Platon'a göre temel erdem bir tane değil dört tanedir ve bunlar Hikmet, Cesaret, İffet ve Adalettir. Platon'un üç parçalı nefs anlayışı onun dört kaynak erdemi kabul etmesine sebep olmuştur.
Ancak söz konusu dört erdem İslâm ahlâkının “temel” veya “asli” erdemleri olarak kabul edilebilirler. İslâm ahlâkındaki dört temel erdemi adalet, muavenet, iffet ve merhamet şeklinde belirledikten sonra şimdi bu erdemleri açıklayacağız.
Platon erdemleri ruhun parçalarıyla ilişkilendirir. Buna göre temel erdemler bilgelik, yiğitlik, ölçülülük ve adalet olmak üzere dört tanedir.
Hikmet, iffet, adâlet ve cesaret bir itidal durumunu belirtmektedirler. Bu erdemlerin olumsuz, aşırı boyutu da, erdemin karşıtı olarak rezilet olarak görülmektedir.
Platon için adalet bir idea olmanın yanı sıra ayrıca bir erdemdir ve bir erdem olarak diğer erdemlerden kopuk değildir. Onun varlığı diğer erdemlerin varlığıyla ilişkilidir. Adaletle beraber ölçülülük, cesaret ve bilgeliği de birer erdem olarak gören Platon, bu erdemleri ruhun üçlü yapısıyla ilişkilendirmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Ve bu bağlamda Aristoteles, erdem nedir sorgu- lamasını yapar. Ona göre erdem, bir varlığın işlevini, en iyi şekilde yerine getirme- sidir. Bu noktada Aristoteles erdemleri ikiye ayırır: Entelektüel erdemler ve ahlaki erdemler.
Bunlar; yumuşak başlılık, hoşgörü, sükûnet, her şeye sebat göstermek vb.dir. İslam filozoflarına göre, akıl gücünün, yani hikmetin bu iki gücü dengelemesi sayesinde amelî hikmet dediğimiz ahlâkî erdemler ortaya çıkacak ve bunların birleşmesinden de adalet gerçekleşecektir.
Sözü edilen beş erdem, tahta, ateş, toprak, metal ve su olmak üzere beş elemente karşılık gelir. Bu elementler ise yine o zamanlar bilinen beş gezegen olan Jüpiter, Mars, Satürn, Venüs ve Merkür ile ahenk içindedir.
Bu günahlar şöyle sıralanır: 1)Kibir, 2) Açgözlülük, 3) Şehvet, yani aşırı ve yasaklanmış cinsel istek, 4) Kıskançlık, 5) Oburluk ve genellikle ayyaşlık, 6) Öfke ve 7) Tembellik.
Aristoteles etiğinde, karakter erdemleri ve düşünce erdemleri olmak üzere iki tür erdem vardır.
Felsefe Kulübü - ''En büyük erdem, insanın iyiliğe doğru çaba göstermesi, bağlılık göstermesi ve vicdanının sesini dinlemesidir.'' Üstün İnsan - Konfüçyus | Facebook.
Ona göre; “Erdem, ruhun düzenidir.” Ruhun düzeni ile anlatılmak istenen, ruhun parçalarının doğalarına uygun olmalarıdır. Yani ruhun, doğasına uygun hareket etmesidir. “Erdem, ruhun düzenidir.”
Bu çalışmada Platon‟un erdemlerin öğretilebilir bir şey olduğunu tartıştıktan sonra tekil olarak ele alınan bütün erdemlerin tek bir erdem halinde düşünülmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Felsefî bir terim olarak temel erdem, belirli bir ahlâk felsefesi içerisinde yer alan erdemler ara- sında değişik nedenlerden ötürü ve farklı açılardan diğerlerine nispetle daha önemli, dolayısıyla da ayrıcalıklı görülen erdemi ifade etmektedir.
Antikçağ' da “çeşitli üstünlük veya faziletler” için kullanılan erdem kavramı sonraları ise “insanı mutluluğa götüren şey” olarak tanımlanmıştır. Antikçağ düşünürlerinin erdem olarak cesaret, mutluluk, adâlet, ölçülü olmak ve hikmet gibi kavramlara yer vermesi dikkat çekmektedir.
Bu temel özelliklerin on biri şunlarmış; Azim, Nezaket, Cömertlik, Doğruluk, İhtişam, Saygı, Adalet, Sağduyu, Zekâ, Cesaret ve Cazibe. Ancak tüm bu özellikler içinde on ikincisi var ki, Aristo onun için, kişiyi taçlandıran asıl erdem o demiş. İşte bu en değerli görülen özellik, Yüce-gönüllülük.
1- Allah'a ortak koşmak. (En büyük günahtır. Bunu işleyen Kelime-i Şehadet getirmeli yeniden dine dönmelidir.) 2- Zina 3- Haram para kazanmak. 4- İçki ve benzeri uyuşturucu maddeler (sıvı gaz veya katı olabilir) kullanmak.
Yiğitlik, doğruluk, dürüstlük, bilgi sahibi olmak, güvenilir olmak, onurlu olmak, kararlılık, tutarlılık, cesaret, ölçülü ve dengeli olmak, kendini bilmek gibi toplum tarafından kabul edilen doğru, güzel, iyi davranış kalıplarının benimsenmesi ve ona uygun davranılmasıdır.
İnsanların günah işlemelerine neden olan unsurlar üzerinde düşünen Hıristiyan din adamları, insanda fıtri olarak bulunan bazı unsurlara dikkat çekmişlerdir. Yedi ile sınırlandırılıp günah olarak kabul edilen bu unsurlar kibir, açgözlülük, şehvet, öfke, haset, tembellik ve oburluktur.
Bölümlerde ele alınan elli iki erdem şunlardır: Temiz kalplilik ve iyi niyetli- lik, akıllılık ve vicdanlılık, doğruluk ve dürüstlük, hakkaniyet ve adalet, cömert- lik ve iyilikseverlik, saygı ve sevgi, çalışkanlık ve helaliyet, haya ve iffet, şefkat ve merhamet, cesaret ve mertlik, sabır ve sekinet, ölçülülük ve ...
Kant “Erdem, istemenin bir ahlaki gücü anlamına gelir” 8 der.
Erdem, özgür ve bilinçli bir varlık olarak insanın iç dünyasında taşıdığı, eyleme dönüştürdüğü, ahlâkî açıdan ya bizzat/kendinde iyi olan veya iyi olarak kabul edilen niteliklere verilen isimdir.
andre comte-sponville'in önemli kitabı "büyük erdemler risalesi"nde 18 erdem irdelenmiştir. bu erdemlerden dördü, antik çağın ve ortaçağın temel erdemleri olarak kabul edilir: adalet, basiret, cesaret ve itidal.
Erdem, insanca kabul edilen güzel davranışların benimsenmesi ve hayatın her alanında, her zaman uygulanmasıdır.Bir bakıma erdemlik ahlaki açıdan doğruluktur ve tutarlılıktır. Erdemli insan, yanlışın peşinden gitmeyen, doğruyu savunan, benimseyen insandır.
Erdem veya fazilet, ahlaki olarak doğru olan şeyi yapıp yanlış olanı yapmamaktır. Erdem kavramı, felsefe tarihinin başlangıcından beri yer alır. "İnsanın ve yaşamın anlamı nedir?" sorusuna verilen felsefi cevap başlangıçta "erdemli olmak" olarak belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri