Postmodern pazarlama anlayışı doğrultusunda müşteri odaklı faaliyette bulunan işletmeler, müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati ile birlikte rekabet üstünlüğü veya rekabetçi avantaj kazanmak amacıyla, belli stratejik ve yaratıcı pazarlama yaklaşımlarını uygulama yoluna gitmektedir.
Postmodern dönemde pazarlamada yaşanan en önemli değişim içeriğin değil biçim ve stillerin önem kazanmasıdır. Ürünün kullanım değeri ikinci plana atılmakta, imgelerinde tüketiciye sağladığı imaj ön plana çıkmaktadır. Tüketicilerde “ne tüketiyorsam oyum” anlayışı hakimdir.
'Modern Pazarlama Yaklaşımı', işletme amaçlarına ulaşmak için hedef pazardaki müşteri istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tatminin sağlanması amacıyla işletmenin bütün birimlerinin koordineli olarak çalışmasını içeren bir işletme yönetim felsefesidir.
İlgili 42 soru bulundu
Modern pazarlama anlayışında ilk unsur, doğru hedef kitlenin belirlenmesidir. Bu süreç, müşteri ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetlerin geliştirilmesine olanak sağlar. İkinci unsur, etkili pazarlama iletişimidir. Bu kapsamda, reklam, halkla ilişkiler, satış promosyonları ve sosyal medya gibi farklı kanallar kullanılır.
Modern pazarlama anlayışında başlangıç noktası olarak piyasa alınır. Tüketici arzu ve isteklerini karşılamada kullanılacak araçlar bütünleşik (eş güdümlü) pazarlama çabalarıdır. Amaç ise; alıcıları tatmin ederek uzun dönemde kâr sağlamaktır.
Postmodern romanlar dil unsurlarının hepsini kullanmaya açık yapıtlardır. Postmodern romanlarda konuşma dilinden atasözlerine, argodan uydurma kelimelere dilin bütün alanları gözlenebilir; çünkü postmodern roman dilin kendisidir.
– Siyasi açıdan postmodernizm; Kişisel girişim, pazar eğilimi, rekabet ve kendine güven gibi konuların geliştirilmesine dayanır. Postmodernizm, baskıcı bütüncülük ve baskıcı bir siyaset yerine çoğulcu ve açık bir demokrasi üzerinde durmaktadır.
Özet: Farklı pazarlara aynı anda ve aynı mesajla ulaşmayı amaçlayan post modern reklamlar, postmodernizm anlayışının uzantısı olarak 1990'lı yıllardan sonra yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu tür reklamların temel amacı, farklı hedef kitlelerin istedikleri farklı imajları markaya transfer edebilmeleridir.
Postmodern, kısaca modernizm sonrası dönem anlamına gelir ve modernizmi eleştiren bir anlayışa sahiptir. Postmodernizm için çeşitli tanımlar yapılsa da bu akımın daha çok moderniteye bir tepki olduğunu ve modernizmin doğurduğu sorunları çözmek için ortaya çıktığını söylemek mümkündür.
Postmodernizm olarak bilinen bu düşünsel akım, kendini insan zihnini kısıtlayan bir teori olarak sunmaktan kaçınmakta ve her oluşumun merkezinde parçalanmışlık, belirsizlik, farklılık ve subjektifliğin olması gerektiğini savunmaktadır.
Modernlik: Rönesansla ortaya çıkar ve gelişmeler göstererk 18.yy civarında Batı da o zamandan buyana toplumsal, ekonomik ve siyasal sistemleri gösterir. Postmodernlik: Kimi düşünürlere göre sanayi sonrası bir çağ doğrultusunda gelişen harekettir. Belirsizliği beraberinde gösteren bir durum sergiler.
Postmodern mimarlık, modernizmin katı kurallarını hafifletmek için farklı dönemlere ait tasarım öğelerini çağdaş iklimde yeniden yaratarak geçmişe gönderme yapan seçmeci bir akımdır. Postmodernizm simgesellik ve ironiyle karakterizedir. Keyfi süslemeyi mimariye yeniden sokar. Hareketli ve heykelsidir.
Postmodernistler bilimsel teorilerin de, tıpkı dinin, geleneğin ya da sanatların anlatıları gibi bir anlatı olduğunu öne sürerler. Buna göre, bilimsel ya da değil, teoriler arasında üstünlük kuramayız. Bütün olgular ve gözlemler, teori yüklüdürler.
Postmodernizm, en genel anlamıyla geçmişten ve geçmişte geçerli ve egemen olan değerlerden köklü bir kopuşu ifade ederken, Batı'da 1950'lerden sonra ortaya çıkan ve yerleşik estetik ilkeleri “köktenci bir biçimde” değişime uğratan bir akım olmuştur.
Postmodern felsefe, 20. yüzyılın ikinci yarısında, 18. yüzyıl Aydınlanması sırasında geliştirilen kültür, kimlik, tarih veya dil ile ilgili modernist felsefi fikirlerde var olduğu iddia edilen varsayımlara eleştirel bir yanıt olarak ortaya çıkan felsefi bir harekettir.
Klasik tanımlamalarda postmodernizmin modernizme karşı olarak ortaya çıktığı belirtilir. 20. yüzyıla damgasını vuran bu felsefi ekol bazı düşünürlere göre modernizmin devamıyken bazı düşünürlere göre ondan sonrasını kapsamaktadır.
İnsanın düşünüşünde ve eylemlerinde tam bir serbestliğin önemine vurgu yapan postmodern söylem, bireysel tercihlerin sorgulanmasına şiddetle karşı çıkar. Bir başka deyişle postmodernizmin insanı, kendinde varlıktır, kendi gerçekliği üzerine yaşamını inşa eder.
Postmodern eğitimin amacı bireylere kalkınma, zenginlik, fazla gelir ve iyi bir iş sağlamak değil, çocukların ve gençlerin yetenek ve ilgilerinin farkına varmalarını, öğrenme süreçlerinde aktif bir şekilde yer alarak bilgiyi yapılandırmaları ve temel bilgi ve becerilere ulaşmalarıdır.
Modern pazarlamanın odak noktası müşteriler hedefli olmaktadır. Geleneksel pazarlama anlayışında üretilen satılır mantığının yerini müşterinin isteği üretilir anlayışına bırakmaktadır. Bu durumda da uygulanan yöntemler ve stratejiler daima müşteriler odaklı olmaktadır.
Modern pazarlama yönetimi yaklaşımı, uzun bir sürecin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu süreç, ürün anlayışı dönemi ve üretim dönemi (1900-1930), satış anlayışı dönemi (1930-1950), pazarlama anlayışı dönemi (1950-1990) ve toplumsal pazarlama dönemi olmak üzere 5 ayrı dönem olarak ele alınabilir.
Pazarlama, 1850'den günümüze bir takım aşamalar geçirmiştir. Bu aşamalar, klasik ayrıma göre, ürün, satış, pazarlama ve müşteri-odaklı yaklaşım aşamaları olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri