Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO), Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak eğitim veren bir polislik kurumdur. Burada adaylar, polis memuru olmak için eğitim alırlar. PMYO'nun eğitim süresi 2 yıldır.
Ön Lisans Mezunu Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) eğitimi 12 ay, Lisans Mezunu Polis Meslek Eğitim Merkezi (PMEM) eğitimi ise 16 ay sürmektedir. Polis Meslek Yüksekokullarında ise eğitim süresi 4 yıldır.
Polislik eğitimleri ve süreleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir: POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi) polislik eğitimleri 6 ay sürmektedir. PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu) polislik eğitimleri 2 yıl sürmektedir. PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) komiserlik eğitimleri 11 ay sürmektedir.
PMYO, Polis Meslek Yüksek Okulu ise lise ve dengi okullardan mezun olan ve başvuruda bulunarak kurum bünyesinde eğitim görmeye başlayan 18-26 yaş arasındaki öğrencilere 2 yıl eğitim verilmektedir. Bu eğitim sonucunda başarılı olan öğrenciler PMYO'dan mezun olarak polis memuru olarak görevlerine atanmaktadır.
Polis teşkilatına amir yetiştirmek amacıyla Atatürk'ün direktifiyle kurulan Polis Enstitüsü'nün dört yıllık lisans eğitimi vermeye başlamasıyla beraber 1980'de Polis Akademisi'ne dönüştürülen eğitim kurumuna bağlı olan fakülte, 17-25 Aralık 2013 süreciyle beraber kapatıldı.
İlgili 21 soru bulundu
Burada adaylar, polis memuru olmak için eğitim alırlar. PMYO'nun eğitim süresi 2 yıldır. Adaylar, lise veya dengi okullarını bitirmiş olmalı ve ÖSYM tarafından düzenlenen seçme ve yerleştirme sınavına girmiş olmalıdırlar. Kısacası, PMYO Polis Meslek Yüksekokulu'nun kısaltmasıdır.
a) Not yükseltme ve bütünleme sınavları sonucunda bütün dersler yılsonu toplam not ortalaması ağırlık katsayısının 2.00 veya üzerine çıkartan öğrenciler, F notu bulunmamak kaydıyla sınıf geçer. b) Not yükseltme sınavları sonucunda yılsonu not ortalaması ağırlık katsayısı 2.00'nin altında kalan öğrenciler sınıfta kalır.
MADDE 7- (1) Staj eğitimi, Başkanlığa ait birimlerin yıllık çalışma takvimlerinde belirtilen tarihler arasında, PMYO öğrencileri için hafta sonu dahil en az otuz (30) gün süre ile yaptırılır. PAEM öğrencilerinin staj süresi ise PAEM Müdürlüğü tarafından çıkarılan yıllık çalışma takviminde belirtilir.
Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan polis memurlarını yetiştirmek üzere Polis Akademisine bağlı, 2 yıl süre ile ön lisans düzeyinde, parasız yatılı, üniformalı, beslenme, barınma ve sağlık giderlerinin devletçe karşılandığı mesleki eğitim-öğretim ve uygulama yapan eğitim kurumlarıdır.
Polis Yüksek Öğretim Kanunu'na göre Polis Meslek Yüksekokulu öğrencileri parasız yatılı ve resmi üniformalı eğitim görmekte olup, öğrencilerin beslenme, barınma ve sağlık giderleri ile diğer hakları Devletçe karşılandığından burs verilmesi söz konusu değildir.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra polis maaşı 18.235 liradan 29.525 liraya yükselmiş oldu.
Bunun yanında ise, boy kilo orantısı anlamına da gelen, beden ve kitle indeksi ise 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olması gerekir. POMEM YAŞ SINIRI VAR MI? Polis olabilmek için belirlenmiş olan bir yaş sınırı vardır. Bu sınır ise, reşit olmak yani 18 yaşına girmiş olmak ve 30 yaşını geçmemek şartıdır.
Pomem de “Sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle 30 yaşından gün almamış olmak” ibaresi bulunmakta ve bu yıl 23.Dönem Pomem Alımlarına 31 aralık 1989 ve sonrası doğanlar yani 1990 ve sonrası başvurabilmiştir.
Polisler eğitimlerde maaş alırlar. Harçlık adı ile POMEM bünyesinde eğitim gören öğrencilere aylık 430 TL ödeme yapılmaktadır. Polis maaşını alma hakkı ise intibak sonrası elde edilmektedir.
Emniyet Müdürlüğü, hafta sonu hizmet vermemektedir.
a) Birinci sınıfta %50'si, b) İkinci sınıfta %55'i harçlık olarak verilir. (3) PAEM, POMEM'de öğrenim gören öğrencilere (6.528) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarın % 70'i kadar harçlık verilir.
Elektrik, kalorifer, radyo, televizyon, bilgisayar, telefon, ses yayın vb. cihazlar ve tesisler ile izinsiz ve yetkisiz olarak oynamak ve bunları kurcalamak yasaktır.
Polis Okulu Öğrencilerine verilecek parka, montgomer, kazak, pantolon, kep ve kravat koyu lacivert renkte, gömlek açık mavi, ayakkabı ve uzun konçlu bot ise siyah renktedir.
Haftasonları evci izni ve mazeret izni olmadan çıkamazsın, yatılı zorunlu. Okulun bulunduğu ilde 1. derece aile yakının varsa cuma akşamı evci olarak çıkıp pazar akşamı geri dönmek suretiyle eve gidebiliyorsun. Haftasonu cezası almazsan her haftasonu çıkabiliyorsun.
POLİSLERİN SİVİLDE SİLAH TAŞIMASI
Bunun haricinde üniformalı olarak mesai saatleri dışında evine ya da başka bir yere giderken yine polis memuru silah taşımak ile yükümlüdür. Bunların haricide polis memurları sivildeyken de yanlarında silah bulundurması gerekmektedir.
Ankara (Akyurt) İstanbul (Arnavutköy), Mersin, Karabük, Bilecik, Karabük, Çankırı, Amasya (Merzifon), Bursa, Diyarbakır, Erzincan, Kırşehir, Trabzon ve Konya (Ereğli) olmak üzere toplam 36 okulda eğitim vermektedir.
Polis okulları başvurusu için sınavın yapıldığı yıl Ekim ayının ilk günü itibariyle askerliğini yapmayan erkek adaylar ile bayan adaylar için 18 yaşını tamamlaması ve 24 yaşından gün almamış olması, askerlik hizmetini yapmış erkek adaylar için ise 26 yaşından gün almamış olması şartı aranmaktadır.
Emniyet teşkilatında en iyi mesai olarak bilinen çalışma düzeni 12-24 sistemi. 12 saat çalışma 24 saat dinlenme şeklindeki bu sistemde polis memuru hafta izni kullanmıyor ve haftada 60 saat çalışıyor.
Bu konuda en az reşit olmak suretiyle 18 yaş öne çıkar. En fazla ise Polis Meslek Yüksekokulu adayı olabilmek için 30 yaşına geçmemek gerekmektedir. Bu durum aynı yıl itibariyle ocak ayının en fazla 1. günü itibariyle geçerli olur. Yani 31 Aralık itibariyle 31 yaşından gün almamış olmak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri