Gerçek aşka fiziksel değil, ruhsal bir yolla erişilebileceğini düşünecek olursak,Platon'un da felsefî önermesi, ideal olana duyulanı, yani “platonik aşkı” ifade etmektedir.
“Aşk, âşık ve “mâşuk varlığın mevcudundan kopanlardır” diye ifade etmeye çalışır kendini. Başka bir taşma hali daha karşımızdadır. Aşk bütün varlığın esasıdır ve her şey on- dan doğar.
Platonik aşk, bir diğer biçimle karşılıksız aşk; aşkı deneyimleyen ve peşine düşen kişinin, aynı biçimde bu aşkı deneyimlemeyen ve reddedici bir konumda olan kişiye karşı beslediği aşk olarak tanımlanıyor4.
Platonik aşkın en büyük belirtisi karşılığı olmamasını bilmesine rağmen beklenti içerisinde olmadan sürekli aklını kurcalayan bir kişinin varlığıdır. Diğer belirtileri aşağıdaki şekildedir; Karşı tarafın hiçbir ilgisi olmadığı halde sürekli olarak o kişiyi düşünmek.
Platonik aşk yalnızca bir insanın zihninde yaşayan derin sevgiye dayanır. Düşlerde kalmakla yetinmek zorunda olan sevgi ise farklı duygular hissettirebilir. Kimileri için platonik aşk gerçek aşkın ta kendisiyken bazıları içinse ulaşılamaz bir hayalin peşinde aşk acısı çekmektir.
İlgili 16 soru bulundu
Özellikle karşılıksız olan bu aşklar kişinin kendi hislerini arttırması ile daha çok yoğunlaşmaya başlar. Platonik aşk yaşanılan kişi ile sürekli olarak iletişime geçme isteği bu durumun en net belirtilerinden biridir. Bu duyguyu yaşayan kişiler zamanının çoğunu karşısındakini düşünerek geçirmektedir.
Platonik aşkın da etkileri kişisel özelliğinize, kişisel yapınıza göre değişiyor. Ama duygu olarak platonik aşk, insanları mutlu eden ve bu mutluluk sayesinde özellikle de kalp sağlığı açısından yararlı olan bir histir, bir duygudur. Platonik aşk kalbe yararlıdır.
Kültürden kültüre, kişiden kişiye değişiklik gösterse de aşk, en genel tabiri ile bir kişiye olan sevgi ve o kişiye bağlanma duygusu ile tabir edilir. Platonik aşk ise tek taraflı olan karşılığı olmayan bir aşktır.
Karşılıksız aşk, bir tarafın diğer taraftan arzuladığı karşılığı göremediği aşk türüdür. Bu durum insanda genellikle kederli ve kaygılı bir ruh haline yol açmakla birlikte, depresyon ve öfori arasında ani duygusal kaymalara da sebep olabilir.
Halk arasında “Karşılıksız Aşk Sendromu” ve “Eros Hastalığı” olarak bilinmekte olan erotomani; kişinin yüksek statü sahibi bir kişi tarafınca sevildiğine inanmasına yönelik sanrıları içerisinde barındıran bir sendromdur.
Uykusuzluk, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, ağlama ya da gülme nöbetleri, el terlemesi, baş dönmesi, aşkın fiziksel göstergeleridir. Sürekli yanında olma isteği, bitmeyen özlem, kıskançlık, başkasıyla paylaşamama gibi olgular da aşkın ruhsal belirtileridir.
Bunlar, tutkulu aşk (Eros), arkadaşça aşk (Storge), oyun gibi aşk (Ludus), sahiplenici aşk (Mania), mantıklı aşk (Pragma) ve özgeci aşk (Agape)'tır.
Sokrates'in aşkı yorumlaması genel olarak arzu, bilgelik ve idealar üçgeninde açıklıyor. Arzu olmadan aşk diye bir şeyi olamayacağına vurgu yapıyor. Burada bahsedilen arzu nesnesini, henüz sahip olmadığımıza inandığımız ancak aynı zamanda bizim için iyi olduğuna da inandığımız bir şey olarak yorumluyor.
İmkansız Aşk Nedir? İmkansız aşklardan bahsettiğimizde, bir kişinin, bunun gerçekleşmesi muhtemel olmayan biriyle birlikte olma arzusunu işaret ediyoruz. Çoğu zaman bu hisleri yaşamak stres kaynağı olur.
Hoşlanmak da sevgiye dönüşebilir. Aşkta önemli olan bir özellik de aşkın her zaman bitmesi ya da sevgi, öfke ya da nefret gibi başka duygulara dönüşmesidir. Aşkı özetleyecek olursak; aşk kültüre göre şekil alır, geçicidir, sınırlı bir doğası vardır.
Takıntılı aşk, kişinin yaşamış olduğu geçmiş travmalarının yarattığı kompleksli düşüncelerin aşk ilişkisine yansıması ile oluşur. Aşık, aşık olduğu kişiye yani maşuka aşırı bir tutku ve arzu duyar, onsuz olamayacağına, yapamayacağına inanır ve ayrılık gündeme geldiğinde aşırı bir kaygı, endişe ve mutsuzluk yaşar.
Ayrıca aşk, genellikle, muhatabın güzelliğine bakmaksızın ve insanın iradesi dışında gönülde meydana gelen coşkun bir sevgi potansiyelidir ki, bir açıdan –imtihan için verilen- bir musibettir.
Antik Yunan filozofu Platon'un adından türetilen kavram, bedensel tutkulardan ziyade tinsel bir aşkı tanımlamak için kullanılır. Yani platonik aşıksanız aslında siz karşılık beklemediğiniz bir aşkın içindesiniz, romantik bir aşkın değil.
Erkek arkadaş; platonik, romantik ya da cinsel olarak arkadaşlık bağı kurulan erkeği belirten bir terim. Aralarında bu tür bir ilişki bulunan kişiler birbirlerini "kıymetli" ve "partner" olarak da tanımlamaktadırlar.
Aşk, aradaki mesafeyi küçültmeyi sever, arzu ise heyecana ihtiyaç duyar.Aşk sahip olmakla ilgilidir; arzu istemekle ilgilidir. Fakat ilişkilerde sık görülen durum; çiftler sevginin konforuna yerleştikçe, arzunun alevinin közleniyor olmasından sıkıntı duyarlar. Ateşin havaya ihtiyacı olduğunu unuturlar.
Rüyada âşık olduğun kişiyi görmek, genel olarak duygusal ve olumlu gelişmelerin olacağı anlamına gelmektedir. Rüyada âşık olduğun kişiyi öpmek ise bir kişiden olumlu bir haber alınacağı anlamına geliyor. Rüyada âşık olduğun kişiyi görmek, rüya tabirlerinde huzurlu ve mutlu bir hayatın olacağına işaret edilir.
Şer'i açıdan yasak olan bir söz söyleyesi caiz değildir. Sevdiği kişiye açıkça sevdiğini veya aşık olduğunu söylemek iyi bir söz söylemiş olamaz bilakis kötü bir şey söylemiş olur. Çünkü bu sözle karşı tarafı birleşmeye arzulatmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri