“Türkçede “boz” renk, Avrupalıların gri rengine karşılıktır” (Ögel, 1989:575). Türk destanlarında geçen böri kelimesi aynı zamanda gök yüzünün rengini karşılayan bozun karşılığıdır. Moğalca gök rengi demektir. Boz mavi-gri bir renktir.
Açık kül renginin adı olan gri de Fransızca "duman" anlamındaki "gris"ten gelmiştir. Türkçe boz sözcüğünün bir anlamı da gridir.
Türklerde eskiden babaya, “kang” derlerdi. Göktürk Kitabeleri'nde Kültigin babası İlteriş Kağan'ın devleti kuruşunu anlatırken, “kangım kağan yit yegirmi, erin taşıkmış taşra” (babam kağan on yedi adamla başkaldırmış) diyor. Aynı babanın oğullarına “kangdaş” üvey kardeşler için ise, “kangsık” deniyordu.
Baba/Babay kavramı
Eski Türkçede, Babay biçiminde de kullanılmış olan bu kelime, evliya gözüyle bakılan, kutsal sayılan kişi ve varlıklar, türbeler ve mezarların adlarında da kullanılır. Örneğin, Baba Dağı, Karaltı Baba, Hazret Baba, Şeyh Baba, Diri Baba, Kırklar Baba, Atlı Baba ve sair gibi.
ew: ev (DLT I 32-1); ev (EDPT 3); (ETY Ir. 14 II, 75). Kelime Eski Türkçeden başlayarak kullanılır. Orta Türkçede “ev” olarak geçer. Kaşgarlı Mahmud'a göre Oğuzlar “ew” biçimini kullanırlar.
İlgili 18 soru bulundu
Eski Türkçe küç “zor, şiddet, kudret” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *kü- kökünden Eski Türkçe +Iş ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçede “anne” karşılığı kullanılan “ög” bugün sadece annesini kaybetmiş çocuklar için kullanılan “öksüz/ög- süz” sözcüğünde yaşamaktadır. g/k ses değişimi ile ög sonuna yokluk eki alarak öksüz olmuştur.
Türkçe kardeş (< Anadolu ağızlarında kardaş > gardaş) kelimesi etimolojik olarak karın kelimesine -daş isimden isim yapım eki getirilerek oluşturulan karındaş kelimesinden gelen bir kaynaşma örneğidir ve işlek olan bu ekin türevleri arasında ayaktaş, arkadaş, boydaş, yoldaş, yurttaş, dildaş, dindaş, gönüldaş, denktaş ...
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır.
Çocuk sahibi erkeğe peder denir. Bunun dışında, Hristiyan din adamları da peder olarak adlandırılır. Hristiyanlıkta Baba - Oğul - Kutsal ruh, yani teslis inancı olduğu için, Hristiyan din adamları için de baba anlamına gelen peder sözcüğü kullanılmaktadır. Rahip, papaz ve keşiş kelimeleri de bu sözcükle eş anlamlıdır.
Türkçede "oğul" sözcüğü, gerçekte Arapça olan "evlat" sözcüğünün karşılığıdır. Geçmişte, eşeylik (cinsiyet) ayırmadan hem kız hem de erkek çocuklar için kullanılırdı. Geçmişte "kız oğul", "erkek oğul" diye söylenirdi. Oğlan sözü ise, eski Türkçedeki çokluk eki olan -n ekinin oğul sözüne gelmesiyle oluşmuştur.
Karının kendinden küçük olan kız kardeşine baldız, büyük olan kız ,kardeşine eke denir" .
amuca , amca - عموجه
Eski Türkçe çeçek “çiçek” sözcüğünden evrilmiştir. Önseste /ç/ etkisiyle sesli incelmesi görülür. Moğolca çeçeg (aynı anlamda) Türkçeden alıntıdır.
Silver kelimesinin Türkçe karşılığı olan kurşun rengi de ülkemizde gri sözcüğünün yerine kullanılır. Ülkemizde gri yerine kullanılan diğer sözcükler ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Füme 2- Duman Rengi 3- Sincabi 4- Kır Rengi.
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir. Türkçede geçen en eski kullanılışı Codex Cumanicus'taki çahar-şanbe [çaar sanbe] şeklidir. Çarşamba gününe Eski Türkçede "törtünç" (dördüncü) denir.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi olmak üzere iki altdönemde incelenir. Orhun Türkçesinin kesin tarihlere dayandırılabilir ilk belgesi olan ve VIII. yüzyılın ortalarına tarihlenen Orhun Yazıtlarından Uygur Türkçesinin tarihe karıştığı XIII. yüzyıla değin sürer.
Kutadgu Bilig' te ḳız sözcüğü 'kız, kız çocuk' anlamında(Arat 254:1979b) 56, 75, 77, 399, 400, 564, 564, 1163, 1164, 1166, 1166, 1223, 1225, 1226, 1228, 1486, 1494, 1494, 1495, 2278, 2280(cariye), 2380, 2403, 3371, 3373, 3377, 3380, 3382, 3384, 3387, 3388, 3389, 3391, 3439, 3582, 3583, 3784, 3948, 4477 4504, 4505, 4506 ...
Eski Türkçe tek “yalnız, suskun” sözcüğünden evrilmiştir. Esas anlamı "yalnız" olup, "ıssız" ve (Oğuz dillerine özgü olan) "suskun" anlamları ikincildir.
Eski Türkçe dönemine ait olan er kelimesi “adam, kişi” sözcüğünden evrilmiştir.
Halk arasında büyük erkek kardeş için kullanılan en kısa kelimeler üç harften oluşur. Bunlardan biri ''aga'' diğeri ''abidir.'' Abi, ağabey kelimesinin kısaltmasıdır. Aga ise yöresel bir deyiştir.
Eski Türklerde bakan konumundaki yüksek görevlilere “Buyruk”, başbakan konumundaki birinci vezire de “Ayguci” veya “Öge” denirdi. Buyruk, Eski Türklerde Kağan yardımcılarına verilen unvandır.
Oğlan sözcüğünün kökeni 'erkek evlat' anlamındaki Türkçe oğul sözcüğüdür. Bu sözcüğün kökü "oğl" öncesinde "oıl" ve onun öncesinde de "ol" sözcüklerine dayanır.
Eski Türkçe bilge “bilgili kişi, bilgin” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Türkçe bil- fiilinden Eski Türkçe +gA ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri