Buna göre polisler, çalıştıkları her yıl için ¼ oranında fiili hizmet zammı (yıpranma payı) kazanıyorlar. Bu düzenleme eski polisler için geçerli olduğu gibi, yeni 5510 sayılı Kanunda da aynen korundu. Böylece örneğin 20 yıl çalışan bir polis memuru, 5 yıl da yıpranma payı kazanarak 25 yılını doldurmuş sayılıyor.
Çalışma hayatında 20 hizmet süresini tamamlayan polis memurları ek olarak 5 yıllık bir mesleki yıpranma payı hakkı elde ederler. Doldurma zorunluluk bulunan 25 yıllık mecburi hizmet süresinden bu 5 yıllık yıpranma payı düşülür.
Yaş Şartı: Polis memurlarının emekli olabilmeleri için yaş sınırını tamamlamış olmaları gerekir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre, erkek polisler 25 yıl sigortalılık süresi ve 52 yaşını doldurmaları halinde emekli olabilirken, kadın polislerde bu yaş sınırı 50'dir.
Buna göre erkek polis memurları 25, kadın polis memurları 20 yılı doldurması ardından 23.05.2022 tarihindeki hizmet süresi ve yıpranma payı göz önüne alınarak emeklilik yaşı hesaplanır.
(3) Birinci fıkrada belirtilen sözleşmeli personele, çalıştıkları günlerle orantılı olarak, hastalık ve senelik izin süreleri dâhil Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarında ikramiye ödenir.
İlgili 45 soru bulundu
Bu nedenle de hak kazandığınız itibari hizmet (yıpranma) süresi, emekli aylığınıza ve emekli ikramiyenize katkı sağlamaz.
Normal memurlardan bayanlar 58, erkekler 60 yaş şartına tabi olurlarken, polislerin yaş haddi 52 olarak korundu. Buna göre bayan ve erkek polis memurlarından 8 Eylül 1999 sonrasında göreve başlayanlar, 25 yılı doldurduktan sonra 52 yaşlarında emekli olacaklar.
Yıpranma payı fiili hizmet süresini kapsayan bir kavramdır. Çok ağır şartlarda çalışan kişilerin çalışma süresi bir kaç kat olarak hesaplanmaktadır. Dolayısıyla bu kişiler yaptıkları işin niteliğine ve zorluğuna göre 5 ile 10 yıl arasında emekli olma şansı yakalayabilmektedir.
Türkiye'de polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL'dir.
Eski polisin dul eşi ister çalışsın ister çalışmasın, %75 oranında dul aylığı alıyor. Yeni polisin dul eşi çalışırsa aylığı %50'ye düşecek.
60 günden 180 güne kadar yıpranma payı hakkı tanınan meslekler madencilik, diş hekimi, sahil güvenlik, döküm fabrikası, eczacı, ebe, cam fabrikası, alüminyum fabrikası, kurşun işleri ve çimento fabrikası şeklindedir. Erken emeklilik hakkını savunan yıpranma payı aslında riskli meslek gruplarını bünyesine almaktadır.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra polis maaşı 18.235 liradan 29.525 liraya yükselmiş oldu.
2/8/2013 tarihi itibarıyla ise polis naspedilmek üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde polislik eğitimine tabi tutulan adayların, Söz konusu eğitimleri tamamlamaları ve göreve başlamaları halinde eğitim süreleri sigortalı hizmet olarak sayılmaktadır.
POMEM için (18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla) sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle erkek ya da kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak şartı koşulmuştur.
Bunun yanında ise, boy kilo orantısı anlamına da gelen, beden ve kitle indeksi ise 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olması gerekir. POMEM YAŞ SINIRI VAR MI? Polis olabilmek için belirlenmiş olan bir yaş sınırı vardır. Bu sınır ise, reşit olmak yani 18 yaşına girmiş olmak ve 30 yaşını geçmemek şartıdır.
Bu değişiklikle birlikte, polis artık kendi memleketine tayin isteyebilecek.
Yıpranma Payı Nasıl Alınır? İşçilerin yıpranma payı alabilmesi için bazı şartların karşılanması gerekmektedir. Normal bir işte çalışan kişinin emekliliği yılda 360 gün olarak hesaplanmaktadır. Yıpranma payı olan meslek dallarını düşündüğümüzde bu süre 420 ve 540 gün olabilmektedir.
KİMLER YARARLANIYOR? Yıpranma hakkından, kurşun ve arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında, Emniyet, MİT, basın ve gazetecilikte çalışanların yer aldığı 45 meslek grubu yararlanıyor.
Bu nedenle, yıpranma süreleri ile EYT düzenlemesi kapsamında emekli olabilmek için sigorta başlangıcının 8 Eylül 1999 öncesi olması gerekir. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra ilk defa sigortalı çalışmaya başlayanların 2008 Ekim ayına kadar olan yıpranma süreleri de sigortalılık süresine ilave edilir ancak EYT kapsamında ...
Düz memurlar, 30 yıldan sonra çalışacakları her yıl için ilave bin 600 lira emekli ikramiyesi alacak.
SGK'dan yaşlılık, vazife malullüğü, malullük, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara ödenecek. Ayrıca SGK'dan aylık alan şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine verilecek.
DİNİ BAYRAM İKRAMİYESİ DEĞİL, İKRAMİYE İSTİYORUZ.
Yukarıda belirttiğimiz gibi kamu işçilerine Kanun gereği ve Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 4 ilave tediye (ikramiye) ödenmektedir. Memurların da , kamuda çalışanlar arasında adaletin sağlanması adına aynı miktar yani 4 adet ilave tediye almaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri