Ülkemizde oldukça yeni bir öğretim ve değerlendirme yöntemi olan,öğrencilerin eğitiminde uygulanmasını sağlayan amaç Portfolyo; Öğrenciye ve başkalarına öğrencinin bir veya daha fazla alandaki başarılarına sunma amaçlı olarak öğrenci çalışmalarının yansıtılmasıdır.
e-portfolyo, çocuğun tüm okul yaşamında aldığı sonuçlar, elde ettiği başarılar, sosyal, sportif ve kültürel alanlarda katkılarından oluşan ürün dosyasıdır. Öğrencilerin ulusal ve uluslararası projelere katılımı da öğrenci e-portfolyo'sunda yer almaktadır.
Bireylerin kariyerlerindeki gelişimleri, yeteneklerini sergilemek için kullandığı özel sunum olan portfolyo, kişinin yaratıcılığını, becerilerini, deneyimlerini, başarılarını bir araya getirir. Bu sunum, sanatsal çalışmalardan iş deneyimlerine, eğitim geçmişinden projelere kadar çeşitli unsurları içerebilir.
Portfolyo, yapılan işlerin ve bu işlerle ilgili belgelerin toplanarak bireysel olarak düzenlendiği, belli bir süreç içindeki bilgi ve beceri gelişimini gösteren dosya olarak tanım- lanabilir.
Okul öncesi dönem çocuklarının değerlendirilmesinde de kullanılan ve çocukların ortaya çıkardıkları ürünlerin bir derlemesi olan portfolyolar, sonuca değil sürece yönelik bilgi veren, çocukların gelişimlerini takip edebilmeyi sağlayan değerlendirme araçlarıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Okulöncesi çocuklarının portfolyosunun en önemli parçaları kontrol listeleri ve çalışma örnekleridir. Öğretmenin hazırladığı gözlem kayıtları, fotoğraflar ve diğer dökümanlar çocuğun gelişimini yansıtan ve portfolyoda bulunan önemli delillerdendir.
Portfolyo, bir kişinin veya şirketin çalışmalarını, becerilerini ve başarılarını sergileyen materyallerin bir koleksiyonudur. Uzmanlığı, yaratıcılığı ve başarıları göstermek için genellikle profesyonel veya akademik ortamlarda kullanılır.
Portfolyo, önceden yapılan çalışmaların sergilendiği fiziksel bir klasör veya web sitesi, blog, sosyal medya hesapları gibi dijital bir panodur. İş dünyasında kazanılan başarıların örneklerini içerir.
Okul öncesi eğitiminde sonuç değil, süreç önemli olduğundan, çocuğun gelişiminin ve bireysel özelliklerinin izlenmesi öne çıkmaktadır. Bu sürecin bilinçli ve doğru değerlendirilmesi için, 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı Gelişim Dosyası (Portfolyo) hazırlanmasını zorunlu kılmaktadır.
Portfolyo, öğrencinin yalnızca bitmiş çalışmalarını değil aynı zamanda öğrenme sürecini de gösterir. Öğrencinin çeşitli zamanlarda toplanmış çalışmaları, öğrencinin öğrenme sürecini ve bu süreçteki gelişimlerinin de bir belgesini oluşturur. Portfolyo, öğrencinin kendine güven duygusunu geliştirir.
İşte birkaç tanım: Portfolyo, öğrencinin yaşadığı sistem içinde öğrendiklerinden, ilgi ve becerilerinden, sanat çalışmaları ya da fen deneylerinden ve daha pek çok şeyden bazılarını seçip, anne-babasına kendi ağzı, aklı, yüreği ve bilgisiyle sunduğu ya da sergilediği bir süreçtir.
Portfolyo, bir çocuğun zaman içindeki gelişim ve öğrenmesini belgeleyen kanıtların düzenli ve amaçlı bir derlemesidir (McAfee ve Leong, 2012). Çocuğun kuvvetli yönlerine ve ne yapabildiğine odaklanır. Günlük sınıf etkinliklerinin doğal bir parçasıdır.
Portfolyo öğrencinin belirli bir amaç için yaptığı çalışmaların veya görevlerin toplandığı ve öğrencinin başarısını yansıtan bir koleksiyondur, Portfolyo oluşturmanın pek çok yolu vardır. Ama genel olarak bütün portfolyolar için öğrenciler "toplama, seçme ve yansıtma" işlemlerini yapmalıdırlar.
Portfolyo web sitesi, bireylerin veya şirketlerin kendilerini, yaptıkları işleri, projeleri ve başarıları dijital ortamda sergileyebilecekleri online bir platformdur. Bu siteler, potansiyel müşterilerin, işverenlerin veya iş ortaklarının sizi ve işlerinizi daha yakından tanımasını sağlar.
Öğrencinin bireysel gelişimini gösterir. 2.Gelişimcidir: Portfolyo, öğrencinin gelişimini görebilmesine yardımcı olabilmektedir. Öğrencinin belirli bir zamandaki gelişimini ve öğrenmelerini temsil etmektedir. 3.Özgündür: Portfolyo, öğrencinin kendi ürünlerinden oluşan bir dosyadır.
Portfolyo sunumu; öğrencilerimizin eğitsel ve yaratıcı okul çalışmalarını, öğrenme biçimlerini bilgilerini kullanma durumunun süreç içinde nasıl aşamalar kaydettiğini gösteren bir değerlendirme yöntemidir.
Uygulanışına göre portfolyo çeşitleri; basılı ve dijital portfolyolar olmak üzere iki ana başlıkta incelenir. Basılı portfolyolar kendi içinde alt başlıklara ayrılmaktadır. Portfolyonun uygulanış çeşidine karar verirken kişinin hangi platformda iş üretiyor ve çalışıyorsa ona göre tercih yapması gerekmektedir.
Portfolyo Nedir? Portfolyo öğrencinin, yaşadığı sistem içinde öğrendiklerinden, ilgi ve becerilerinden, sanat çalışmaları ya da fen deneylerinden ve daha pek çok şeyden bazılarını seçip, anne-babasına kendi ağzı, aklı, yüreği ve bilgisiyle sunduğu ya da sergilediği bir süreçtir.
Portfolyo; görsel ağırlıklı öğelerden oluşan, bugüne kadar üzerinde çalıştığınız alanlarda yarattığınız işleri, projeleri, başarılarınızı, yeteneklerinizi ve aynı zamanda çalışma tarzınızı yansıttığınız dosyadır. PDF, dosya, web sitesi, animasyon, video gibi farklı formatlarda hazırlanabilir.
Portfolyonun amacı, sizin kim olduğunuzu, neler yapabildiğinizi, vizyonunuzun nasıl olduğunu ifade etmektir. Bununla birlikte herkes zaten bunu ifade edeceği ve bunlar asgari olarak beklenenler olduğu için, sizin başkalarından nasıl farklı olduğunuzu ve öne çıkan özelliklerinizi ortaya koymak önemlidir.
Portfolyo öğrencilerin yaptıklarını gösteren bir dosyadan çok, öğrencilerin başarılarını ve sarfettiği eforu derinlemesine ortaya koyan kişisel göstergelerdir.Portfolyo kullanımının amaçları şu şekilde sıralanabilir: -Her türlü nota çevrilebilir.
Portfolyonuza kapak ve CV ekleyebilirsiniz. Hakkınızda birkaç cümlelik bilgilendirme yazısı ya da özgeçmiş yazısı de olabilir. Yaptığınız çalışmaların çıktısını aldıktan sonra şeffaf dosyalar içerisine yerleştirip dosyalayarak portfolyonuzu oluşturabilirsiniz.
Vitrin portfolyo, adından da anlaşılacağı üzre, öğrencinin en iyi çalışmalarından oluşan portfolyodur. Ürünler sergileme amaçlı da seçilebilir; ancak önemli husus öğrencinin kendini yansıtacağına inandığı ürünleri seçmesidir. Vitrin portfolyoda yer alan ürünlerin puanlanması gerekmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri