Kıvırcık marul, folat ve K vitamini bakımından zengindir. Gevrek marul aynı zamanda vücudunuzdaki oksidatif stres ve iltihaplanma ile savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar olan orta düzeyde bir fenolik bileşik kaynağıdır.
Doğal bir fitokimyasal kaynağı olan marul, kanser, kalp-damar hastalıkları, Alzheimer, diyabet gibi hastalıkları önlemede ve iyileştirmede etkili bir sebzedir. Bu etkilerini fenolik asitler, karotenoidler, flavonoidler, askorbik asit, tokoferoller, lakton ve vitamin-mineral grupları ile sağlar.
Marul, lipoksigenaz ve karagenan enzimleri sayesinde anti-inflamatuar bir özellik gösterir ve vücutta iltihabı kontrol altına almaya yardımcıdır. Yine A, K ve E vitaminleri inflamasyonu azaltmada destekçidir. Marulun koyu yeşil yaprakları daha fazla antioksidan içerir ve daha anti-inflamatuar etkiye sahiptir.
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR
Diyet listelerinin vazgeçilmez maddesi bol yeşilliktir. Marul da sindirim üzerinde yaptığı etkiler ve midede büyük bir hacme sahip olarak kilo vermeye yardımcı olur. Çok düşük kaloriye sahip olan marul, ideal diyet yiyeceklerindendir.
İlgili 42 soru bulundu
Zencefil, ıhlamur ve papatya gibi bitki rahatlatıcı etkisi bulunan bitki çayları, karbonatlı su ve elma sirkesi gibi asidikler, bol su tüketmek ve mideye sıcak su uygulamak ağrı sebeplerini önleyerek mide ağrılarını durdurur.
Temel besin maddeleri bakımından zengindir, hem çiğ hem de pişmiş olarak yenebilir. Lolorosso olarak bilinen kırmızı yapraklı marul da bir kıvırcık marul çeşididir. Göbek marul: Yuvarlak şekilli, buruşuk yapraklı, açık renkli ve gevrek bir dokuya sahip bir maruldur. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir.
Marulun faydaları şu şekilde sıralanabilir: İçerdiği demir miktarı yüksek olduğu için kansızlığı önler. Vücuttaki enfeksiyonları yok eder, içerdiği lateks sayesinde antimikrobiyal özellik gösterir.
Yetişkinlerde genel olarak marul çok fazla tüketilmesi ile beraber gaz ve şişkinlik yapabilir. Bu sebepten dolayı doğal olarak emzirme dönemindeki anneler için de bu durumun yaşanabileceğini ifade etmek gerekir. Özellikle sadece anne değil aynı zamanda bebeğe de tesir edebilir.
Rengi solmuş marul genellikle yapışkan bir his verir ve aynı zamanda kötü kokar. Küçük kahverengi lekeler, onları yerseniz genellikle zararlı değildir. Marul yaprağının geri kalanı hala sağlıklıysa, etraflarını da kesebilirsiniz. Keskin kokuya sahip marulları atın.
Marulun Zararları
Yabani marul türü cilde temas etmesi halinde tahrişe sebep olabilir. Aşırı miktarda tüketildiğinde nefes darlığı gibi problemlere neden olduğu gözlenmiştir. Kimi marul çeşitleri vücutta alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Kıvırcık, göbek, yedikule gibi tüm bitkiler de bir marul.
Düzenli tüketilen marul, unutkanlık ve konsantre eksikliği gibi hastalıkların yaşanmasını önler. - Lakturium maddesi melatonin hormonunu çoğaltır. Bu sayede derin ve rahat bir uyku sağlar. Uzmanlar bu yüzden her akşam tüketilen marulun uykuyu düzenlediğini vurguluyor.
C ve E vitamini açısından zengin olan kıvırcık marul, cilt hücrelerini yenilemektedir. Böylece cildin uzun seneler daha parlak ve canlı olmasını sağlamaktadır. Kan dolaşımını hızlandırarak akne ve sivilce oluşumunu engellemektedir. Anti-kanser potansiyeli bulunmaktadır.
Marul Ekim-Kasım aylarından Şubat ayına kadar taze tüketilmesi mümkün olan bir sebzedir. En taze olduğu ay ise Kasım ayıdır. Özellikle salataların vazgeçilmezi olan Marul lifli olması sayesinde zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Marulun içerisinde en çok A B, C, D ve E vitaminleri bulunmaktadır.
Marul şeker hastaları için birebirdir. Özellikle vücuttaki insülin direncini belirli bir seviyede tutmak açısından marul tüketimi önem teşkil eder. Marul tüketerek vücutta yer alan şeker belirtilerini en az seviyeye indirebilirsiniz. Marul aynı zamanda kan şekerini de düzenler ve kanın en iyi seviyede olmasını sağlar.
Kahvaltıda marul harika oluyor. Mutlaka marulu her şeyin yanına yiyin. Marulu küçük olmayacak şekilde doğrayın. Salatalığı alacalı soyup doğrayın.
Marulun Raf Ömrü:
Genel olarak, marul buzdolabında 5 ila 7 gün taze kalır. Ancak, marulun tazeliği kullanım süresine bağlı olarak değişebilir. Yapraklarınız solgunlaşmaya başlarsa veya kötü bir koku yaymaya başlarsa, marulu tüketmek için geç kalmış olabilirsiniz.
Lahana marul ve ıspanağın gücü
K vitamini prostat kanserinden korunmada yararlı olup karalahana başta olmak üzere Brüksel lahanası, brokoli, marul ve ıspanak gibi sebzelerde bol bulunur.
Genelde yaprakları salata olarak çiğ tüketildiği gibi Çin gibi bazı ülkelerde kökü ve yaprakları pişirilerek de yenir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri