Pnömatik pistonlu kontrol vanası, aktüatör olarak pnömatik piston kullanarak bir sıvının veya havanın akışını kontrol etmek için kullanılan bir vana türüdür. Pnömatik piston, bir silindir içinde doğrusal hareketle ileri geri hareket eden ve basınçlı hava ile çalışan silindirik bir mekanik bileşendir.
Petrol ve gaz: Pnömatik aktüatörlü vanalar, petrol ve gaz endüstrisinde boru hatlarında, rafinerilerde ve sondaj kulelerinde petrol ve gaz akışını kontrol etmek için kullanılır.
Kontrol vanası; bir kontrolörden gelen sinyalin yönlendirdiği şekilde akış geçidinin boyutunu değiştirerek akışkanı kontrol etmek için kullanılan vanadır. Kontrol vanaları, akışkanın bulunduğu tüm proseslerde basınç, sıcaklık, debi ve seviye kontrolü yapılmasını sağlar.
Pnömatik Aktüatör basınçlı hava ile döner valfleri açma kapamaya yarayan otomatik kontrol cihazıdır. Hidrolik aktüatörlerde gözlemlediğimiz çalışma prensibine pnömatik aktüatörlerde de karşılaşırız. Yalnızca bu sefer sıvı basıncı yerine havanın basıncını kullanan aktüatör, bu basınç sayesinde pistonunu hareket ettirir.
Diyafram vana (diğer bir adı Membranlı vana olarak da geçer), içinden geçen suyun basıncına göre diyafram üzerine yaptığı etkiden dolayı açma kapama düzeneğine sahip vanalardır. Diyafram vanalar, uzaktan kumanda ile açma-kapama istenen yerlerde kullanılan bir vana çeşididir.
İlgili 41 soru bulundu
Diyafram vanalar, uzaktan kumanda ile açma-kapama istenen yerlerde ve/veya prosesteki akışkanın vana mekanizmaları ile temasının istenmediği durumlarda kullanılan bir vana çeşididir.
Pnömatik pistonlu vanalar, bir valfi açan veya kapatan bir pistonu veya diyaframı harekete geçirmek için basınçlı hava veya diğer gazları kullanan bir valf türüdür. Bu valfler, sıvıların, gazların ve diğer malzemelerin akışını kontrol etmek için endüstriyel ve imalat uygulamalarında yaygın olarak kullanılır.
Pnömatik aktüatör temel biçimde bir valf, bir piston ve bir silindirden meydana gelir. Piston, silindirde bulunan havayı tutarak basınçlı olan havayı aşağıya doğru yani diyaframa gönderir. Valf gövdesini aktüatöre bağlayarak hareket ettirmesini sağlayan ve sızdırmazlık yapan parça, salmastra denilen parça ile kaplanır.
İğne vanalar; bazen plunger vana olarak da adlandırılıyor; mühendislerin basıncı ve debiyi hassas bir şekilde kontrol edip yönetebilmesini sağlamaktadır. İğne vanalar debi veya basınç düzenlemesinin gerekli olduğu birçok farklı uygulamada kullanılmaktadır.
Damper Vanalar genellikle kelebek veya Bıçak sürgülü vana tasarımı gibi çalışan ve özellikle çok yüksek sıcaklık ve çok düşük basınçta (max 500 mbar) çalışmak üzere tasarlanmış vanalardır. Damper valfleri, hava-gaz-toz gibi akiskanlarin akış kontrolü ve yönlendirme uygulamaları için kullanılır.
Termostatik vana, sıcaklık değişimlerine duyarlı bir şekilde suyun akışını kontrol eden valflere verilen isimdir. Bu vana, soğuk hava ve sıcak hava sirkülasyonunu kontrol ederek, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliğini arttırır. Ayrıca enerji tasarrufu sağlar ve evlerdeki rahatlık seviyesini arttırır.
Basınç sabitleme kontrol vanası, debideki değişikliklerden bağımsız olarak aşırı basıncı azaltmak suretiyle önceden ayarlanmış bir minimum giriş basıncını otomatik olarak korur. Basınç sabitleme pilotu, giriş basıncındaki küçük değişikliklere tepki vererek vana konumunu kontrol eder.
Basınç emniyet valfi popet, yay, gövde ve ayar kolundan meydana gelir. Sistem içerisinde ki basınç popetin açılma yönünde popet yüzeyine doğru basınç uygular. Bu basıncın dengelenmesi için, popet arkasında bulunan yay'a ayar kolu yardımıyla kuvvet ayarı yapılır. Basınç emniyet valflerinin göstergeleri bulunmamaktadır.
Aktüatör ya da eyleyici, bir mekanizmayı veya sistemi kontrol eden veya hareket ettiren bir tür motordur. Bir enerji kaynağı tarafından çalıştırılır. Bu kaynak genellikle elektrik akımı, hidrolik akışkan basıncı veya pnömatik basınçtır ve bazı tür hareketlerle enerjiye dönüşür.
Pnömatik aktüatör, enerjiyi (çoğunlukla basınçlı havayı) mekanik harekete dönüştürür. Aktüatörün türüne bağlı olarak hareket döner veya doğrusal olabilir. Glob valf, kelebek valf, yön kontrol valfi, gibi kontrol valflerinin açılması veya kapanmasında kullanılırlar.
Genel olarak çift etkili ve tek etkili olmak üzere ikiye ayrılır: Çift etkili pnömatik aktüatörler, aktüatörün önünde bulunan iki porta hava verilmesiyle açma ve kapama hareketini yapar. Tek etkili pnömatik aktüatörlerlerde ise bir porta hava verilip buradan açma ve kapama işlemini yapılır.
Hücre Tekeri (Rotary Vana) çeşitli granül veya toz malzemenin silolardan akışını kontrol etmeye yarayan iletim sistemi ekipmanıdır. Yer çekimi, basınç veya vakum yöntemi ile çalışırlar.
Relief kontrol vanaları debi değişikliklerinden bağımsız olarak sistemdeki basıncı sabit tutar. Relief pilot valfin kontrol mekanizması sistemin debisi azaldığında, sistem basıncını sabit tutmak için hızlı bir şekilde açılır. Sistem basıncı vananın ayarlı olduğu değere düştüğünde darbe yaratmayacak şekilde kapanır.
Basınçlı hava hatları, basınçlı tanklar, kurutucu ve filtre gibi noktalarda yoğuşan suyun dışarı atılması (drain)istenildiğinde kullanılır. Kompakt yapılı ve uzun ömürlüdür. Geniş orifis ve çalışma basınç aralığı vardır. Yerli üretim olduğundan her türlü bakım ve onarım ihtiyacında hızlı geri dönüş sağlanmaktadır.
Pnömatik sistemler, hava veya gaz basıncını kullanarak mekanik hareketler gerçekleştirir. Temel çalışma prensibi, hava veya gazın basıncını kullanarak bir silindir içerisinde bir piston hareket ettirmektir. Bu hareket, silindir içerisinde bir pistonu ileri veya geri hareket ettirerek bir kuvvet oluşmasına neden olur.
Pnömatik Valfler pnömatik gazın geçip geçmemesine izin veren anahtardır. Valfleri elektronikteki röle yada transistörlere benzetebiliriz. Sayısız valf türü vardır. Mobil robotlarda ve otomasyon sistemlerinde özellikle elektrikli valfler (elektrovalfler) kullanılır.
Aktüatör vananın açma/kapatma işleminin otomasyonunu sağlayan bir operatör mekanizmasıdır. Vananın üzerine monte edilir ve vana gövdesine bağlanır. Aktüatörlerin farklı türleri ve bu türlerin farklı kullanım alanları vardır. Güç tahrikli aktüatörler temel olarak üçe ayrılır.
Flatörlü Seviye Kontrol Vanası, su depolarındaki seviyesini sürekli kontrol eden hidrolik kontrol vanalarıdır. Ana vana kontrolü 2 yollu flatör sayesinde manuel olarak sağlanır. Depo girişlerine monte edilen ana vana, su seviyesi maksimum seviyeye ulaştığında darbe oluşturmadan kapanır.
Sıkıştırılamaz özellikteki akışkanların kullanıldığı ve elde edilen basınçlı akışkanla çeşitli hareketlerin ve kuvvetlerin üretildiği sistemlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri