Polikistik Over Sendromu (PKOS) Belirtileri Nelerdir? Polikistik over sendromunda adet döneminin gecikmesi veya düzensizleşmesi, aşırı tüylenme, sivilce artışı, saç dökülmesi, kısırlık ve kilo alımı yaygın olarak görülen belirtilerdir.
Kandaki androjen hormonlarının seviyesi ile FSH ve LH adlı hormonların seviyelerinin tespiti polikistik over sendromu tanısı konmasında oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra ultrasonografiyle yumurtalıkların polikistik yapısının gösterilmesi tanı koydurucudur.
Özellikle ileri derece PKO, yumurtalıkların büyümesine neden olur ve bu büyüme yumurtalıkları koruyan dış kılıfın gerilmesiyle kasıklarda sürekli bir ağrıya yol açabilir. PKO'nun ender görülen bir belirtisi olarak bu durum genellikle başka sorunlardan kaynaklanır.
''Polikistik over, yumurtalığın içerisinde çoklu kistler anlamına gelir. Kadınlarda farklı farklı şikayetlere neden olur. Genelde hiçbir şikâyet vermeyebilir. Gelişme çağında, 13-14 yaşlarda genç kızlar adet görmeye başladığı zaman bu sendromun etkileri ortaya çıkar.
Hastanın gördüğü adet sayısı azalır. Normal bir kadında adet görme döngüsü 21-35 gündür. PKOS'lu olgularda adet görme sıklığı 35 günden daha fazla olur ve genellikle yılda 9'dan az adet görürler. Hastaların bir kısmı uzun süre adet göremeyebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Polikistik Over ve Hamilelik
Bu sendroma sahip hastalar bazen tedavi olmadığından gebe kalabilmektedir. Ancak bu son derece nadir görülen bir durumdur.
Dolayısıyla erkeklik hormonu yüksek olan ve ultrasonda yumurtalıklarınki yumurta sayısı en az bir yumurtalıkta 12 den fazla olan düzenli adet gören kadınlar polikistik over sendromudur. Bu kadınların çocuk sahibi olması zor olabilir ve tüp bebek tedavisi ihtiyaçları olabilir.
Bu bahsedilenlerin dışında ayrıca, belde ve kasık bölgesinde ağrı, karın bölgesinde şişlik ve ağrı, elle kendi kendini muayene ederken kitle olduğunun hissedilmesi over kisti belirtisi olarak kabul edilebilmektedir.
Hastalığın oluşumunda ailesel yatkınlık önemli bir rol oynar. Ailesinde polikistik over öyküsü bulunan bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılığı, diğer bireylere oranla oldukça fazladır. Buna ek olarak obezite de bu hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan faktörler arasında yer alır.
Üreme çağındaki her 10 kadından birinde görülebilen Polikistik Over Sendromu, ihmal edilmemelidir.
PKOS tanısını koyduran spesifik bir test yoktur. PKOS tanısı hastanın hikayesi (ilk adet yaşı, adet düzeni, kanama süresi vb), şikayetleri, fizik muayene, ultrason ve kan testleri ile konabilir. Aynı zamanda hastanın tansiyon ve kan şeker seviyesi de kontrol edilmelidir.
Polikistik over sendromuna sahip olan bireyler bir yılda 8-9 veya daha az adet olurlar. Hormonal dalgalanmalar, kişiyi psikolojik olarak etkileyerek veya stres yaratarak cinsel ilişkiden uzaklaştırabilir. Birey adet görememe gibi sorunlar yaşıyorsa kahverengi akıntı gelebilir. Evet, yapar.
Genel olarak yumurtalık kisti bitkisel tedavi süreçlerinde adını sık sık duyduğumuz polikistik over sendromu da bir yumurtalık kisti çeşididir.
Yağ bezlerinin önemli kısmı vücutta kıl köklerinin (foliküllerin) içinde yer alırlar ve salgı bu kıl kökünün yüzeyine olur. Herhangi bir nedenle sebum ("yağ"), bu kıl kökünün bulunduğu bölgeden dışarı açılamadığında bu bölgede birikir ve sivilce ortaya çıkar.
Yumurta 'follikül' adı verilen içi sıvı dolu bir kesecikte gelişir ve olgunlaşır. Her ay kadınlarda bir folikül seçilir, büyür ve yumurtlama olur. Polikistik over sendromlu kadınlarda, bu folikül seçilemez ve dolayısıyla da her ay yumurtlama olmaz.
Polikistik over sendromunun kişide yumurtlamayı durdurduğu yani kısırlığa sebebiyet verdiği durumlarda ise yumurtlamayı sağlayan çeşitli ilaçlar kullanılır. Bu durumlarda kişiye ilk olarak klomifen sitrat adı verilen bir ilaç tavsiye edilir.
Polikistik over sendromu kadınlarda tedavi edilmediği takdirde insülin direnci ile birlikte diyabet hastalığı, yüksek kolesterol ile birlikte kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, uyku apnesi, rahim kanseri gibi farklı hastalıkların gelişimi açısından yüksek risk taşır.
Polikistik Over Sendromu Geçer mi? Polikistik over ve hamilelik arasındaki bağı bilen her kadının aklına şu soru gelir “polikistik over sendromu tamamen geçer mi?” Maalesef geçmez. Ancak, düzenli ve dengeli beslenme, fazla kilolardan kurtulma, ilaç tedavisi veya cerrahi operasyon ile tedavi edilebilir.
Yılda 9 dan daha az adet olunması sık görülen bir durumdur. Adet sıklığı ve gecikme miktarı hastanın kilosuna, genetik meyiline ve kandaki testesteron düzeyine göre farklılık gösterir. Genellikle 40 günden daha uzun süren aralıklarla adet olurlar. Bu ise yaklaşık minimum 10 gün gecikmeye eşdeğerdir.
Polikistik over sendromu, cinsel isteksizlik yarattığı gibi hem de cinsel ilişki sırasında ağrı yaratmaktadır.
Yoga, pilates, yüzme, yürüyüş veya size özel ve önerilen bir egzersiz PKOS semptomlarını iyileştirmede, kilo kontrolünde yardımcı olabilir. Uyku, stres seviyenizi azaltır, hormonlarınızı dengelemek için kortizolün düzenlenmesine yardımcı olur. Uyku bozuklukları, PKOS'lu kadınlarda yaygındır.
Diğer görülen ağrı nedenlerinden biri de Polikistik Over Sendromudur. bu sendromu yaşayan kadınlarda adetler sancılı ve şiddetli geçebilir. Bu sendromda yumurtlayamamaya bağlı olarak kasık bölgesinde, alt karın bölgesinde, kalçalarda ağrı meydana gelebilir.
İleri derecede polikistik overi olan hastalarda yumurtalıkların büyümesine bağlı çift taraflı kronik bir kasık ağrısı olabilir.
Cilt ve saç problemleri:Polikistik over sendromu olup, akne ve tüylenme problemi yaşayan kadınlarda düşük doz anti-androjen ilaçlarla birlikte doğum kontrol haplarının (oral kontraseptifler) kullanımı önerilebilmektedir. Daha dirençli vakalarda daha yüksek dozlarda erkeklik hormonunu azaltan ilaçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri