Potasyum sayesinde kan damarları genişleyerek kan basıncını düşebilir. Kardiyovasküler hastalıklar için bir risk faktörü olan yüksek tansiyon ve felç gibi kardiyak risklerden yeterli potasyum ile korunmak mümkün olabilir.
Potasyum; enzimlerin işlevlerinde, hücre bölünmesi ve büyümesinde, DNA sentezinde, kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının dengelenmesinde, reflekslerin düzenlemesinde, kalbin düzgün çalışmasında, ödem oluşumunun önlenmesinde, asit ve baz dengesinde ve sıvı-elektrolit dengesinde görev alır.
Potasyum vücutta sodyum ile birlikte çalışarak sıvı dengesini ve hücre içi sıvının devamlılığını sağlar. Vücutta iskelet ve kalp kası aktivitesi için potasyuma ihtiyaç duyulmaktadır.
Potasyum kas ve sinir hücrelerinin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi ve kalp sağlığı için oldukça önemli. Bu nedenle eksikliği de bir o kadar tehlikeli. Değişen kan potasyum seviyeleri sinir sistemi sinyallerini etkileyerek kas kasılmalarında ve kalp atışında düzensizliklere neden olabilir, dikkat.
Özet. Potasyum kalbin normal elektriksel aktivitesinin düzenlenmesi için yaşamsaldır. Artmış ekstraselüler potasyum hem pacemaker hem de iletimi sağlayan dokuların baskılanması ile myokardın uyarılabilirliğini azaltır.
İlgili 17 soru bulundu
Potasyum vücutta pek çok önemli işlevi yerine getiren bir mineraldir. Sinir iletimini düzenler, kasların düzgün çalışmasını sağlar, kalp atışlarını düzenler ve vücuttaki sıvı dengesini korur.
Potasyumun 6,5 mEq/L ve daha üzerinde tespit edilmesi ise şiddetli hiperkalemi kategorisine girer. Bu durumda kritik belirtiler görülmeye ve solunum, kalp ritmi, kas kasılması gibi işlevler bozulmaya başlar. Bunlara bağlı olarak felç ya da kalp krizi gibi ciddi komplikasyonların gelişme olasılığı söz konusudur.
Potasyum eksikliği en çok kaslarda kendisini hissettirir. Yeterli potasyumun alınamadığı durumlarda hem sinirler hem kaslar sağlıklı çalışamaz ve vücutta sıvı dengesi sağlanamaz. Tansiyon da kontrol altında tutulamaz, böbrek taşı riski ve düşük kalsiyuma yol açar. Aşırı potasyum eksikliği felce kadar götürebilir.
Fazla su sağlıklı insanlara da zarar verebilir
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına, buna bağlı olarak da, vücudun tüm işlevsel faaliyetlerinin olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olabilir.
En çok potasyum içeren meyve olarak bilinen kayısı, hem taze haliyle hem de kuru haliyle zengin bir potasyum kaynağıdır. Cildi besleyen, bağırsakları çalıştıran 100 gram kayısıda yaklaşık %33 oranında potasyum bulunur.
Kalp çarpıntısı, potasyum eksikliğinin de bir işareti olabilir. Bunun nedeni, kalp hücrelerinin içine ve dışına potasyum akışının kalp atışınızı düzenlemeye yardımcı olmasıdır. Düşük kan potasyum seviyeleri bu akışı değiştirerek kalp çarpıntısına neden olabilir.
POTASYUM KLORÜR %7.5 IV İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN AMPUL 1000 mL'lik dekstroz solüsyonuna katılır. İntravenöz infüzyon şeklinde verilir. Dozlar vakanın durumuna göre doktor tarafından ayarlanır. Ağız yoluyla potasyum tedavisi yapmak için ampuller kırılıp, sıvı yiyecekler içine karıştırılarak verilebilir.
Magnezyum (Mg), kalp ritmini ve kan basıncını düzenleyen, kemiklerin güçlü kalmasını sağlayarak vücudun işlevleri için kullanılan önemli bir mineraldir.
Kalp kasını bozarak ritim ve iletim bozukluğu ile her türlü kalp sorununa yol açar. Normal değeri 5,0 mg/dl'dir. Kan potasyum düzeyleri 6-6,5 mg/dl üzerinde olduğu zaman kalpte ritim ve ileti bozukluklarına yol açarak ani ölümlere neden olabilir.
Potasyum ise spor performansını artırmakta ve egzersiz sırasında kolay yorulmanın önüne geçmektedir. Metabolizmanın ihtiyaç duyduğu su ile beraber alınan magnezyum ve potasyum gibi mineraller, bilhassa yoğun antremanlar sonrasında vücudun yenilenmesine ve zorlanan dokuların daha kolay iyileşmesine yardımcı oluyor.
Çeşme suyu kaynaklarına bağlı olarak kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi mineraller içerebilir.
ABD'de yapılan bir araştırmada günde 5 bardağın üzerinde su içen kişilerin kalp krizi geçirme riski, günde 2 bardak ve altında su tüketen kişilere oranla yüzde 50 daha düşük bulunmuştur.
Potasyum da fosfor gibi uzak durulması gereken bir mineraldir. Şeftali, erik, kayısı, mango, avokado, muz, kivi ve kuru meyveler potasyum açısından zengindir. Tuz içeriği yüksek salamura edilmiş besinler, hazır ve işlenmiş gıdalar da tüketilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
Vücutta potasyum fazlalığı belirtileri çoğunlukla geç vakitte ortaya çıkar. Vücut, potasyum fazlalığını belli bir süre tolere edebilir. Ancak kandaki değeri 6.5 mmol ve üstüne çıktığında nefes almada güçlük, düzensiz kalp ritmi, kaslarda meydana gelen kramp ya da felç gözlenebilir.
Özellikle kaslar için potasyuma ihtiyaç vardır. Ancak böbrek yetmezliği hastaları için fazla potasyum tehlikeli sonuçlar yaratabilir. Diyalizdeyken, potasyum seviyesi çok düşük veya çok yüksek olabilir. Çok az veya çok fazla potasyum olması kas krampları, zayıflık ve düzensiz kalp atışlarına neden olabilir.
POTCİT bir açık sarı renkli kontrollü salım tablettir. 1080 mg potasyum sitrat ihtiva eder. Potasyum sitrat, böbreklerde ürik asit ve kalsiyum taşları oluşumunu önleme tedavisinde kullanılır. POTCİT, kandaki potasyum düzeylerinde ek bir artışa neden olarak kalbin durmasına yol açabilir.
Potasyum Klorür özellikle çocuklarda akut gastroenterit sonucu ortaya çıkan hipopotasemi tedavisinde intravenöz infüzyon yoluyla kullanılır. Hızlı verilmesi ani ölümlere neden olabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.
Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozukluklarının en sık sebepleri damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıkları. Kalp dışı sebepler arasında ise guatr, kansızlık, akciğer hastalıkları ve ilaç kullanımı gibi nedenler yer alıyor. Ayrıca alkol tüketimi de ritim bozukluklarına yol açabiliyor.
Beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni, aktif ya da hareketsiz yaşam gibi etkenler, ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Enerji içeceklerinin aşırı tüketimi, çok şiddetli ritim bozukluklarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri