– İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. – Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 m2 yi geçmeyecektir. – Saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) metreyi veya 2 katı aşmayacaktır.
100 metrekare imarlı ya da imarsız arsa sahibiyseniz prefabrik yapıları yapabilir, kullanıma açabilirsiniz.
Prefabrik ev yapımı için beton evlerde olduğu gibi belirli bir metre kare büyüklüğüne ihtiyaç bulunmamaktadır. Her büyüklükteki arsalara prefabrik evler kısa süre içerisinde beklentileri karşılayacak ölçülerde yapılmaktadır.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Tarlalar , İmar Mevzuatında “imarsız arsa” olarak geçmektedir. Tarlaya yapılabilecek yapı ile ilgili maddeler İmar mevzuatında açıkca söylenmiştir peki bu maddeler nelerdir? – İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. – Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 m2 yi geçmeyecektir.
4000*0,05 = 200 metrekare alan yapabilmektedir. Yani tarlanızın üstüne 200 metrelik bir prefabrik ev inşa edebilirsiniz gibi gözüküyor, ama öyle değil, Şimdi, 4 dönümün üzerinden bir hesap yaptık ve sonuç 200 metrekare çıktı.
Toki̇ Arsasına Prefabrik Ev Yapılabilir Mi? Arsa başvuru koşullarında TOKİ prefabrik ev yapılmasını kısıtlayıcı bir bilgi bulunmamaktadır. Arsa tahsisi sonrası ruhsat işlemlerini tamamlayan hak sahipleri prefabrik ev alternatifini değerlendirebilirler.
100 m2 prefabrik ev maliyeti ne kadar? 2022 yılı başlangıç fiyatları dikkate alındığında 3+1 kullanım planına sahip 100 m2 prefabrik ev fiyatı 150.000 TL olarak belirtebiliriz.
TAKS oranı 0,20 ise yine arsa metrekaresi ile çarparak 100 metrekare taban alanı hakkınız olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Dolayısıyla 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni verildiğinde dilerseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapabilirsiniz.
Bu örneğe göre 1000 metrekarelik bir arsa üzerine 1250 metrekarelik bir toplam inşaat alanına sahip olursunuz. 1000 metrekarelik bir arsada size izin verilen 1250 metrekarelik inşaat alanını dilediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz. Tek bir bina yaparak her biri 250 metrekarelik daireler inşa edebilirsiniz.
Prefabrik için izin gerekir mi? Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Prefabrik Evler tarla statüsüne sahip arazilerede yaptırılabilir. Statüsü tarla olan arsalara toplam metre karenin ortalama olarak yüzde 8 ila 10 arası imar izni verilmektedir. 8 ila 10 diyoruz, çünkü bölge ve ilgili belediyeye göre bu durum çeşitli sebeplerle değişim göstermektedir.
Tarlaya 250 m2'ye kadar prefabrik ev yapabilmeniz için; Tarlanın imar durumunun bulunması. İmar durumunu ve prefabrik ev için gerekli ruhsat işlemleri için başvurmanız gereken kurum belediye ve mücavir alan sınırlarındaki ilgili belediye veya bunun dışında kalan köy gibi yerleşim alanlarında valiliktir.
-Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor. -Söz konusu tarlanın yola cephesi olması gerekmektedir.
PREFABRİK EVLER KIŞIN SOĞUK OLUR MU? Prefabrik yapılar, yüksek ısı yalıtımı sağlayan malzemelerden üretilir. Bu sayede dört mevsime de uygun yapılar olarak karşımıza çıkar. Prefabrik evler; yalıtım performansı ile sıcak veya soğuk tüm iklim bölgelerinde tercih edilen yapılardır.
Prefabrik yapıların ömrü ne kadardır? Prefabrik yapılar uzun ömürlü yapı sınıfında olup ortalama 40 yıl güvenle kullanılabilmektedir. Rüzgâr, kar, yağmur, nem ve kullanma şekli gibi etkenler yapının ömrünü etkiler.
Prefabrik evlerde en sık görülen ısınma şekli, klima ve elektrikli radyatörlerdir. Bunun yanı sıra son yıllarda aynı betonarme binalarda görülen doğalgaz ile ısınma şekli bu yapılarda da söz konusudur. Doğalgaz hattının çekilmesi ile rahatlıkla ısınma imkânı söz konusu olmaktadır.
Prefabrik ev yapımı için devlet tarafında yapılan destek 40.000 TL'den 150.000 TL'ye çıkarıldı. Betonarme ev yapımı desteği ise 70.000'den 200.000'e yükseltildi. Ev onarımı için verilen yardım 25.000 iken son güncellemeyle birlikte 75.000 lira olarak belirlendi.
İstimlak sonunda size 400 m2 arsa kaldığına göre ve Kaks:1.25 olduğuna göre 400 x 1.25 = 500 m2 bir inşaat yapabilirsiniz demektir. 500 m2 / 6 = 83.333 m2 lik 6 daire yaparsınız. Bodrum ve çatı arası hariç eğer iyi bir mimara çizdirirseniz 2+1 çok kullanışlı daireleriniz olacaktır.
Metrekare diyor arkadaşlar 300'ün karesini alacaksınız. Yaklaşık 60 bin daire yapılır kardeşim. 300 ² arsamız var 30m x 10x gibi düşünebilirsiniz. Yanılmıyorsam %80 imar ve 4 kat izni var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri