Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
Siyasal toplulukta da doğal düzen, akıllıların diğerlerini yönetmesini gerektirir. En iyi yönetim biçimi, ister doğrudan doğruya bilge kişiler eliyle, isterse bilge kişilerin uyguladıkları bilgece hazırlanmış kanunlar yoluyla olsun, bilgeliğin yönetimidir.
Bu bağlamda ideal devletin filozof kral tarafından yönetilmesi gerekmektedir. Toparlayıcı bir ifade ile Platon, devletin bir filozof kral tarafından yönetilmesi gerektiğini savunmuştur7. Platon'a göre devlet “yöneticiler”, “askerler” ve “halk” olmak üzere üç farklı unsurun birleşmesi sonucunda meydana gelmektedir.
Platon, insan tasvirinde belirttiği ruhun tek bir bölümünün değil, bütününün mutlu olması gerektiği gibi ideal bir devlet yapılanmasında da yalnızca yöneticilerin değil askerlerin ve halkın tamamının yani bütünün mutlu olması gerektiğini vurgulamaktadır.
Platon en baştan ruhta birbirine zıt etkilenimler olduğunu, fakat birbirine zıt etkilenimlerin kaynağının aynı olamayacağını, dolayısıyla ruhta birbirine zıt etkilenimlere yol açan farklı kaynaklar olması gerektiğini savunur.
İlgili 27 soru bulundu
Devlet (Grekçe: Πολιτεία, Politeía), Sokrates'in sağlıklı ve mutlu bir toplum hayatı için düşündüğü devlet modelini anlatan Platon'un bir eseridir. Günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olması açısından önemlidir. Aynı zamanda mutluluk felsefesi üzerine yazılmış bir metindir.
İdealizmin kurucusu sayılan Platon, felsefesi kadar eğitim anlayışıyla da incelenmeye değer ol- duğundan, araştırmamızın iskeletini oluşturmaktadır.
En iyi yönetim ya da devlet şekli, bilgili tek kişinin yönetimi olan monarşi ya da seçkin ve en iyilerin yönetimi olan aristokrasidir. Aslında Platon'un iyi olarak gördüğü yönetim biçimi, soy ve kan aristokrasisi değildir; bir kabiliyet, yetenek aristokrasisidir.
Aristoteles'e göre politika, 'insan mutluluğunu gerçekleştirme sanatı' olup, insanın kendisini 'zoon politikon' olarak görmesinden itibaren ortaya çıkmıştır. Platon'a göre ise politika, insanları rızaları ile yönetme sanatıdır.
Platon'a göre varlık ya görülür bir varlıktır ya düşünülür. Görülür varlıklar algı konusudurlar; değişirler, devinirler, oluş ile bozuluşa tabidirler. İnsanın böyle varlıklar hakkında ancak sanıları olabilir.
Yani Platon, Devlet diyalogunda aristokratik monarşi anlayışını savunur. Devlet Adamı diyalogunda ise politik ve hukuki zemin üzerinde yükselen en iyi yönetim biçiminin liyakat ve yasaya saygısı olan anayasal monarşi olduğunu düşünmektedir.
Buna göre; devlet, insanların bir araya gelerek kendi iradeleri ile kurduklan bir kurum olmayıp, doğal ve biyolojik yasalara göre kendiliğinden ortaya çıkan bir organizmadır. “Devlet” adlı yapıtında, Platon, “toplum bir tek insandan daha büyük birşeydir'^ diyerek insan ile toplum arasında bir paralellik kurar.
Önemli temsilcileri Platon, Aristoteles, Farabi ve İbn-i Haldun. b) İktidarın kaynağı “Tanrı”dır. Devlet, Tanrı'nın istediği bir kurumdur. İktidar sahipleri Tanrı'nın yeryüzündeki temsilcileridir.
Machiavelli siyaset felsefesini gerçekçi temellere dayanarak inceleyen ilk filozof olarak ün almıştır.
Siyaset felsefesinin önemsediği temel kavramları adalet, özgürlük, eşitlik, hukuk, hak, yasa, birey, sivil toplum diye sıralayabiliriz. Bunlar mutlu birey, huzurlu toplum ve iyi bir yaşam için olması gereken değerlerdir.
Siyaset, belli bir toplumda çatışma halinde olan düşüncelerin uzlaştırılması faaliyetidir. Bu uzlaştırma faaliyeti ise yönetim erkinin elde bulunması ile gerçekleşir.
Hegel devleti tinin kendisini gerçekleştirdiği bir alan olarak görür, onun devleti tarihte gelinebilecek en yüksek aşama olan mutlak bir devlettir. Özgürlüğün, ahlaklılığın, evrenselliğin gerçekleşebileceği yegâne çatıdır.
Aristoteles'e göre politikanın asıl amacı yurttaşların erdemli kişiler olmalarını sağlayarak onları iyi yurttaşlar kılmaktır.
Siyasal olan üzerine rasyonel bir etkinlik şeklinde değerlendirilebilecek olan siyaset felsefesi Antik Yunan'da önemli bir felsefî disiplin olarak gelişmiştir. İlk önce Platon (ö. MÖ 448/7) ve Aristoteles'in (ö. MÖ 322) bugün hâlâ klasik kabul edilen çalışmalarının siyaset felsefesine çok büyük katkıları olmuştur.
EŞİTLİK: Platon insanların eşit olarak yaratılmadığını söyler ve bunu son derece normal addederek siyasal kuramını da bu eşitsizlik üzerinden kurar. Gerçi bütün insanlar kardeştir ancak Tanrı onları farklı özelliklerde yaratmış, her birisinin mayasını farklı kılmıştır.
Platon özellikleri
Antik Yunan filozofu Platon'un asıl adı Aristokles'dir. Sokrates'den önceki filozoflar, doğa filozofları olarak materyalist görüş ürettiler. Eflatun kurguladığı ürünlerini ustalıkla ve şiirsel özelliklerle süsleyerek asırlara ulaştırmayı başarmıştır. Ruhun ölümsüzlüğüne inanmaktadır.
Platon, güzeli de idea öğretisine göre yorumlayarak iki tür güzelden söz etmiştir. Kendinde güzel veya değişmeyen güzel ki bu, ideadır; diğeri de tek tek nesnelerde veya fertlerdeki değişen güzel. Dünyadaki tüm güzellikler idea olan güzelin yansımasından ibarettir.
Sokrates, M.Ö. 469-399 yılları arasında Atina'da yaşamış bir filozofdur. Platon ise Sokrates'in öğrencisi, Aristo'nun da hocası olan M.Ö. 428/427-348/347 yılları arasında yaşamış başka bir filozoftur .
Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, idealar vardır. IK LİSE TV AÇIK LİSE 2 TV 3 AC LISET idealar duygusal alanın dışındadır. Duygusal alana bağlı olan varlıklar ise idealardan pay alarak var olan fenomenlerdir.
Platon'un Timaeus'ta iddia ettiği üzere zamanın bir başlangıcı olduğu fikrine karşı çıkan Aristo eğer zamanın bir başlangıç anından bahsedebiliyorsak o başlangıç anının öncesinden de bahsedebiliriz dolayısıyla zaman ezeli ve ebedi olmalıdır, aynı şekilde hareket de zamanla beraber ezeli ve ebedi olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri