Polietilen çok çeşitli sektörlerde kullanılabilen bir mühendislik plastiğidir. Yüksek kimyasal dirence sahip olan polietilen -50 ile 80 derece aralığındaki sıcaklıklara dayanabilmektedir.
Erime noktası düşük olduğu için 90-110°C sıcaklık aralığı gibi düşük sıcaklıklarda kullanılabilir. Yükleme yapılmadığında 140°C dolayındaki sıcaklıklara dayanabilir.
Polietilen, sarı bir ucu olan mavi bir alevle yavaşça yanar ve bir parafin kokusu ( mum alevi gibi) verir. Alev kaynağının uzaklaştırılmasından sonra malzeme yanmaya devam eder ve bir damla oluşturur.
Yumuşamaya başladığı sıcaklık aşağı yukarı 70 ile 80 °C arasındadır. Kristal haldeyken 140 °C nin üzerine de çıkabilir. Erime noktası (Kristalizasyon derecesi ve polimerizasyon derecesine bağlı olarak 235 ve 260 °C arasındadır.
Hammadde : Yiyecek tipi, U.V. Stabilizanlı, geri dönüşümlü Lineer Alçak Yoğunluklu Polietilen (LLDPE). Dayanıklılık : Güneş ışığına dayanıklı ve darbelere dirençli.
İlgili 19 soru bulundu
Kapalı gözenekli polietilen köpük, kendinden yapışkanlı esnek bantlar, beyaz renkli, farklı kalınlık ve genişlikte, ısı, ses, nem ve yağmur geçirimsiz, çürümez özellikte elastik bir yapı malzemesidir.
Polietilen (PE) suyu çok az emen sert, sağlam, dayanıklı ve boyut kararlılığı olan bir malzeme türüdür.
Plastiğin erimesi 120-135 santigrat derece sıcaklıkta gerçekleşir.
1- PET veya PETE (Polyethylene Terephthalate – Polietilen Tereftalat) Bu tanım koduna sahip ürünler yaygınlıkla kullanılan, geri dönüştürülmesi en kolay plastiklerdendir. Tek kullanımlık su şişelerinde ve birçok ambalajda görebileceğiniz bu plastik türü, içerisindeki madde temizlendikten sonra geri dönüştürülebilir.
PET malzeme (kimyada polietilen tereftalat olarak bilinir) göreceli olarak yüksek yoğunluklu bir polyester olup Ensinger tarafından talaşlı imalat için standart yarı mamul olarak üretilir. PET ya amorf ya da yarı kristal termoplastik biçiminde mevcuttur.
Zararsızdır. 2 numara: HDPE ve polietileni işaret eder. Genelde deterjan ambalajları ve pet sütlerde bulunur. Bu da sağlığa zararlı değildir.
PE Polietilen en güvenli plastik türü olarak kabul edilir, düşük ve yüksek yoğunluklu halleri olan polietilen içinde barındırdığı gıdalara sızdırdığı bilinen herhangi bir zararlı madde yoktur.
Bu torba ve örtüler “polietilen” adlı plastikten yapılır ve kimyasal olarak naylon ile hiçbir benzerliği yoktur. Polietilen, sadece karbon ve hidrojen atomlarından oluşur. Naylon ise karbon ve hidrojene ek olarak azot atomu da içerir.
Yakılabilir fakat yavaş yanar. Zehirsizdir. Uygun şekilde modifiye edildiğinde iyi bir ısı dayanımına sahiptir.
4.1. Fiziksel özellikleri denildiğinde; polimerin kristal, yarı kristal ve amorf denilen şekilsiz yapıları, ısı iletkenliği, ısıl genleşmesi, ısıya karşı dayanıklılığı, erime sertleşme noktası, yanma oranı gibi ısısal davranışları, çözünürlükleri akla gelir.
Sertleştikten sonra ısı altında şeklini korur ve katı kalırlar. Termoset polimerler yüksek sıcaklıklara daha dayanıklıdır, boyutsal kararlılığa sahiptir, bunun yanında yeniden şekillendirilemez ve düzeltilemezler.
1 ton plastiğin geri kazanımı ile; *5774 kwh enerji tasarrufu sağlanır. *41 ton sera gazı salınımı azalır. *23 m3 depolama alanı kazanılır.
7 numara - Diğer
Sporcu su şişeleri, biberonlar, yemek saklama kapları ve bazı pet şişelerde kullanılıyor. Kullanılan bu plastiğin, en tehlikeli ve uzak durulması gereken plastik olduğu söyleniyor. Karışık polikarbon materyallerden imal edildiği için geri dönüşüme uygun değil.
Geri dönüştürülmüş polietilen, bertaraf edilen plastiğin alınması ve yeniden öğütülerek kullanılabilir reçine üretilmesi sonucunda elde edilir. Daha sonra işlenmemiş polietilen ile harmanlanabilir, ekstrüde edilerek film elde edilebilir ve dönüştürülerek torba ve tübaj üretiminde kullanılabilir.
Silikon, camın da hammaddesi olan silis kumunun sıvılaştırılması sonucunda elde edilen sağlıklı ve hijyenik bir hammaddedir. Silikonun ortalama erime sıcaklığı 357°C dir. Bu sebeple bu kadar esnek bir malzeme şaşırtıcı bir biçimde fırının içerisinde erimeden kullanılabilir.
ABS 210-250 derece arasında erir. · PLA (Poli Laktik Asit), organik bir malzemedir, şeker kamışı ya da mısır nişastası gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilir. Biyolojik olarak parçalanabilir bir plastiktir.
Düşük özgül ağırlığa sahiptir, suda yüzebilir. En yaygın ticari polipropilenin kristal yapısı, düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ve yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) arasında bir seviyededir.
Polietilen (PE), suyu çok az emen sert, sağlam, dayanıklı, boyut kararlılığına sahip, dielektrik özellikte ve kolay işlenebilir bir malzeme türüdür. Formülü ise (C2H4)n dir. Etilen molekülünün (C2H4), polimerizasyonu ile üretilmektedir.
Kaplar, plastik kutular, mutfak eşyaları, kaplamalar, boru ve tüp, oyuncak, kablolarda yalıtkan tabakalar, paketleme ve ambalaj filmi gibi çok yaygın bir kullanım alanı olup. Düşük maliyetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri