besinleri almasını engellemektedir.
Gebelikte alınan kiloların; 3 – 4 kilosu bebek, 700 gram 1 kilosu plasenta yani bebeğin eşidir. 1 kilo ya da rahmin büyümesine bağlı olarak 1,5 – 1,8 kilo annenin artan kan miktarıdır. 1 kilo büyüyen göğüslerdir. 1 – 2 kilo annede su depolanmasından kaynaklanır.
Normal doğumlarda bebek doğduktan yaklaşık yarım saat sonra plasenta kendiliğinden vücuttan dışarı atılır. Sezaryen doğumda ise bebekten sonra plasenta doktor tarafından çıkarılır.
Plasenta, hamilelik sürecinde gelişen ve rahim içinde geçici bir organ olarak ortaya çıkan hayati bir yapıdır. Rahim duvarına tutunan plasenta, bebeğe besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu aracılığıyla onun ihtiyaçlarını karşılar.
Beyin kıvrımlı görüntüsünü 22. haftadan sonra kazanmaya başlar ve 2 yaşına kadar devam eder. Beyin gelişimi en son olan ve hatta doğumdan sonra da devam eden organdır. Yutma hareketi 12. hafta da başlar.
Anneye ait olan bölüme plasenta maternalis denir.
Plasenta, bebeğinize göbek kordonu ile bağlanmaktadır ve o da amniyon kesesi içerisinde yer almaktadır. Plasenta aracılığı ile, kan kaynağınızdan oksijen ve besinler bebeğinize geçer. Atık maddeler ise, göbek kordonu aracılığıyla plasentaya ve ardından kan dolaşımınıza vücuttan atılmak için geri döner.
Bu bağ kordon adıyla bilinir ve bebeğin her şeyidir. İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar. Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Çoğunlukla, gebelik ve yüksek tansiyon plasentanın erken ayrılmasına sebep olur. Gebelikteki kan basıncı yüksekliği bazen önceden bilinirken bazen de atlanmış olabilir. Gebelik öncesi var olan hipertansiyon, gebelikte ilk defa ortaya çıkan hipertansiyon ya da preeklampsi, hepsi sebep olabilir.
Enfeksiyon ajanları, kromozomal veya genetik anomaliler, kalıtımsal malformasyonlar, sigara intrauterin gelişim kısıtlılığına sebep olabilir. Ancak en sık sebep plasentanın bebeğin ideal gelişimini sağlamada yetersiz kalmasıdır ki buna plasental yetmezlik denir.
Bazen kontrolde plasenta tam olsa da aksesuar plasenta dediğimiz gerçek plasenta dışında küçük bir parçası ya da amnion zarları içerde kalmış olabilir. Bu durum doğum sonrası ciddi kanamalara sebep olur. Nadir olarak plasenta rahim duvarlarından ayrılmaz ve beklenen süre içerisinde çıkmayabilir.
Hormonlar: Dördüncü ayın sonlarında plasenta, gebeliğin devamını sağlayacak kadar progesteron salgılar. Plasentada hormonlar sinsityal trofoblastlar tarafından üretilir. Plasenta progesterondan başka, başta estriol olmak üzere östrojenik hormonlar salgılar.
Plasenta maskesi cildin maksimum düzeyde nemli kalmasını sağlar. Cilt tarafından kolaylıkla emilebilmesi diğer bir ayrıcalığıdır. Cilt lekelerinin görünümünü azaltır, lekeleri aydınlatır. Protein, vitamin içeren yapısıyla cildin beslenmesini ve yeniden sağlığını kavuşmasını sağlar.
Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir. Gebelik öncesi kiloya ise ortalama doğum sonrası 6. Ayda kavuşulur.
Doğum sonrası kilo verme düzeni nasıl oluşur? Doğumdan sonra bebekle ve su kaybıyla beraber yaklaşık 8 kilo kaybedilir. Gebelik döneminde 12,5 kg alan bir anne, doğumdan iki hafta sonra gebelik öncesi kilosuna göre yaklaşık 4-4,5 kg daha fazladır. Daha sonra doğum sonrası 6. aya kadar 2,5 kg daha verilir.
Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyeceklere örnek olarak şunlar verilebilir: Tam yağlı süt ve süt ürünleri: Tam yağlı süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri, yağ oranı yüksektir ve kilo almaya yardımcı olur. Ayrıca, kalsiyum, protein ve vitaminler açısından da zengindir.
Suda Doğum
Doğumun ilk evresini kısaltması açısından ve epidural analjezi kullanımını azaltması nedeniyle sağlıklı ve sorunlu giden 37-42 hafta arası doğum eylemi başlayan gebelere doğumun ilk evresini geçirmek için önerilebilir. Anne ve bebek açısından artmış yan etki riski taşıyor gibi görünmemektedir.
Genellikle gebeliğin 20. haftası itibariyle plasentanın yer değiştirmesi mümkündür. Gebeliğin ilk dönemlerinde plasenta rahim ağzına yakın yerleşebilir. Rahim büyümesiyle beraber plasenta üst kısımlara çıkar. Bunun için de gebeliğin 24. haftasına kadar beklenilir.
Anne karnındaki bebek, anne ateşli bir hastalık geçirmediği sürece sürekli olarak 36.5 derecede tutuluyor. Bundan dolayı anne, uzun süreli güneşe maruz kalmadığı ve aşırı bir susuzluk (şiddetli dehidratasyon) çekmediği sürece bebeğin vücut ısısı değişmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri