Pompa modülü besleme suyunun besleme suyu tankından silindir tipi kazana veya yoğuşma suyunun kondensat tankından havasızlandırma sistemine sevk edilmesi için kullanılır. Pompa modülü kademesiz, ihtiyaca göre su miktarı kontrolü için opsiyonel olarak frekans konvertörlü bir motor ile donatılabilir.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Pompacı, akaryakıt satış istasyonlarında, kendi mesaisi içerisinde, karayolu taşıtlarına akaryakıt ikmali yapan, gerekli durumlarda müşterilere basit teknik hizmetler veren, satış bedelini tahsil eden, istasyon akaryakıt tanklarının bakım ve kontrol işlemlerini yapma becerilerine sahip olan görevlidir.
Pompalar, sıvıların basıncını ve toplam enerjisini arttırır. İçine çektiği akışkana kinetik ya da potansiyel enerji kazandırmaya yarar. Genel olarak pompa, akışkanları bir yerden bir yere iletmeye, daha yükseğe çıkarmaya ve gazları sıkıştırıp kapalı kapıların içindeki gazların boşaltılmasına yarar.
Yakıt besleme modülleri, depo içerisindedir. Bunlar flanş kapağından, rezervuardaki (türbülans haznesi) yakıt pompasından yanı sıra depo sensörü, filtre, çekvalf, motora gidiş, geri dönme, huzmeli emme pompası veya basınç regülatörü gibi başka montaj parçalarından oluşur.
İlgili 34 soru bulundu
Yakıt pompası hareketini ya motorun kam milinden ya da ilave bir pompa kam milinden alır.
DPA TİPİ POMPA
Distribütör tip yakıt pompalarının en büyük özeliği, yakıtı bir distribütör gibi ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjektörlere dağıtmasıdır. Distribütör tipi pompalar, yakıt emiş kontrolü sağlayan karşıt pistonlu olarak çalışan bir pompa olarak tanımlanabilir.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Emme Seviyeleri
Pompanın motoru elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür. Pompa, sonrasında bu mekanik enerjiyi sıvıya basınç olarak uygular. Emme seviyesini artırmak veya azaltmak bu nedenle sıvının potansiyel basıncını ayarlar. Pompa ne kadar yüksek basınç üretirse basma yüksekliği de o kadar fazla olur.
4.4.
Hareketli parçalar pompa mili, çark ve çarka bağlı sızdırmazlık bileziklerinden meydana gelmektedir.
Yakıt kapağını açtığınız zaman aracınızda kullanılması gereken yakıt ise, aracın yakıt kapağında yazar. Pompacılar da siz bir şey demeseniz de yakıt doldururken bu kapağa bakarak araba dizel mi yoksa benzinli mi karar verir. Diesel >>Dizel, Unleaded >>Kurşunsuz şeklinde geçer.
Ayrıca bu yakıt pompasının da belirli bir çalışma prensibi var. Elektrikli yakıt pompası, gücünü aküden alan elektrik motoru vasıtasıyla aktif hale gelir. Genelde otomobillerin arka koltuk kısmında bulunur. Aracın kontağı açıldığında hızlı bir şekilde çalışarak yakıtı motora iletir.
Yukarıdaki sorunlardan kurtulmanın en önemli yolu ÇEKVALF'i, yakıt deposundan yakıt pompasına doğru giden ana yakıt hortumunun arasına doğru şekilde bağlamaktır.
Yakıt pompası gerekli yakıtı ve basıncı motora iletmezse motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı, çalıştırmada, hatalı ateşlemede, rölantide, hatalı ateşlemede ve durmada zorluklara neden olur.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Pompanın ürettiği basınç sürekli izlenir ve pompa hızı gereken basıncı verecek şekilde ayarlanır. Talep arttıkça basınç düşmeye başlar ve bunu telafi etmek için pompanın hızı arttırılır. Talep düştüğünde basınç artar ve doğru basınç seviyesine ulaşmak için pompanın hızı düşürülür.
Tüm pompalar için azami hava tahrik basıncı 10 Bar'dır.
Emme haznesinde yeteri kadar su yoksa, pompa emmeye başladığında haznedeki su da azalacaktır. Bu nedenle pompa hava emecektir. Bunu önlemek için pompanın ihtiyacı kadar olan su her zaman bulundurulmalıdır.
DİFÜZÖR; Bazı pompalarda çark ile salyangoz arasına yerleştiren ve çarktan çıkan suyun hızını azaltarak yüksek kinetik enerjinin bir kısmını basınç enerjisi haline dönüştüren halka şeklindeki kısım.
Pistonlu pompa, bir sıvıyı bir yerden başka bir yere iletmek veya basınçlandırmak için pistonun yarattığı kuvvetten yararlanan bir pompa çeşididir. Pistonlu pompaların çalışma prensibi, pompa silindirinde pistonun ileri geri hareketiyle akışkanın emilmesi ve basılması şeklindedir.
Jet pompaları genelde toprak üstüne monte edilmiş, suyun bir emme borusu vasıtasıyla bulunduğu yerden tahliye edilmesini sağlayan pompalardır. Jet pompaları yeraltı sularının zengin olduğu bölgelerde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Kademeli bir pompa, suyun basıncını arttırmak için piston yerine bir çark kullanır. Her aşama için çark tipleri farklı veya aynı olabilir. Kademeli bir pompa, ayrıca çekme çubuğuna sahip bir pompa türüdür. Bunlarda, pompanın çıkışındaki su basıncı, giriş suyu basıncından çok yüksektir.
NPSH değeri; pompanın yeraltından emiş şartlarında çalıştırılması durumunda, pompanın kavitasyona uğramadan(debi-basınç düşümü ve hasar oluşmadan) sağlıklı bir şekilde emiş yapabileceği net derinliği tespit etmek için kullanılan, pompa emiş ağzındaki positif basınç (mSS) dır.
TERMOPLASTİK HCM PP/PVDF MANYETİK KAPLİNLİ SANTRİFÜJ POMPALAR. HCM serisi pompalar, termoplastik malzemelerden (Polipropilen veya PVDF) üretilir. Güçlü ve dayanıklı yapıları sayesinde yüksek korozif akışkanlar ve ağır hizmet uygulamaları için uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri