Rahim içerisindeki polipler düzensiz ve kahverengi kanamalar sebep olabilir. Eğer yeterince büyükse (genellikle 1 cm veya daha fazla) gebe kalmaya engelleyebilir ya da düşüklere neden olabilirler. Bu nedenle poliplerin cerrahi uygulamalar ile alınması gerekir.
Küçük olan rahim polipleri hamile kalmanın önünde bir engel olmaz. 2 cm'den küçük olan polipler küçük sınıfına girerken daha büyük polipler risk grubu içindedir. 2 cm'den küçük endometriyal poliplerin çıkarılması tüp bebek tedavisi görecek olan kadınlarda gerekli olabilir.
Polipler üreme çağında sık görülmekle birlikte daha çok 40-50'li yaşlarda ortaya çıkar. Polipler bazen her hangi bir şikayete veya belirtiye yol açmazken bazen de jinekolojik muayene sırasında yapılan ultrason sırasında teşhis edilirler. Tanı konulduğu zaman alınması gerekir.
Küçük boyutlu poliplerin tedavisi için genellikle takip yeterli olabilir. Bu polipler, kişinin günlük yaşamını etkilemez ve varlığı kişiye zarar vermez. Ancak poliplerin kanseröz özellik gösterdiği durumlarda ya da gebeliği/adet kanamalarını engellediği durumlarda cerrahi ile çıkarılması gerekir.
Büyüklükleri genellikle 1-2 cm kadar olmakla birlikte, kimi zaman 10 cm büyüklüğe kadar erişebilirler. Poliplerin kanserleşme oranı oldukça azdır. Çoğu zaman ciddi sağlık sorunlarına neden olmazlar ancak özellikle adet döngüsünde bozulmaya neden olabilecekleri için önemsenmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Kanserleşme riskini polip çapı belirler; 12 mm ve altı çapındaki polipler iyi huylu kabul edilir. Çapı 1-2 cm olan polipler kanserleşme riski açısından yakından takip edilmeliyken çapı 2 cm'den büyük olanların ciddi derecede kanserleşme, safra kesesi kanseri geliştirme, riski vardır.
Polipler herhangi bir belirtiye neden olmazsa tedavi gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, adet dönemlerinde ağır kanamaya neden oluyorsa, prekanseröz veya kanserli olduğundan şüpheleniliyorsa polipler tedavi edilmelidir.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
endometrial polipler çıkartılmazsa düzensiz ve yoğun kanamalar ve ara kanamaları devam eder ve buna bağlı kansızlık olabilir. Hastanın cinsel hayatı ve sosyal hayatı bozulur ve kansızlık gelişirse de süerekli halsizlik ve yorgunluk olur.
Polip ameliyatı görece basit ve zararsız bir işlemdir. Ancak ameliyat sırasında rahim içinde aşırı doku kazınması yapılırsa yapışıklıklar oluşabilir. Ehil ellerde rahmin zarar görme ihtimali oldukça düşüktür. Polip ameliyatının yapılmadığı bazı durumlarda hastada kansızlık ve rahim kanseri görülebilir.
Poliplerin büyük çoğunluğu iyi huyludur. Fakat oluşumlarının ardında anormal hücre büyümesi olduğu için tedavi edilmemeleri ya da alınmamaları halinde kötü huylu hale dönüşebilirler. Kansere dönüşmesi ihtimali; oluştukları yere, neden oluştuklarına ve ne kadar süredir var olduklarına bağlı olarak değişir.
Eğer villöz polip 2 santimetreden büyük ise hastaların %55'inde bağırsak kanseri gelişir. Benzer şekilde düz poliplerde, saplı poliplere göre kanser gelişim riski daha yüksektir. Eğer bu polipler kansere daha dönüşmeden çıkartılabilirse bağırsak kanseri gelişimi de önlenmiş olur.
Sağlıklı beslenme kurallarının biri olan liften zengin yiyeceklerin tüketimi, Akdeniz diyeti ve birinci derecede akrabalarında polip öyküsü bulunan kişilerin 50 yaş sonrası düzenli kolonoskopi yaptırmasının da polip riskini önemli oranda azalttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof.
5 mm boyutundaki polipler genellikle iyi huyludur ve en sık kolesterolozu temsil eder. Bu grupta düşük de olsa malignite riski olduğundan en az 12 ayda bir ultrason ile takip edilir. Adenomiyomatozis – Adenomiyomatozlu hastalar sürveyans veya kolesistektomi gerektirmez.
Polip Alındıktan Sonra Tekrarlar mı? Rahim içi poliplerin tedavi sonrası tekrarlama riski de vardır .
Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir. Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir. Dışkıda kan varlığını kontrol edilerek kolonoskopi ile de polip belirlenebilir.
Poliplerin cerrahi işlem yardımıyla rahimden alınmasına polip ameliyatı ya da polipektomi denir. Oldukça basit endoskopik bir işlem olan polipektomi, milimetrik hassaslığa sahip cerrahi aletler ile yapılır. İşlem sırasında şiddetli ağrı hissedilmez.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Kalın bağırsak (barsak) polipleri çıkarıldıktan sonra hastaların % 20- 50'sinde, tetkikten sonraki 3-5 yıl içinde tekrar poliplerin olduğu gözlenir. Kalın bağırsağından polip alınan kişilerde, kalın bağırsak kanseri veya rektum kanseri riski sağlıklı nüfusa oranla 3-8 kat daha fazladır.
Nazal polipler oluştuktan sonra kendiliğinden geçmez. Eşlik eden başka bir hastalık olup olmamasına bağlı olarak burun akıntısı, koku almada zorluk, baş ağrısı, horlama, uyku apnesi, boğaz hassasiyeti gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Poliplerin oluşma nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat polip riskini arttıran bazı durumlar söz konusudur. Rahimde olan endometrial poliplerde fazla olan östrojenin tetiklediği söylenebilir. Bazı kanser tedavisinde kullanılan ilaçların da polip riskini arttırdığı gözlemlenmiştir.
Kolonda tespit edilen polipler kolonoskopi eşliğinde aynı seansta alınabilir ve bu işlemlerin ortalama süresi polip sayısına bağlı olarak yarım saatten 1 saate kadar sürebilir.
Ameliyatla rahim içindeki poliplerin temizlenmesi sonrası birkaç süren hafif vajinal kanama olabilmektedir. Bu vajinal kanamalar yoğun olmadığı sürece bir probleme yol açmaz. Rahim polip ameliyatı sonrası ciddi bir ağrı şikayeti beklenmiyor ve bu ağrılar basit ağrı kesicilerle ortadan kalkmaktadır.
En sık rastlanan kanser türleri arasında yer alan sindirim sistemi kanserlerine erken dönemde müdahale edilmesi iyileşme şansını artırıyor. Mide ve bağırsak sisteminde büyüdükçe kansere yol açan poliplerin ameliyatsız ve pratik bir şekilde alınmasını sağlayan EMR yöntemi başarılı sonuçları ile öne çıkıyor.
Rahim içi polip ameliyatı olanlar nelere dikkat etmeli
İşlem sonrası 1-2 hafta kanama olabilir. kanama olduğu süre deniz havuz küvet jakuzi ve cinsel birliktelik önerilmez. Ayaktan duş alınabilir. yeme içme konusunda kısıtlama yoktur. 1-2 gün istirahat edilebilir ya da işe dönüş hemen ertesi gün olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri