"RU-486" veya diğer adıyla "mifepriston" adı verilen bir ilaç tablet şeklinde olup, başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinde gebeliğin en erken dönemlerinde etki ederek sonlanımı (gebelik terminasyonunu) sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Doktor size ya genel bir anestezi ya da rahim ağzına lokal bir anestezi yapar. Doktor, küçük bir kanülle rahim mukozasını ve embriyonu vakumla emerek alır. Gebelik bu şekilde sonlandırılır.
İstenmeyen bir gebeliği sonlandırmak için bir kadın doğum uzmanına başvurulur ve ilk olarak ultrason dahil olmak üzere jinekolojik muayene yapılır. Gebelik sonlandırma işlemi öncesi yapılacak olan bu muayenede gebeliğin yerleşimi ve kaç haftalık olduğu detaylı bir şekilde incelenmelidir.
Adaçayı, akdiken, Cezayir menekşesi, kekik, mazı, meyan kökü, ökse otu, pelin otu, ravent (ışgın), rezene, sinameki, yarpuz gibi bitkilerin düşükle veya erken doğumla sonuçlanabilecek rahim uyarıcı etkileri olabilmektedir.
Düşüğü hızlandırmak için ne yapabilirim sorusunu hastalarımızdan alıyoruz. Ancak biz hastalarımızın doktor kontrolü altında olmadan herhangi bir tedavi almasını önermiyoruz. Ancak doktoru önerdiyse istirahat sırasında bol sıvı tüketerek, ağrı kesiciler kullanarak evde düşüğün sonlanmasını bekleyebilir.
İlgili 43 soru bulundu
İstenmeyen bir hamileliğin sonlandırılması için ülkemizde uygulanan tek yöntem kürtajdır. Bazı kadınlar adet gecikmesi nedeniyle "söktürücü iğne" olarak tabir edilen uygulamalara baş vurmaktadır. "Söktürücü iğne" var olan bir gebeliğin düşmesini asla sağlayamaz.
Bazen, özellikle de gebeliğin ilk birkaç haftasında görülen düşüklerde, kişi herhangi bir belirti hissetmeyebilir. Dolayısıyla 2 haftalık bebek düşmesi nasıl olur gibi soruların yanıtı kanama ve ağrı olabilse de belirti görülmeden de düşüğün olabileceği unutulmamalıdır.
Özellikle 4-5 haftalık çok erken gebeliklerde rahim içindeki doku hacmi az olduğundan rahim kasılmaları ile gebelik materyali tam olarak dışarı atılabilir. Bu durum vajinal ultrasonla tespit edilebilir ve rahim içinde gebeliğe ait bir materyal kalmadığından çoğu kez bir müdahaleye gerek kalmaz.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Dinen meşru ve bir mazeret olmadıkca çocuk düşürmek ve aldırmak haram ve cinayet hükmündedir. Çocuk düşürmek ve aldırmak, gebeği önleyici tedbirlerden değildir."
Çocuk Aldırma Kaç Aya Kadar Yapılabilir? Çocuk aldırma, yasalarımıza göre gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Yani hamileliğin 2,5 ayına kadar kürtaj yapılabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken; gebelik tarihinin hesaplanmasıdır.
Kürtaj kayıtlara geçer mi? Kürtaj gizlilik ihlali yapılmaması gereken bir operasyondur. Kürtaj operasyonu hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde veya muayenehanelerde yapılır. Hasta kayıtlarının bulunduğu sistemde yaptırılan kürtaj operasyonu kayda geçmektedir.
Kürtaj ne zaman yapılır? Kürtaj (çocuk aldırma) 5 haftalıktan itibaren yapılabilir. 4 hafta hamileliğin henüz kan testi ile tespit edildiği zamandır. 5 haftadan önce ultrasonda görülen gebelik kesesi henüz çok küçük olduğu için kürtajda ceninin alınamama olasılığı vardır.
2 Haftalık Gebelik Belirtileri
Yorgunluk, uyku hali, sinirlilik, göğüslerde büyüme ve hassasiyet, idrara çıkış sayısının artması gibi birçok belirti bunlar arasında yer alabilir.
Hamile iken kullanılan sigara ve alkol, kullanmayan kadınlara göre düşük yapma riski daha fazladır. Kromozomal bozukluklar, bağışıklık sitemi hastalıkları, enfeksiyonlar, rahim ağzı yetersizliği, rahim yapısal bozuklukları, hormonal bozukluklar ve çevresel faktörler düşük sebeplerindendir.
Amerika'da yapılan araştırma; birçok kadının düşük hakkında yanlış bilgilere sahip olduğunu gösterdi. Araştırma sonucunu değerlendiren Op. Erden, “İnanılanın aksine; hamileyken ağır kaldırmak, seks veya egzersiz yapmak düşüğe yol açmaz” dedi.
Ağır kaldırmak bebeğin düşmesine neden olur mu? Uzun süre ayakta durmak veya ağır kaldırmak düşük yapma veya erken doğum olasılığını artırabilir.
Düşük Belirtileri. Düşük belirtileri arasında kanama ve kasık ağrısı en sık görülen belirtilerdir. Kanama ve kasık ağrısı dışında bazı kadınlarda bulantı kusma, memelerde hassasiyet gibi gebelik belirtileri azalabilir. Bazen de gebelik kaybı hiç bir belirti vermeden olabilir.
Şiddetli bir şekilde meydana gelen vajinal kanama düşüğün en önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Kanamayla beraber şiddetli bir karın ağrısı meydana gelmeye başlıyorsa ve et parçaları düşüyorsa bu durum genellikle düşük olarak kabul edilmektedir.
Düşüklerin görülme sıklığı gebeliğin ilk 3 aylık dönemidir. Gebeliğinizin ileri dönemlerinde düşük olma olasılığı da giderek azalır. %80'nden fazlası 13 haftada meydana gelir. En fazla riski ise, ilk 8 haftada olduğundan, bu gebelik haftasından sonra düşük şansı giderek azalabilmektedir.
Kadınların vücudundaki kronik iltihabik hastalıkların da kısırlığa neden olabildiğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Yard. Doç. Dr. Çağcıl Yetim, “Araştırmalar tedaviye aspirinin eklenmesinin hamilelik şansını yüzde 35 oranında artırdığını gösteriyor” dedi.
Hızlı Adet Söktürücü Olarak Aspirin. Hızlı adet olmak, adeti öne almak için en etkili yöntem doktor kontrolünde kullanılan ilaçlardır. Bu konuda en sık sorulan soru ise aspirin kullanımıdır. Plasebo etkisinin dışında aspirinin kanıtlanmış hızlı adet söktürücü etkisi bulunmamaktadır.
Uzmanlar, gebelik süresince hekim bilgisi olmadan ilaç kullanımından kaçınılması, parasetamol içerikli ağrı kesicilerin alınması, sentetik östrojenden uzak durulması, yüksek doz vitamin A, lityum, warfarin, fenitoin ve valproik asit içerikli ilaçların kullanılmaması gerektiği uyarısında bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri