Olumlu Motivasyon Nedir? Olumlu motivasyon, kişinin bir amaca ulaşmak için olumlu ve pozitif bir tutumla hareket etmesidir. Olumlu motivasyon kavramı, bir kişinin kendi potansiyelini ortaya çıkarmasına, kendine güvenmesine ve daha yüksek hedefler belirlemesine yardımcı olur diyebiliriz.
Yıkıcı motivasyon, olumsuz duygusal veya psikolojik sonuçlara yol açan bir motivasyon veya güdü türüdür. Bu motivasyon, kişinin kendisini veya çevresindekileri incitme eğiliminde olduğu bir durumu tanımlar.
İçsel motivasyon, dışarıdan yönlendirilen ve bazen kısa ömürlü olma eğiliminde olan Dışsal motivasyona kıyasla daha içsel ve genellikle daha kalıcıdır.
Öz motivasyon başkalarının bizi motive edemediği durumlarda iç kaynaklarımızı harekete geçirerek istekli hale gelmemizdir. Tüm güçlü yanlarımız ve değerlerimiz sayesinde kurulur.
İlgili 17 soru bulundu
Yüksek motivasyon, bir kişinin belirli bir hedefe veya amaca ulaşmak için içsel bir güdüle hareket ettiği durumdur. Bu güdü, kişinin kendini geliştirmek, başarılı olmak, öğrenmek veya bir şeyi gerçekleştirmek gibi amaçlarına ulaşmak için ortaya çıkabilir.
Motivasyonun asıl kaynağı bireyin kendisidir ve herkesin motivasyon kaynağı aynı değildir. Başarıya ulaşmak için gerekli olan güç ise motivasyondan doğar. Motivasyon eksikliği başarısızlığın ölçütlerinden kabul edilir, çünkü yaşamda başarmak istediğimiz hedeflere ulaşabilmenin ilk adımı motivasyondur.
Temel Motivasyon Kaynakları
McClelland, insanların davranışlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmektedir. Bunlar başarı ihtiyacı, bağlanma ihtiyacı (ait olma) ve güç ihtiyacıdır (Burnham, 1997: 3).
Motivasyon, bireyi belirli bir hedefe ulaşmak için harekete geçirir, böylece çaba sarf eder ve hedeflerine ulaşma olasılığını artırır. Bu da başarıyı beraberinde getirir. dışsal motivasyon, belirli bir hedefe ulaşmak için gereken güdüyü sağlar. İçsel motivasyon ise bireyin kendi içinden gelen bir tutkudur.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Motivasyon eksikliği bir işi yapmaya yönelik istek, merak, ilgi, heves ve coşkunun olmaması durumudur. Motivasyonun yetersiz olması, üretkenliği ve başarıyı engelleyen en büyük etkenler arasındadır.
Ters psikoloji aynı zamanda motivasyonu arttırmak içinde kullanılan bir terimdir. Örneğin sınava girecek birisine, “Sen zaten kazanamayacaksın, senden bir beklentimiz yok.” diyerek tam tersi yönde kazanması için motive etmeye çalışmak aslında ters psikoloji olarak adlandırılmaktadır.
Motivasyon kavramı, bireylere amaca yönelik hareket edebilme eğitimi yaratan gücü ifade etmek amacıyla kullanılıyor. Motivasyon çeşitleri, içsel ve dışsal motivasyon olarak ikiye ayrılıyor. Bununla birlikte; temel ve günlük motivasyon, pozitif ve negatif motivasyon gibi motivasyon çeşitleri de bulunuyor.
İçsel motivasyon araçları arasında;
Merak, işin ilgi çekici ve zorlayıcı olması, işin önemi, sor umluluk, işte bağımsızlık durumu, yaratıcı olma durumu, işe katılım, geri bildirim ve çeşitlilik yer alır.
Bunlar Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisi, Douglas McGregor'un (X) ve (Y) teorisi, Alderfer'in ERG teorisi, Herzberg'in çift faktör teorisi ve McClelland başarı teorisidir.
Motivasyon 1.0 adı verilen ve insanların çağlar önce fiziksel ihtiyaçlarını gidermek için kullandıkları harekete geçme sistemi olarak adlandırıyor. Daha sonraları insanlar ödül ve ceza ile motive olmaya başlıyor ve buna Motivasyon 2.0 adı veriliyor.
Motivasyon 1.0 çoğunlukla hayatta kalma ile ilgiliydi. İnsan davranışı açlık, susuzluk gibi ihtiyaçlar ve acıdan kaçma isteği gibi gereksinimlerle şekilleniyordu. İnsanlığın erken evrelerinde, bu hayatta kalma odaklı motivasyon kaynağı amacını yerine getirdi.
Güdü (veya Motivasyon), insanların ve diğer hayvanların belirli bir zamanda bir davranışı başlatmasının, sürdürmesinin veya sonlandırmasının nedenidir.
Takım çalışması ve işbirliği, iş yerinde pozitif bir enerji yaratır ve çalışanların motivasyonunu artırır. İş yerinde dayanışma ve işbirliği artar, daha yüksek verimlilik elde edilir. Çalışanların fikirlerine değer vermek ve onları içerme, motivasyonun ve aidiyet hissinin artmasına yardımcı olur.
Motivasyon, kişinin daha yüksek performans göstermesine yardımcı olurken, başarıyı da arttırır. Olumlu motivasyon, kişinin daha yüksek hedeflere ulaşmasına yardımcı olurken, olumsuz motivasyon ise kişinin başarısını düşürür.
Motivasyon eksikliği, bir işi yapmak için bireyde yeterli ilgi ve isteğin uyanmamasıdır. Bireyde yeterli olarak ilgi, istek ve tutumun oluşmaması; bireyin o işi eksik veya yetersiz yapacağı anlamına gelir. Bir işi yapmak için gerekli olan motivasyon tamamlanmazsa, bireyler üretken olamazlar ve başarıları da engellenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri