Platon her şeyden önce rasyonalist bir filozoftur. Yani o bilginin yegâne kaynağının zihin olduğunu düşünür.
Platon'a göre bunlar, yani doğru sanı ile bilgi, insanı doğruya yönelten şeylerdir (Menon. 99a). Sanı, görünüşe göre düşünebilmemizi sağlayan yetidir (D. 477 e). Bilginin konusu varolanken, olanın kendisiyken, sanının hakkında olduğu şey görünüşlerdir. Sanının kavradığıyla kesin bilginin kavradığı aynı şey olamaz.
İnsan ne bilgilere doğuştan sahiptir ve biz onları hatırlarız (Sokrates) ne de doğduğunda hiçbir bilgiye sahip değildir ve her şeyi deneyimlerimizle ediniriz (John Locke); asıl olan şey şudur: doğduğumuzda bazı davranışları sergilemeye, tepkilere vermeye daha yatkınızdır ve bilgiler deneyim yoluyla kazanılır (Jung & ...
Öyle ise gerçek bilgi, kaynağını duyu verilerinde bulan kavramlı bilgidir. Aristoteles, Platon gibi doğuştan kavramların varlığını kabul etmez. Filozofa göre insan aklı sadece deneyimden kalkarak kavramlara ulaşır.
İdeaların bilgisi bilimdir. Bu bilime ancak entelektüel bir hazırlıkla yani, akıl yürütme süreçlerinin ardından ulaşılabilecektir. Platon duyulur evrene aşkın bir varlık âleminin; İdeaların olduğunu; aşkın bir aklın varlığını savunur.
İlgili 18 soru bulundu
Platon, gerçek varlığın değişmeden kalabilmesini savunur ve aksi halde bilgisine ulaşılamayacağını belirtir. İdealar, akılla kavranabilen, değişmeyen ve kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, Platon'un varlık anlayışının temelini oluşturur. Platona göre İdealar duyusal alanın dışında yer almaktadır.
Platon'a göre hayatta yapılan iş ne olursa olsun, erdem olmayınca elde edilecek her şeyin, yapılacak her işin sonunda utanç ve kötülük olacaktır. Platon, felsefenin yegâne amacının da kişiye bu saflık seviyesine ulaştırarak bir nevi ruhsal anlamda arındırma amacını güttüğünü savunmuştur.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir. Rasyonalistlere göre, öncelikli akıl yürütme biçimi tümdengelimsel akıl yürütmedir.
Sokrates'i ilgilendiren insan ve insan doğasını, insanın mutluluğunu konu alan bilgi olduğuna göre, insana asıl gerekli, asıl faydalı, erdem ve mutluluğu için vazgeçilmez olan tek bilgi insan doğasının, insanın amacının, insanın kendisi için dünyaya geldiği veya getirilmiş olduğu şeyin bilgisi olmak durumundadır.
Hayatın belirsizliklerle dolu olduğunu da düşünen Sokrates, insanın bir anda sevdiği kişiden, malından, mülkünden olabileceğini, haksız yere hapse atılabileceğini ya da kaza, hastalık yüzünden sakat kalabileceğini savunmuştur.
Her şeyden önce şunu ifade etmek gerekir ki, Fârâbî, bilgi deyince, kesin doğru bilgiyi, yani “bütün zamanlarda kesin olan doğru bilgiyi” kastetmektedir. Bu anlamda, “kesin” ile “bilgi” özdeşleşmektedir42.
Doğru bilgi mümkün değildir
Antik Yunan'da, zenginlerin çocuklarına para karşılığında eğitim veren sofistler ve şüpheyi bir sistem olarak ortaya koyan septikler, doğru bilginin mümkün olmadığını savunan filozoflar arasında yer almaktadır.
Hegel'in felsefesi tini, kendi kendisinin tam ve tümüyle rasyonel bilinci olarak anlar. Bu bağlamda felsefi bilgi mutlaktır. Çünkü bilgi, başka içsel çelişki ya da eksikliği olmayan bir bilinç formudur. Bilinç ise, özgürlüğün mümkün olan en yüksek anlamda gerçekleşmesine eşdeğerdir (West, 1998:61).
Sokrates en temelde, Protagoras ve Gorgias gibi Sofistler olarak da anılan filozofların aksine bilginin mümkün olduğunu savunmaktaydı. Bununla beraber bütün insanların her türlü bilgiye doğuştan sahip olduğu inancını benimsediğini ifade etmiştik.
Platon'un mağara alegorisine göre, gerçeklik ışığın ve dünyanın varlığının nedenidir. Değerleri ve fikirleri serbest bırakır2. Platon'a göre sanat da; gerçekliği veren bir süreç değil, sadece dış dünyadaki nesnelerin, yani ideaların kopyası olan nesnelerin kötü bir taklidinden ibarettir.
Platon'a göre gerçek varlık, değişmeden kalabilen olmalıdır; aksi hâlde bilgisine ulaşılamaz. Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, idealar vardır. İdealar duyusal alanın dışındadır.
Sokrates, M.Ö. 469-399 yılları arasında Atina'da yaşamış bir filozofdur. Platon ise Sokrates'in öğrencisi, Aristo'nun da hocası olan M.Ö. 428/427-348/347 yılları arasında yaşamış başka bir filozoftur .
Aristoteles'e göre, düşüncenin ürünü olmayan düşünsel varlıklar, var olmak için başka bir şeye gereksinim duymazlar, tam tersine diğer bütün var olanların varlık nedenini oluştururlar.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
39 Şu halde Gazâlî iki tür bilgi kabul etmektedir: Varlığın görünüşlerine ait olan bilgi ki buna akıl ve duyu organlarıyla ulaşılır. Diğeri varlığın iç yüzüne ve özüne ait olan bilgidir ve bu bilgiye de akıl üstü kuvvetler olan ilham ve keşf yoluyla ulaşılır.
Immanuel Kant (1724-1804), spekülatif felsefe alanında, özellikle epistemolojide açtığı eleştiri çığırı sayesinde kazandığı haklı ünle, felsefe tarihinin en büyük filozoflarından birisi olarak nitelendirilmeye hak kazanmış bir filozoftur.
Tüm bunları elde etmenin bazı araçları vardır: algı, akıl, bellek, tanıklık, içebakış ve bilinç. Önermesel bilginin elde edilmesi, bu araçlardan biri ile mümkün olabilir ve bu nedenle tüm bilgilerimiz bunlardan birine ya da bir kaçına dayanır.
Platon Antik Çağ Yunan felsefesindeki filozoflardandır ve Sokrates'in öğrencisi olarak bilinir. Kendisi de Aristoteles'in hocalığını yapmıştır. Eflatun olarak da bilinen Platon batı dünyasının düşünce tarzını oluşturan ilk filozof kabul edilir.
Değerlerin kişisel duygu ve eğilimlerden bağımsız, ne ise o olduklarını söyleyen Sokrates'e göre değerler, nesnel bir varlığa sahiptirler. Aynı düşünceyi büyük bir kararlılıkla savunan Platon da her türlü değerin, özellikle ahlaki değerlerin bağımsız ve mutlak olarak doğru veya yanlış olduklarını iddia etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri