En yaygın uygulamalar olarak, yapılarda yalıtım, otomobil, ambalaj ve endüstriyel spor malzemeleri yapımında oldukça yaygındır. Yalıtım örtüleri, zemin kaplama malzemeleri, profiller, otomobil kaplamalar, kablo, iç dekorasyon uygulamaları, ayakkabı ve daha bir çok uygulama alanı mevcuttur.
Kullanım alanları
Isı yalıtımı malzemesi olarak, ince cidarlı kaplarda, soğutma kulelerinde, boru köpük, kauçuk, çeşitli aletler, otomobil parçaları, paneller ve elektronik aletlerin plastik aksamlarında yaygın olarak kullanılır. Tek kullanımlık bardak, tabak, yoğurt kapları, ayran kaplarında sıklıkla kullanılır.
Isı yalıtımında kullanılan malzemeler
Ülkemizde üretilen ısı yalıtım malzemeleri genellikle şunlardır: Cam yünü, plastik köpük (polistren, poliüretan, vb.)
EPS'nin özel tipleri ayrıca, gıda maddelerinin amblajlarında bile kullanılabilen ve insan sağlığına zararlı olmayan bir üründür. EPS ürünler, levha, boru veya önceden şekil verilmiş elemanlar halinde, yapıların ısı ve ses yalıtımında ve ambalaj sanayiinde yoğun bir şekilde kullanılırlar.
İlgili 40 soru bulundu
Poliüretan köpüğün su ve hava geçirmez özelliği sayesinde yalıtım malzemesi olarak kullanabilirken; köpük yapısı sayesinde püskürtüldüğü alanın şeklini alarak dolgu malzemesi olarak da kullanılabilmektedir.
Poliüretan köpüğün sıvı hali, bir sprey ile birleştirilerek yüzeylere püskürtülür ve hızla genişleyerek köpük haline gelir. Bu köpük, kapı ve pencere gibi boşlukları doldurmak için kullanılır. Sprey poliüretan köpük, çok iyi bir ses yalıtımı sağlar ve su geçirmez özelliklere sahiptir.
Esnek Poliüretan Köpükler başta kapı ve pencere montajında, her türlü boşluk doldurma uygulamalarında, ses ve ısı izolasyonunda, su geçirmez bariyerlerde ve yangına karşı izolasyon amaçlı kullanılmaktadır.
EPS (Genleştirilmiş Polistren) Strafor termoplastik, kapalı gözenekli, polistren taneciklerin şişirilmesi ve birbirine yapılması yolu ile üretilen ve %98′ i hareketsiz kuru havadan oluşan bir ısı yalıtım malzemesidir. Yüksek ısı yalıtımı sağlar.
Duvarlar strafor ile kaplanarak kışın soğuğun yazın ise sıcağın geçirgenliğini korumak için yapılır. Yerden ısıtma döşemelerde ise durum biraz farklıdır. Zorunlu olmadıkça strafor kullanımı çok fazla önerilmez. Bunun nedeni kolon ve kirişler için yalıtımın sağlanamamasıdır.
Plastikler yangın durumunda hızlı yanar, fazla duman üretir, zehirli gaz çıkartır ve yüksek sı- caklık oluşturur. Söndürmek için çok fazla su ve yüksek yoğun- lukta püskürtme yapan yağmurlama başlıkları gerektirir.
Türkiye'de ise yangın yönetmeliği 28.5 metreden fazla binaların dış cephesinde plastik köpük kullanılmasını yasaklıyor. 28.5 metreden az olan yapılarda ise dış cephe tamamen plastik köpükle kaplansa da zeminin üzerindeki 1.5 metre ile pencere kenarlarının yanmaz taş ve cam yünüyle çevrilmesi gerekiyor.
Oda sıcaklığında depolanmaları durumunda üretim tarihinden itibaren 15 ay sonraya kadar kullanılabilirler. Ne var ki yüksek sıcaklıklarda, yüksek nem oranlarında depolama bu süreyi hızla aşağı çeker. Örneğin, 45°C'de depolanan bir köpüğün raf ömrü 4 aya kadar düşmektedir.
Yalıtım malzemeleri olarak; plastik köpük, ahĢap, asbest, taĢ yünü, katran, cam yünü ve silikon yünü kullanılır.
Sprey Poliüretan köpüğün toplam ömrü 80-90 yıl olarak kabul edilmektedir. 2 - Uygulamanın yapıldığı çatı zeminin altında bulunan daire tavanlarında nemlenme, ıslanma, terleme ( yazın) olmakta mıdır ? Püskürtme yalıtım nem,rutubet,mantar oluşumunu önlemek amacıyla da uygulanan bir malzemedir.
Diğer yalıtım malzemelerine kıyasla, en düşük ısı iletkenliğine sahiptir. Isı iletim katsayısı 0,017- 0,019 Kcal / m sa. ° C arasındadır. Uygulama alanı temiz olmalıdır. Poliüretanın uygulanacağı alan ıslak olmamalıdır.
Poliüretan Köpük Dayanıklı Mıdır? İki bileşenli bu malzeme oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Hafif olmasına karşın ısı ve ses yalıtımını çok güçlü bir şekilde sağlar. Darbelere karşı koruyucu özelliği sayesinde otomotiv ve ambalaj sektöründe yaygın olarak kullanılan poliüretan, zaman içerisinde çürüme yapmaz.
Genellikle, montaj köpüğünün tamamen kuruması için 1 saat kadar bir süre gereklidir. Ancak, hızlı kuruması için sıcaklık, nem ve hava koşullarına dikkat etmek önemlidir. Montaj köpüğünü doğru şekilde kullanmak ve kurumasına izin vermek, yüzeyler arasında yüksek kaliteli bir yalıtım sağlar.
Yalıtüp Sprey Poliüretan Tüp Köpük Kaç m2 yer yapar? *1 tüp düz zeminde 3 m2 ye kadar 1,5-2 cm kalınlığında yer yapar.Girintili ve çıkıntılı yüzeylerde 2 m2 kadar düşer. Dilerseniz kalınlığı arttırabilirsiniz.
Plastik lambri, özellikle banyo, mutfak, tuvalet ve çamaşırhanelerde nemli ortamlarda duvar kaplaması için sıklıkla tercih edilir. Ayrıca, ticari ve endüstriyel alanlarda da kullanılabilir, özellikle gıda işletmeleri, hastaneler ve okullar gibi alanlarda hijyenik bir çözüm olarak tercih edilir.
Sprey poliüretan köpük yalıtımında bölgelere göre ısı yalıtım kalınlığı verileri vardır; Kış olmayan ılıman bölgelerde (2,8 - 3) cm. Soğukların olduğu ve kış aylarının hafif olan bölgelerde (3 - 4) cm. Soğukların sert ve kış aylarının uzun sürdüğü bölgelerde (4 - 5) cm arasında uygulama yapılması önerilmektedir.
Poliüretan köpük malzemesi su geçirmezdir. Bunun nedeni de hücrelerindeki yapıların kapalı olmasıdır. Poliüretan köpükler ortamda yer alan suyu emmedikleri için bir nem oluşması da söz konusu değildir. Poliüretan köpük spreyler su yalıtımı için kullanılan hızlı, etkili, ekonomik ve pratik çözümlerdir.
Poliüretan köpük temizlemek için şu yöntemler değerlendirilebilir: Çok sertleşmeden sabun ve sıcak su ile kolayca temizlenebilir. Bazı kimyasal temizleyiciler, poliüretan köpüğünü temizlemek için etkili olabilir. Örneğin, aseton veya tiner gibi çözücüler, köpüğün üzerine uygulanarak yumuşatılmasını sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri