Pragmatist anlayışa göre; okul, eylem ile bilgiyi bir araya getirebilen kurumdur. Okul öğrencilerin sosyal yaşama katılabilmelerini, karşılaştıkları problemleri çözmek için kullanacakları “eleştiri” güçlerini, “düşünme” yeteneklerini geliştirebilecekleri bir mekandır.
Sonuç olarak, pragmatizm, insana faydalı eylemleri temele alarak bireyin özgürlüğüne giden yolda eğitimi gerçek yaşamın kendisi olması bakımından bir araç olarak ele almıştır. Bu bağlamda, eğitim bireylerin demokrasinin ilkelerini benimsemesini ve hayat tarzı olarak yaşamın içerisinde bir yer bulmasını sağlar.
Pragmatizm(John Dewey,W.James): Birey, bilim ve bilimsel yöntem önemlidir. William James ve John Dewey, bilimsel yöntem için problem çözmenin, gelişimin ve deneyimin önemli olduğunu savunur. Öğrenme yaşantı ürünüdür, okul yaşamın kendisidir.
Pragmatizm, felsefede; uygulayıcılık, uygulamacılık, pragmacılık, fiîliyye, faydacılık, yararcılık gerçeğe ve eyleme yönelik olan, pratik sonuçlara yönelik düşünme temelleri üzerine kurulmuş olan felsefi akımdır. William James (1842-1910) tarafından popüler hale getirilmiştir.
Bireyin değil toplumun mutluluğunu esas alır. Pragmatizm felsefi akımına göre fikirlerin ve önermelerin doğruluğu sonuçlarında yatmaktadır. Yani işe yarar olan her şey doğrudur önermesini benimser. Temsilcileri tarafından insan davranışlarıyla doğrudan ilişkilendirilmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Öz olarak Türkiye eğitim sisteminin yapılanmasında 1982 Anayasasında eğitim ile ilgili ele alınan maddelere, Milli Eğitim Temel Kanunda Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarına, Türk Milli Eğitiminin Temel İlkelerine çoğunlukla yansıyan genel felsefe akımının Pragmatizm felsefesi olduğu görülmüştür.
Pragmatizm, zıt görüşler arasında bir bağ, onları dengeleyen ve senteze ulaştıran bir köprü olarak görülebilir. Önyargı- lara, dogmatizme, otoriter çözümlere karşı olup, açık düşünceye, bilime, çoğulculuğa, ve hümanizme önem verir. Böylece pragmatizm, evrimsel bir liberal felsefedir.
PRAGMATİST OKUL ANLAYIŞI; Pragmatist anlayışa göre; okul, eylem ile bilgiyi bir araya getirebilen kurumdur. Okul öğrencilerin sosyal yaşama katılabilmelerini, karşılaştıkları problemleri çözmek için kullanacakları “eleştiri” güçlerini, “düşünme” yeteneklerini geliştirebilecekleri bir mekandır.
Pragmatizm düşüncesini benimseyen kişilere pragmatist adı verilmektedir. Bir pragmatist evrensek olarak doğru olduğunu onaylamaya gerek duymadan herhangi bir şeyin doğru olduğunu düşünebilmektedir. Buna örnek olarak insanlar genellikle ağacı güzel olarak algılasa da pragmatist için o ağaç güzel olmaktadır.
Türkiye eğitim sisteminin felsefi temelleri düşünüldüğünde mevcut felsefi akımlar içerisinde idealizm, natüralizm, ilerlemecilik, pragmatizm, muhafazakarlık ve materyalizm gibi felsefi akımların etkisi olduğu söylenebilir.
Pragmatik, gerçeğin temel ölçütünün pratik değerler olduğunu savunan felsefi bir yaklaşımdır. Bu yaklaşıma göre doğruluğun tek ölçütünün yarar olduğu düşüncesi yatmaktadır. Bu kapsamda herhangi bir şeyin değerine onunla birlikte ortaya çıkacak faydaya bakılarak karar verilmektedir.
Pragmatik felsefe'de öğretmen bilimsel yöntemi kullanarak bireyin ve toplumun yararına işler yapacak, değişimi sağlayacak istendik davranışlarla donanık bireyler yetiştirecek şekilde eğitilmelidir.
Dewey pragmatist felsefeyi eğitime uygulamıştır. Ona göre; eğitim, yaşam boyu süren bir eylemdir. Bu yüzden en etkili öğrenme, yaparak ve yaşarak edinilir. Çocuğun doğal yapısı, bireysel farklılıkları dikkate alınmalı ve eğitimin merkezi çocuk olmalı, dersler de onun ilgi ve yeteneklerine göre düzenlenmelidir.
Bu görüşe göre doğruluk ve gerçeklik, insanın bireysel kanaatlerinin ve davranışlarının sonucudur. Dolayısıyla insanı, diğerlerinden ayıran, öne çıkaran ve kişisel fayda sağlayan davranış ahlaklıdır. Diğer bir ifade ile pragmatik felsefeye göre davranışın sonunda bir fayda varsa bu davranış doğrudur.
Genel felsefe akımlarının birinden veya birkaçından etkilenerek geliştirilen başlıca eğitim felsefesi akımları şunlardır: Daimicilik, Esasicilik, İlerlemecilik, Varoluşçu eğitim, Sosyal yeniden yapılandırmacılık.
Ahlâki deneyimde mevcut belirsizlik, gerilim ve çatışmanın, gerçekliğin dinamik yapısından kaynaklandığını ileri süren pragmatistler, ahlâki hayatın; öznenin ahlaki duyarlılığa sahip olması, şahsiyetini inşa etmesi ve çoğulcu bir ahlaka doğru yönelmesiyle gerçekleşebileceğini savunurlar.
Pragmatik, teorik yerine pratik düşüncelere dayalı bir şekilde, olaylarla mantıklı ve gerçekçi bir şekilde ilgilenmek anlamı taşır. TDK'na göre kelime anlamı, "yararcı ve iş ile eyleme geçme" şeklinde ifade edilir. Pragmatizm felsefi bir kavramdır, eğer bir şey iyi işliyorsa o zaman doğrudur der.
Pragmatik dil, sosyal durumlarda uygun iletişimin kullanılmasıdır. Ne söyleyeceğini, nasıl söyleyeceğini ve ne zaman söyleyeceğini bilmek pragmatik dil becerisinidir. Kısacası ''Nerede ne konuşacağını bilmek'' olarakta tanımladığımı pragmatik dil becerilerinde bir sorun olması Pragmatik Dil Bozukluğu olarak tanımlanır.
Pragmatik sözcüğünün kökeni, eski Yunanca üzerinden Latince'ye geçmiş ve 19. yüzyıl sonrası yaygın kullanıma ulaşmış. "Olgularla ilintili" anlamındaki "pragmatikos" sözcüğü, "fikirlerle ilintili" anlamındaki "dogmatikos"un karşıtı.
John Dewey (20 Ekim 1859 - 1 Haziran 1952), aletçilik olarak bilinen felsefe akımının kurucusu Amerikalı filozof ve eğitim kuramcısı. Charles Sanders Peirce ve William James'ın görüşlerinin bir sentezini yapmış olan Dewey, pragmatizmi, mantıksal ve ahlaki bir analiz kuramı olarak geliştirmiştir.
Pragmatik eğitim felsefesi, natüralist eğitim felsefesi gibi öğrenci merkezlidir ama natüralizmin bireyciliği kadar eğitimin sosyal boyutunu da ön plana çıkarır.
Bilgi, temelinde hakikat barındırmıyor fakat fayda sağlıyorsa o bilgi doğru kabul edilir. Felsefe tarihi boyunca birçok tartışmaya yol açan pragmatizm, Ampirizm (deneycilik) akımından etkilenmiştir. Bu görüşe göre doğru bilgiye ancak deneme yanılma yöntemiyle ulaşılabilir.
GİRİŞ • Pragmatizm, Charles S. Peirce'ın geliştirdiği ve daha sonraları William James ve John Dewey'in çabalarıyla yaygınlaştırılan ve zenginleştirilen bir Amerikan felsefesidir.
Pragmatizm, 19. Yüzyılda Amerikalı bilim insanı Charles Pier- ce öncülüğünde ortaya çıkmıştır. Pierce'in ortaya attığı pragma- tizm, “pragma” kökünden ileri geldiğini ve felsefenin eyleme geçmeye yönelik olması gerektiğini savunmuştur.
Pragmatizm 20. Yy. Da Amerika'da Ortaya Çıkmıştır. Geleneksel Felsefeler Doğrunun İnsanın Deneyimlerinden Bağımsız Genel Geçer Olduğunu Savunurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri