Pozitif psikoloji, insanların güçlü yanlarını ortaya çıkarmaya ve onların olumlu işleyişini geliştirmeye yönelik bilimsel ve uygulamalı yaklaşımdır. Bu anlamda pozitif psikoloji, yaşamın olumlu niteliklerinin -esenlik, mutluluk, tatmin ve günlük yaşamlarımızda gelişme yeteneği- bilimi ve çalışmasıdır.
Pozitif psikoloji ise insanı artı hale taşır. İyilik halini arttırmayı, mutluluğu çoğaltmayı hedefler. Sağlıklı bir insanın yaşam kalitesini arttırmayı amaçlar.
Pozitif psikoloji iyilik halimizi artırmaya, hayatımızı yaşanılır kılmaya, insanın güçlü ve güçsüz yönlerini araştırmaya ve potansiyellerimize ulaşmamıza yardım etmeyi amaçlıyor. Bu alan en çok eğitimde, kendine yardım yöntemlerinde, stres ve zaman yönetiminde ve iş yeri problemlerinde kullanılıyor.
Uluslararası alanda gelişmekte olan pozitif eğitim, pozitif psikolojiden elde edilen bulguları okullara uygular ve okulların akademik başarılarına ek olarak, okula dâhil olan herkesin bütünsel iyi oluşunu geliştirme hedefine odaklanır.
Hümanistik psikoloji bilinç dışından ziyade bilinçli olanla ilgilenir. Hümanistik psikoloji insanın pozitif yanlarına vurgu yapar.
İlgili 40 soru bulundu
Pozitif psikoloji birçok şekilde tanımlansa da kısaca bireyin hayata bağlanmasına ve hayatını bulunduğu konumdan daha iyi bir konuma götürmesine katkı sunan, neyin olumlu olduğu ile ilgilenen bilimsel bir alan olarak tanımlanabilmektedir.
Pozitif psikoloji, insanların zayıf yönleri yerine güçlü yönleri, sorunları yerine çözüm gücüne odaklanan bir bakış açısına sahiptir ve sağlıklı insan tanımını üzerinde durur. Aynı zamanda bireylerin güçlü yönlerine odaklamanın, rahatsızlığı olan bireylerde sorunları azaltabileceğini de vurgulanmaktadır.
Pozitif psikolojide bazı kavramlar
Psikolojik İyi Oluş: Psikolojik iyi oluş kavramı altı boyutu içerir; kendini kabul, kişisel büyüme, yaşam amacı, diğerleriyle olumlu ilişkiler, çevresel hakimiyet ve özerklik.
Eğitimde pozitif psikoloji, okulları olumlu kurumlar olarak ele alan, olumlu özellikleri geliştiren, eğitim amacıyla olumlu duyguları ortaya çıkaran bir uygulama modeli olarak tanımlanabilir.
Pozitif psikoloji eğitimi, kişilerin kendilerine ve başkalarına karşı daha olumlu bir tutum geliştirmelerini, pozitif duygular ve düşüncelerini arttırmak için teknikler öğretir.
Pozitif psikoloji ile ilgili farklı bilim insanlarınca ortaya konulmuş tanımlar bulunmaktadır. Seligman ve Csikszentmihalyi'e göre (2000), pozitif psikoloji, insanın işlerlik kazanmasını ve gelişimini, biyolojik, kişisel, ilişkisel, kültürel ve küresel bağlamda çok boyutlu olarak inceleyen bilimsel bir disiplindir.
Mutluluk, pozitif psikolojinin merkezi bir kavramıdır. Pozitif psikoloji, mutluluğun sadece zevk ve haz duygularıyla değil, anlam ve amaçla da ilişkili olduğunu savunur. Mutluluk, tatmin olma, yaşama sevinci ve olumlu duygularla birlikte hissedilen bir durumdur.
Optimist kişilerin olumlu, rahat ve neşeli halleri çoğunlukla çevrelerindeki insanlara da yansımaktadır. Optimist insanlarla karşılaşan kişiler onlarla daha yakın ilişkiler kurma eğilimi göstermekte ve bu pozitif halden kaçınılmaz şekilde etkilenmektedir.
Bu alan, iyimserlik, mutluluk, farkındalık, karakterlerin güçlü yönleri, umut, olumlu düşünme, yaşam kalitesi, psikolojik dayanıklılık ve travma sonrası gelişim gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadır.
Pozitif psikoloji müdahalesi olarak farkındalık, diğer psikoterapötik uygulamalar ve yaşam koçluğu ile birlikte kombine olarak kullanılır. Popüler farkındalık tabanlı pozitif psikoloji müdahaleleri duyusal farkındalık, rehberli meditasyon, nefes kontrolü ve dikkatli gözlem gibi aktiviteleri içerir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık tanımı ile sağlıklı insanın sadece problemi olmayan insan olarak tanımlanmaması ve psikolojinin yalnızca problemi çözme odaklı yaklaşmaması, bu problemlerin çözümünde insanın güçlü yönlerine odaklanan pozitif psikoloji kavramının ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Pozitif psikoterapi, bazı zihinsel sağlık sorunlarına yardımcı olmanın yanında, depresyon ve kaygı bozukluğunun tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca oldukça hassas bir yapıya sahip olan bireylerde dayanıklılık oluşturmak ve genel psikolojik durumu iyileştirmek adına da tercih edilmektedir.
Pozitivizm veya olguculuk; Auguste Comte'un başını çektiği, doğru bilginin yalnızca bilimsel bilgi olduğu, doğru bilgiye ise yalnızca ampirizm (deneycilik) ile ulaşılabileceğini ve bu bilginin kendisinin deneysel olmadığını savunan düşünce akımıdır.
Pozitif psikolojinin 1998 yılında Martin Seligman tarafından kurulan nispeten yeni bir bilim alanı olduğundan söz etmiştik. Bu bilim, herhangi bir ruh sağlığını tedavi etmek yerine insan deneyimini yükseltmeye çalışır.
Psikolojinin pozitif bir bilim olarak ortaya çıkışına ilk önemli katkıları koyan diğer isimler şunlardır: Hermann Ebbinghaus (hafıza üzerinde deneysel çalışmalar yaptı), Ivan Pavlov (psikoloji ile fizyoloji arasında ilk kez ilişki kurdu, öğrenme süreçlerini deneysel olarak inceleyerek klasik şartlanma kavramını getirdi ...
Pozitif psikolojinin örgütsel alana yansıması olarak kabul edilen pozitif örgütsel davranış, bireylerin örgütlerdeki performanslarını artırmak için pozitif özelliklerin yerleştirilmesine ve uygulanmasına, sadece zayıflıkları yönetmek yerine işyerinde pozitif insan gücü oluşturmaya odaklı bir yaklaşımdır (Luthans, 2002: ...
Koşul tanımaksızın alternatif üretebilen, bizi sınırlayan kalıpların ötesine geçebilen, değişime ayak uyduran, çözüme yönelik, gerçekçi, uzlaşmacı düşünceler pozitif düşüncedir. Esnek, özgür ve hızlı karar alabilen pozitif düşünce yapısı başarı kapılarının açılmasında altın anahtardır.
İnsanların bilişsel süreçleri, gelişim psikolojisi, sosyal etkileşim ve ilişkiler, kişilik ve psikolojik özellikler, öğrenme ve kondisyonlama gibi temel kavramlar, psikoloji alanında önemli rol oynar.
Seligman'ın PERMA modeli olumlu duygular, bağlanma, olumlu ilişkiler, anlam ve başarı bileşenlerinden oluşmaktadır. İyi oluş modeldeki tek bir bileşenle açıklanamamakta, onların her birinin iyi oluşa katkı sağladığı beş bileşenden oluşan bir yapıyı ifade etmektedir.
Psikolojinin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikometri, uygulamalı psikoloji, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisi gibi pek çok alt alanı vardır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri