Öğrenci, tercih ettiği bölüme göre desen, tasarım, illüstrasyon, kompozisyon, perspektif, boyama eknikleri, üç boyutlu tasarım, sanat tarihi gibi dersleri gördükten sonra oluşturduğu çalışmalarından en iyi işler seçilerek öğrencinin portfolyosu oluşturulur.
Bir portfolyo; çalışma örnekleri, fotoğraflar, tasarımlar, yazı örnekleri, sertifikalar veya diğer başarı kanıtları gibi çok çeşitli materyalleri içerebilir. Portfolyodaki materyaller genellikle uyumlu ve mantıklı bir şekilde düzenlenir ve genellikle temaya, projeye veya zaman dilimine göre gruplandırılır.
Portfolyonuzu dikkat çekici bir şekilde dizayn etmelisiniz. Çalışmalarınızın kompozisyonu oldukça önemli; başından sonuna giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olan bir yapıya sahip olmalı, unutmayın ki çalışmalarınızı değerlendirirken yalnızca içeriğe değil, sunum şeklinize de dikkat edeceklerdir.
Portfolyonun amacı, sizin kim olduğunuzu, neler yapabildiğinizi, vizyonunuzun nasıl olduğunu ifade etmektir. Bununla birlikte herkes zaten bunu ifade edeceği ve bunlar asgari olarak beklenenler olduğu için, sizin başkalarından nasıl farklı olduğunuzu ve öne çıkan özelliklerinizi ortaya koymak önemlidir.
İlgili 26 soru bulundu
Portfolyoların genel olarak, hizmet ettiği amaca göre türleri vardır. Bunlar; gelişimsel portfolyolar, yeterlilik portfolyoları, vitrin (showcase) portfolyoları, iş becerisi portfolyoları, yüksek okula giriş portfolyoları olarak sıralanabilir (Lankes, 1995).
Sunumu kolay olmalıdır, yapılan çalışmaları detaylıca incelemeye fırsat verir yapıda olmalıdır. Her işi değil, en iyi yaptığınız işleri içeriyor olması daha sağlıklı olacaktır. Kendi gelişiminizi takip edebilir yapıda olmalıdır. Değerlendirmede karşı tarafa kolaylık sağlayan ve ipuçları içerebilen yapıda olmalıdır.
Uygulanışına ve içeriğine göre olmak üzere iki temel başlıkta incelenir. Uygulanışına göre portfolyo çeşitleri; basılı ve dijital portfolyolar olmak üzere ikiye ayrılır ve kendi içlerinde de çeşitlilik gösterir.
Profesyonel bir CV veya Portfolyonun mutlaka PDF formatında olması gerekmektedir. PDF formatı müdahalelere kapalı olması sebebiyle daha doğru bir kullanım şeklidir. Bu sebeple Portfolyo ve CV hizmetimizde A4 ebatları ve PDF formatı standart olarak uygulanmaktadır.
Portfolyo tasarımı, renk, biçim, tipografi ve görsel kullanımına dayanan bir görsel iletişim yöntemidir. Mesleki ifade biçimlerine uygun olarak hazırlanan portfolyo belgelerinde öğrenciler eğitimlerini, becerilerini ve uzmanlıklarını görselleştirirler (Goldsby ve Fazal, 2001: 607-616; DiMarco, 2005).
Genellikle A3 ve A4 sayfa boyutu tercih edilir. A5 sayfa boyutu, görsellerin ve yazıların anlaşılması için küçük kalacağı gibi, A2 sayfa boyutu da taşınma ve incelenme açısından büyük olacaktır. Portfolyo tasarımında, standart olmayan farklı sayfa boyutları da tercih edilebilir.
Portfolyo, yapılan işlerin ve bu işlerle ilgili belgelerin toplanarak bireysel olarak düzenlendiği, belli bir süreç içindeki bilgi ve beceri gelişimini gösteren dosya olarak tanım- lanabilir.
Portfolyo değerlendirmede, öğrencinin belli bir süreç içinde bir veya birkaç alandaki becerilerini yapmış olduğu çalışmaları veya gös- terdiği davranışları düzenli ve birikimli olarak toplanması ile elde edi len delillerin önceden belirlenen ölçütlere göre ölçülüp değerlendirilmesidir (Birgin, 2002,3).
Ürün seçki dosyası, öğrencinin çalışmalarının bir dosya içinde toplanmış halidir. Öğrencinin yüksek nitelikli ödevlerini içerir. Ürün seçki dosyası içinde; ödevler, proje sonuçları, raporlar, öğrencinin kendini yansıttığı diğer yazılı çalışmalar, yani öğrenmeyle ilişkilendirilen bir çok etkin malzeme bulunabilir.
Portfolyo öğrencinin belirli bir amaç için yaptığı çalışmaların veya görevlerin toplandığı ve öğrencinin başarısını yansıtan bir koleksiyondur, Portfolyo oluşturmanın pek çok yolu vardır. Ama genel olarak bütün portfolyolar için öğrenciler "toplama, seçme ve yansıtma" işlemlerini yapmalıdırlar.
Öğrencilerin yeteneklerini, becerilerini, güçlü ve zayıf yönlerini, karakteristik özelliklerini öğrenme alanlarıyla ilişkili olarak göstermiş, çaba göstererek eriştikleri başarı düzeyini yansıtan ürünlerden meydana gelen, çalışma koleksiyonudur.
Vitrin portfolyo, adından da anlaşılacağı üzre, öğrencinin en iyi çalışmalarından oluşan portfolyodur. Ürünler sergileme amaçlı da seçilebilir; ancak önemli husus öğrencinin kendini yansıtacağına inandığı ürünleri seçmesidir. Vitrin portfolyoda yer alan ürünlerin puanlanması gerekmemektedir.
Portföy, bir yatırımcının aynı veya farklı özelliklere sahip birden fazla yatırım aracına (nakit para, altın, döviz, vadeli mevduat, tahvil, hisse senedi ve hazine bonosu gibi mali mevduatlar) yatırım yapmak suretiyle oluşturduğu toplam değerdir.
Özellikle kapakta fantazi bir kağıt kullanabileceğiniz gibi iç sayfalarda da fantazi kağıtlar kullanabilirsiniz. Örneğin bir moda tasarım kataloğu hazırlıyorsanız sayfalar arasında aydınger kağıdı kullanarak etkili bir portfolyo hazırlayabilirsiniz.
Portfolyo, bir çocuğun zaman içindeki gelişim ve öğrenmesini belgeleyen kanıtların düzenli ve amaçlı bir derlemesidir (McAfee ve Leong, 2012). Çocuğun kuvvetli yönlerine ve ne yapabildiğine odaklanır. Günlük sınıf etkinliklerinin doğal bir parçasıdır. Çocuğa çalışmalarına ilişkin ayrıntılı bir bakış açısı kazandırır.
Portföy veya portfolyo, herhangi bir konudaki çalışmaların veya belgelerin bir araya getirildiği dosya. Portföy kavramının sanattan finansa çok çeşitli bir kullanım alanı vardır. Latince portare (taşımak) ve foglio (sayfa) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.
Çok sayıda kampanya, reklam grubu ve anahtar kelimeyi bir arada gruplandıran yapay zeka destekli ve hedef odaklı bir teklif stratejisidir. Portföy teklifi stratejileri, Google Yapay Zeka'yı kullanarak teklifleri performans hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak şekilde ayarlar.
ÖĞRENCİ ÜRÜN DOSYASI (PORTFOLYO)
Sınıf içi etkinliklerin öğrencinin seçimi sonucunda bir araya getirilip, yansıtılmasıyla oluşan öğrenci ürün dosyası, aynı zamanda hem öğretmen hem de öğrenci için bir değerlendirme yöntemidir.
İşte birkaç tanım: Portfolyo, öğrencinin yaşadığı sistem içinde öğrendiklerinden, ilgi ve becerilerinden, sanat çalışmaları ya da fen deneylerinden ve daha pek çok şeyden bazılarını seçip, anne-babasına kendi ağzı, aklı, yüreği ve bilgisiyle sunduğu ya da sergilediği bir süreçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri