“Baba, mama, meme” gibi bir kaç anlamlı kelime söyleyebilir. Kendine özgü garip bir dille konuşma gibi sesler çıkarabilir. Sizin söylediğiniz kelimeleri söylemeye çalışır. Nesneleri sallayarak, vurarak ya da fırlatarak anlamaya çalışır.
Bir yaşına yaklaşırken bebek etrafındaki insanların duygularını anlamaya başlar. Anne-babasının ona kızdığını, yüz mimiklerinden ve ses tonlarından anlayıp ağlamaya başlayabilir. Burada da anne babanın, kendi duygularını ve çocuğun duygularını isimlendirip açıklaması, çocuğa güven verir.
Bazı anneler 8 aylık bebek alkış yapar mı? diye merak edebilir. Evet, 8 aylık bebek alkış yapabilir. Ancak unutulmamak gerekir ki her bebeğin gelişim süreci farklıdır.
Bir bebek çoğunlukla bir yaşından önce anlaşılır bir şekilde konuşmaya başlayamaz. Ancak bazı araştırmacılar bebeklerin konuşmaya başlamadan önce de düşünebildiğini öngörüyor. Nesneler, olaylar ve fikirler arasında ilişki kurma ve benzerlikleri belirleyebilme soyut düşünme yeteneğinin önemli aşamalarından biridir.
11 Aylık Bebek Gelişimi
Anlamlı kelimeler söylemeye başlar. Bebeğiniz bu dönemde yürümek ister. Oturduğu yerden ayağa kalkabilir ve geri oturabilir. Bebeğiniz söylenenleri net şekilde anlar.
İlgili 33 soru bulundu
Yumuşak toplar, sesli/tuşlu/müzikli arabalar ve oyuncaklar, yumuşak ve dokulu kitaplar, sesli kitaplar, küpler, halkalar en sevilen 1 yaş oyuncakları arasında yer alır. Bu dönemde bebeğiniz pelüş oyuncaklardan da hoşlanabilir.
– Seslere karşı duyarlılığın yaşıtlarına göre daha gelişmiş olması. – Ağrılara karşı fazla tepkili olması. – İlgilerini çeken şeylere kolayca odaklanıp konsantre olabilirler. – Görüp gözlemledikleri, duyduklarını ve deneyimlerini asla unutmama, mükemmel bir hafıza performansı sergileme.
Ona dokunduğunuzda, sarıldığınızda, baktığınızda ya da onunla konuştuğunuzda cıvıldama şeklinde sesler çıkarır. Yüzünüze ilgiyle ve çok dikkatli şekilde bakar.
İlk başlarda bilinçsiz olarak gülümser. Ancak 1. aydan sonra anneyi tanır ve bilinçli olarak gülümser. Bebekler anne-babalarının sesini tanır ve daha anne karnındayken işitmeye başlamış olduğu sesleri duymak onları rahatlatır.
1 yaşında bebeğiniz artık hemen hemen her besini tüketebilir. Artık ev yemeklerine ve sofra alışkanlıklarına alışmış olur.
Bir yaşını geçen bebekler ayakta kendi başlarına durabilirler, hatta ellerini tuttuğunuzda ilk adımlarını atabilirler. Yürümeye başlayan bebekler ise tırmanmaya ve koşmaya başlayabilirler. Hafızaları daha da güçlenir. Kollarını ve ayaklarını hareket ettirerek kıyafetlerini değiştirmenize yardımcı olabilirler.
Ebeveynlerini anlamaya ve taklit etmeye başlar. 2-3 kelime konuşabilir, jest ve mimikleri ile istek ve ihtiyaçlarını anlatabilir.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
1 yaşından itibaren bazı bebekler, babalarına birden düşkünlük göstermeye başlayabilir. Günümüzde, bebeklikte bağlanma sürecinin öneminin daha da fark edilmiş olması, babaların da bu sürece daha dikkatli yaklaşmalarına ve sürece daha çok dahil olmalarına sebep olmuştur.
Ebeveyn bebeğin asıl duygusunu ve ihtiyacını anlayamadığı gibi bebek de ebeveyninin tepkisini anlamlandıramaz. Bebeğe bağırmak her ne kadar fiziksel şiddet uygulamak gibi önemli bir sorun gibi görünmese de bir duygusal şiddet türüdür ve sürekli olduğunda bebeğin psikolojik sağlığına ciddi zararlar verebilir.
Öfkelenen bebeğin şiddetle ve yüksek sesle ağladığını, ağlama krizine girdiğini fark edebilirsiniz. Bebeklerde sinirlilik hali bir isteği veya ihtiyacı gerçekleşmediği için olabilir. Özellikle bu ihtiyaç veya istek uzun süredir erteleniyorsa bebek sinirlenmeye başlayabilir.
İnleme: Hava yetersizse, vücut çocuk her nefes aldığında havayı akciğerlerinde sıkıştırarak akciğerlerin açık kalmasına neden olur. Solunum sıkıntısının bir başka hayati belirtisi olan sürekli bir inlemeye neden olur.
Az uyuyan bebekler daha mı zeki? Hayır, bunun doğru olduğunu gösteren herhangi bir araştırma yok. Az uyuyan her bebeğin zeki olduğunu söyleyemeyiz.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Peki IQ'nuzun ailenizin kaçıncı çocuğu olduğunuzla ilgili olduğunu biliyor muydunuz? Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma ilk doğan çocuğun daha zeki olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmaya göre ailenin en büyük çocuklarının IQ'ları küçük kardeşlerininkinden daha yüksek oluyor.
1 yaş sendromunda bebekler; kendileri gitmek, kendileri almak ve kendileri ile kalmak isterler. Bebeklerdeki bu beklentiler, ebeveynlerce tehlikeli görülerek engellendiğinde 1 yaş öfke krizi kendini gösterebilir. İsteklerinin ağladığı zaman gerçekleştiğini gören bebekler, bu öfke halini alışkanlığa dönüştürebilir.
El ve parmaklarına uygun el ve puset oyuncakları hoşuna gider ve ilgi ile takip eder. Müzikli oyuncaklar, müzik kutuları, çekince ses çıkaran bez oyuncaklar bu aylar için idealdir. Zamanla kendini ve etrafını keşfetmeye başladıkça kırılmayan oyuncak aynalar, bezden yapılmış oyuncaklar ilgisini çekmeye başlar.
1-3 yaş arasın dönemde dil gelişimini tam tamamlayamayan çocuk, düşünce ve duygularını tam ifade edemediği için,bazen kontrolü fazlaca ele alıp dikkat çekmek,bazen acısını hafifletmek bazen de endişe ve kaygısını kontrol edemediği anlarda zaman zaman kendine vurma eğilimi gösterebiliyormuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri