Yakıt kapağını açtığınız zaman aracınızda kullanılması gereken yakıt ise, aracın yakıt kapağında yazar. Pompacılar da siz bir şey demeseniz de yakıt doldururken bu kapağa bakarak araba dizel mi yoksa benzinli mi karar verir. Diesel >>Dizel, Unleaded >>Kurşunsuz şeklinde geçer.
Pompa alanındaki her yakıt tipi için farklı semboller kullanılır, böylece tanımlanması kolaylaşır: Daire içindeki sayıyla birlikte “E” benzinde ve içeriğinde maksimum bulunabilecek biyoyakıt yüzdesini(biyoetanol) gösterir. Örneğin, “E5”, yakıtın %5'e kadar biyoetanol içerebileceğini gösterir.
- mazotlu araçlarda yakıt depo kapağı sola, benzinlilerde sağa çevrilir. - mazot pompasının ağız kısmı benzinli deponun kapağından büyük. - mazotlu araçlarda yakıt kapağının vidası kırmızı, benzinde siyahtır. - dizel aracın eksozu solda, benzinli araçlarda eksoz çıkışı sağda olur.
Günümüzde birçok araç modelinin depo kapağının iç kısmında yakıt türü yazmaktadır. Benzinlikte çalışan görevliler burada bulunan etikete bakarak hangi yakıt türünü dolduracağını teyit etmektedir. Aynı şekilde pompaların üstüne de farklı renkler ve yazılar kullanılarak karışıklık olması önlenmektedir.
Benzinden korkma ne bulaşır ne leke yapar.Benzin billur mavi,mazot sarıya kaçan yeşil ve yağ gibi akar.Kokusu mide bulandırır.10 numara yağ :) dönecekmiş.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye'de genellikle Motorin türevleri siyah ve sarı, benzin türevleri yeşil ile tanımlanır.
Berrak yeşil, sarıya kaçan koyu yeşil.
Yanlış yakıt dolumu direkt olarak aracın performansını etkiler, kısa süre içerisinde durmasına sebep olur. Çoğu zaman araç, servislere çekici yardımı ile götürülüp tamir ettirilir. Aracın çalıştırılması esnasında motordan oldukça gürültülü sesler gelir ve egzozdan siyah duman çıkabilir.
-Araç teklemeye başlar. -Egzozdan siyah duman yükselir. -Ateşleme sistemi arızası gerçekleşir. -Motor parçaları yanlış yakıttan arındırılıp hasar gören parçalar yetkili oto servisde tamir edilene kadar araç çalışmaz.
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
Benzinli bir motor, bujiler tarafından ateşlenmeden önce yakıtı hava ile birleştirir. Ancak dizel motorlarda buji ve karbüratör bulunmaz. Dizel motorda hava önceden sıkıştırılır. Bu sıkıştırma, bujideki gibi bir kıvılcım yerine yakıtı ateşleyen bir ısı üretir.
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
Benzinli araç 100 km kaç litre yakar en çok aratılan sorulardan bir tanesidir. Benzinli araçlar 100 km'de ortalama 8,5 litre yakmaktadır. Dizel araç 100 km kaç litre yakar 2022 en çok aratılan sorulardan bir tanesidir. Dizel araçlar 100 km'de ortalama 6 litre yakmaktadır.
Yanlış yakıt konulduğu hemen anlaşılır ve motor çalıştırılmazsa depoyu boşaltmak yeterlidir. Yanlışlıkla doldurulan motorinin miktarı deponun yüzde 4'ünden az ise depoyu ağzına kadar benzinle doldurup çalıştırmaya devam edilebilir.
Pompacı, akaryakıt satış istasyonlarında, kendi mesaisi içerisinde, karayolu taşıtlarına akaryakıt ikmali yapan, gerekli durumlarda müşterilere basit teknik hizmetler veren, satış bedelini tahsil eden, istasyon akaryakıt tanklarının bakım ve kontrol işlemlerini yapma becerilerine sahip olan görevlidir.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
aya biraz karıştırmışsın olayı, mazotla benzin birbirine çok güzel karışır, mazota benzin karıştırınca donma noktasının düşmesi çok normaldir bunun mantığı silecek suyuna antifiriz koymak ile aynıdır, mazotun donması içindeki sudan değil mazotu oluşturan moleküllerin fiziksel özelliklerinden ötürü gelen bir olaydır, ...
Araç üzerinden çıkan motor modelinden daha düşük bir model motor takılamaz. Bu, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından onaylanmaz. Araçta yakıt değişimi olmaz. Benzinli motordan dizel motora, dizel motordan benzinli motora dönüşüm olmamaktadır.
Garanti dışında kullanılabilirlik açısından sürelerine baktığınızda da aşağı yukarı aynı sonuçları sizleri karşılayacaktır. Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir.
Ya ateşleme yapılmıyor ya da benzin motora ulaşmıyordur. Benzin pompasının çalışıp çalışmadığını, sessiz bir ortamda kontağı açarak ve dinleyerek anlaşır. Aracın arkasından uğultu gibi kısa süreli bir ses gelmesi gerekmektedir.
Yakıt pompası gerekli yakıtı ve basıncı motora iletmezse motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı, çalıştırmada, hatalı ateşlemede, rölantide, hatalı ateşlemede ve durmada zorluklara neden olur. Yakıt enjeksiyonlu motor, yakıt basıncına ve hacmine çok duyarlıdır.
Yine depoda az yakıt bulundurduğumuzda bu pompa deponun tabanına birikmiş olan pas, tortu ve kirleri çekebilir. Buda pompanın filtresinin tıkanmasına yol açar ve pompa yanabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı depoda minimum çeyrek depo benzin bulundurmak benzin pompasının ömrü açısından önemlidir.
Benzin, 32-204 °C'ler arasında kaynayan, özgül ağırlığı 0,680-0,760 g/cm3 olan renksiz ve kendine özgü kokusu bulunan bir hidrokarbonlar karışımıdır.
Diğer bir önemli husus, bidon içindeki mazotunuzun bekleme süresinini bir kaç ayı geçmemesi... Beklemiş mazot/yakıt iyi değildir, oksidasyona uğrar.
Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır. Motorinin kaynama noktası oldukça yüksek, buharlaşma eğilimi de hayli düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri