Rahimde myom olması ve plasentanın bu myomun üzerine yerleşmiş olması, Karına darbeye sebep olabilecek, trafik kazası, yaralanmalar da plasentanın erken ayrılmasına sebep olabilir.
Annenin yaşı: 40 yaş ve üstü kişilerde plasentada bazı problemler görülebilir. Yüksek tansiyon: Plasenta sağlığını etkileyen faktörlerden biri de yüksek tansiyondur. İkiz ya da çoğul gebelik: İkiz bebek ya da çoğul gebelik durumlarında plasenta sağlığı etkilenebilir ve risk artar.
Plasenta previa'da en önemli risk, annenin ve bebeğin hayatını riske sokacak vajinal kanamadır. Hastaların 1/3'ünde vajinal kanama 30 haftadan sonra başlar. Hastaların sadece %10'unda terme kadar vajinal kanama olmaz. Gebeliğin seyri sırasında vajinal kanamaya neden olabileceği için cinsel ilişki önerilmemektedir.
Ayrıca erken doğum tehdidi veya plasenta yetmezliğinin olduğu durumlarda, anne adayının gündüzleri de istirahat etmesi gerekebilir. Bu tip istirahatlerde anne adayının sol tarafının üzerine yatması önerilir.”
Bu durum kanama ve pıhtılaşma sistemini bozarak DIC tablosu oluşturabilir. Dekolman olgularının %10'da DIC gelişir ve gebelikte DIC gelişiminin en sık nedeni plasenta dekolmanıdır. Plasentanın ayrılması bebeğin beslenmesini bozacağından fetal ölüm sık görülür ve fetal ölüm varlığında DIC gelişimi ihtimali artar.
İlgili 45 soru bulundu
Çoğunlukla, gebelik ve yüksek tansiyon plasentanın erken ayrılmasına sebep olur. Gebelikteki kan basıncı yüksekliği bazen önceden bilinirken bazen de atlanmış olabilir. Gebelik öncesi var olan hipertansiyon, gebelikte ilk defa ortaya çıkan hipertansiyon ya da preeklampsi, hepsi sebep olabilir.
Gebeliğin erken dönemlerinde ultrason incelemelerinde plasenta previaya daha sık rastlanır. Hamileliklerin %5-20'sinde ikinci trimesterda rutin yapılan ikinci düzey detaylı ultrason incelemelerinde plasentanın servikse yakın olduğu saptanır.
Bunun nedeni vücudumuzun ortasında özellikle sağ tarafından geçen en büyük ana toplardamar (Vena Cava İnferior) geçmektedir. Eğer sağ tarafa doğru yatılırsa bu toplardamara, rahim baskı yaparak kalbe dönen kan miktarını azaltır bu da bebeğe giden kan miktarının azalmasına neden olur.
Plasenta previanın temel belirtisi, gebeliğin ikinci yarısında vajinadan gelen ve ağrısız seyreden kanamadır. Eğer gebeliğin ikinci ya da üçüncü ayında bir kanama olursa, mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kanama bazen oldukça şiddetli olabilir. Bazı gebelerin kanamayla birlikte rahim kasılmaları da olabilir.
Plasenta yeni hücre gruplarının yani dokuların oluşması için gerekli olan besinleri ve oksijeni özenle seçer ve bunları bebeğe taşırken, atık maddeleri ayırarak onları da annenin vücuduna gönderir. Rahmin içi, fetüsü koruyan amniyon sıvısı ile kaplıdır.
Plasentanın rahim içinde normal yerinde değil, rahim ağzında yerleşmesi plasenta previa'dır. Plasenta akreata ise plasentanın rahim duvarına anormal yapışması ve ayrılma zorluğu ile ortaya çıkar. Bu iki durum birarada da meydana gelebilir. Sonuçları çok tehlikeli kanamalardır.
Her iki organın da farklı işlevi vardır. Plasenta, bebeğin ihtiyaç duyduğu oksijeni anne karnından alır. Göbek kordonu ise gerekli oksijeni anne karnından alarak bebeğin nefes almasını ve beslenmesini sağlar. Yani bebek, anne karnında ağız yolu ile değil tamamen kordon sayesinde beslenir.
Fakat hamilelik devam ettiği için plasenta rahmin tepesine doğru hareket eder. Üçüncü trimesterde, plasenta rahmin tepesine yakın olmalıdır. Bazen, plasenta serviksi kısmen veya tamamen kaplar. Buna bir previa denir.
Plasenta nedir ve ne işe yarar? Plasenta, hamilelik sürecinde rahminizde gelişen bir dokudur. Rahminizde gelişmekte olan bebeğiniz için oksijen ve besin sağlarken, bebek kanındaki işe yaramayan maddeleri dışarı atar. Rahim duvarına yapışıktır ve bebek kordonu buradan oluşmaktadır.
Bazen kontrolde plasenta tam olsa da aksesuar plasenta dediğimiz gerçek plasenta dışında küçük bir parçası ya da amnion zarları içerde kalmış olabilir. Bu durum doğum sonrası ciddi kanamalara sebep olur. Nadir olarak plasenta rahim duvarlarından ayrılmaz ve beklenen süre içerisinde çıkmayabilir.
Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
Sırt üstü yatış sırasında vücudun alt kısmından kanı toplayıp, kalbe taşıyan büyük bir toplardamara baskı olur.Bunun sonucunda annede tansiyon düşüklüğü,baş dönmesi, halsizlik gelişirken bebeğe giden kan akımı ve besin akışı azalır.
Ortalama 25-30. haftaya kadar, istediğiniz pozisyonda yatabilirsiniz. Anne adayların çekincesi özellikle alışık oldukları yüz üstü pozisyonda, bebeğin sıkışıp zarar göreceği düşüncesidir.
Plasenta Previa Teşhisi Kaçıncı Haftada Konur? Plasenta previa genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra tanı konabilen bir durumdur. Genellikle rutin ultrason taramaları sırasında plasenta pozisyonu değerlendirilir ve plasenta previa varlığı tespit edilebilir.
17 haftalık bebek anne karnında leğen kemiklerinin üstüne doğru konumlanmıştır. Rahim büyüdükçe leğen kemiklerinin arasına sığamaz ve anne karnında yukarı doğru çıkmaktadır.
Ayakta kalarak veya yürüyerek yerçekiminin de etkisiyle bebeğin aşağı inmesine yardımcı olabilirsiniz. Bir pilates topu üzerinde hareket etmek, yürümek, sallanmak, çömelmek, öne doğru yaslanma pozisyonları ve beraberinde sırt masajlarını da rahatlamak için kullanabilirsiniz.
Plasenta akreata ve plasenta previa genellikle gebelik sırasında belirti vermez. Ancak gebeliğin herhangi bir döneminde ağrısız vajinal kanamalar görülebilir. Bazı olgularda, ultrason görüntülemeleri sırasında plasentanın lokalizasyonu takip edilirse, tanı konulabilir.
Hamilelik esnasında plasentanın erken ayrılması acil müdahale gerektiren bir durumdur çünkü hem annenin hem de bebeğin hayatını tehlikeye sokar. Bebeğin durumu bebek kalp atımlarından takip edilir. Anne ve bebeğin sağlık durumlarına bakarak hamileliğin sonlandırılıp sonlandırılmayacağına karar verilir.
Rahim içerisinde bulunan bebek, bazı hücreleri ile anneye tutunmaya çalışır. Bu tutunmayı sağlayan yapıya bebeğin eşi, tıbbi adı ile plasenta denir. İşte bu bebeğin eşi ile anne dokusu arasında bazen kanama olur. Bu duruma düşük riski veya tıbbi adı işe abortus imminens denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri