Şikayetler yılın sadece belirli zamanlarında yaşanır ve diğer aylarda kişi çoğunlukla böyle sorunlar yaşamaz. Polen alerjisi, en çok 18 ile 25 yaş arası kişilerde görülür. Çocuklukta ise ender olarak görülebilir.
Bahar aylarıyla başlayan polen alerjisi kader değil. Toplumun büyük kesiminde görülen alerji, kalıcı olarak tedavi edilebiliyor. Üstelik erken tedavi, muhtemel başka rahatsızlıkları da önlüyor.
Ancak her polen alerjiye neden olmaz. Alerjiye en çok yol açan polenler; zeytin, fındık, kızılağaç, pelin, kavak, çayır otu, yulaf, çavdar ve buğday yulaflarıdır. Ağaç polenleri genellikle şubat-mayıs, ot polenleri mayıs-haziran, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek etkilidir.
Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder.
Yakınmalar yılın sadece belli zamanlarında olur ve diğer aylarda kişi çoğunlukla sağlıklıdır. Polen alerjisi, en çok 18-25 yaş arası kişilerde görülür. Çocuklukta ise nadiren görülür.
İlgili 22 soru bulundu
Ağız, göz çevresi, burunda olmaz.1 yaş civarında tamamen düzelir veya çocukluk çağı atopik dermatiti olarak devam eder ve 5 yaşından sonra hafifler,10-12 yaştan sonra erişkin tip olarak devam eder.
Polen alerjisi ilerlerse ne olur? Polen alerjisinin tedavisinin yapılmaması ve ilerlemesi durumunda belirtileri şiddetlenir ve sinüzit, astım ve otit gibi hastalıkların oluşmasına neden olur.
Alerjenlere maruziyet azaltılmalı
Polenlerin yoğun olduğu yerlerde az zaman geçirmek, gündüz camları kapalı tutmak, eve gelince duş almak yararlı olmakta; bununla birlikte tedavide antihistaminik antialerjik ilaçlar, burun spreyleri ve alerji aşıları kullanılmaktadır.
Tedavi edilmezse bu durumlar tekrarlayabilir. Bahar alerjisi; sinüzit, otit ve astıma neden olabilir.
Alerji uzmanınız, alerjinin şiddetine ve çocuğunuzun mevcut durumuna göre tedavi yöntemi belirleyecektir. Polen alerjisinin tedavisinde, antihistaminik ilaçlar, burun spreyleri, göz damlaları kullanılabilir. Kullanılan ilacın kontrollü olması ve alerji uzmanı gözetiminde olması oldukça önemlidir.
Ergenlik yaklaştıkça mevsimsel polen alerjisi de eklenir sürece. Özetle; alerji zannedildiği gibi büyüdükçe geçmez; tam tersine artarak seyreder. Bu yüzden erken çocukluk döneminde alerjiyi olmadan engellemenin ve oluşmuşsa da daha fazla ilerlememesinin yolları aranmalıdır.
Hangi polene karşı alerjiniz varsa o dönemlerde şikâyetleriniz görülmeye başlar. Alerjik hastalıklar kronik yani müzmin hastalıklardır. Alerjik rinit en sık görülen alerjik hastalıkların başında yer almaktadır.
Başlıca alerjen besinler arasında inek sütü, yumurta, balık, yer fıstığı, kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri, soya, buğday, bakliyatlar ve susam yer almaktadır. Bahar dönemlerinde, alerji belirtilerinin artmasına karşı bu besinlerin kontrollü tüketilmesi gerekmektedir.
Duş almak korunma yollarında önemli bir faktör olduğu bilinir. Dışarda bulunan polenlerin hem vücuda hem de saçlara temas eden polenlerin temizlenmesi için duş alınabilir.
Soğuk algınlığı belirtilerine ek olarak hırıltı, öksürük ve nefes darlığı gibi çeşitli semptomları bulunan toz alerjisi, yaşam alanlarını toz akarlarından koruyarak önlenebilir. Gerekli durumlarda ise ilaç tedavisine başvurulur. Hijyen tedbirleri alınmadığında kronikleşerek astıma neden olabilir.
Polen alerjisi tedavisinde aşı tedavisi etkili midir? Aşı tedavisi dediğimiz immünoterapi tedavisinin başarısı çok yüksektir. Bu tedavi ile ilaç kullanım ihtiyacı azalacak, polen alerjisinin astım hastalığına ilerlemesi engellenecektir. Aşı tedavisinde cilt altına enjeksiyon ve dil altı damla şeklinde metotlar vardır.
Polen alerjisinde Antihistaminikler hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı ve sulu gözleri hafifletir. Oral antihistaminik örnekleri arasında setirizin (Zyrtec Allergy), feksofenadin ve loratadin (Claritin, Alavert) bulunur. Kortikosteroid burun spreyleri. Bu ilaçlar nazal semptomları iyileştirir.
Bahar alerjilerinin teşhisi ve tedavisi için, erişkinler dahiliye veya immünoloji doktorlarına başvurabilir. Çocuklar için benzer şekilde çocuk hastalıkları veya çocuk immünoloji doktorlarına gitmek gerekir.
Dekonjenstan ilaçlar en fazla 7 gün kullanılır.
Alerjiler Ömür boyu sürer mi? Uygun şekilde tedavi edilmeyen alerjik hastalıklar kronikleşebilir ve tedavisi daha güç hale gelebilir. Çünkü alerjinin etkilediği doku yeniden ve farklı bir şekilde yapılanmaya gider. Bunun sonucunda astım, kronik bronşit, kronik ürtiker, sinüzit gibi hastalıklar görülebilir.
Çünkü vücut dış ortamda daha önce etkilendiği maddelere karşı devamlı aynı reaksiyonları göstermeye devam eder. Bundan dolayı alerji hastalığının tam anlamıyla kaybolması mümkün değildir ancak yaşam standartlarını iyileştirecek şekilde kontrol altında tutulması mümkündür.
Genellikle ağaçlar için polen dönemi erken ilkbahar (Mart Nisan), çayır polenleri için Nisan Haziran ayları, ot polenleri için ise Ağustos ve Eylül aylarıdır. Havadaki polen miktarı meteorolojik şartlarla yakından ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri