Problem çözme becerisi, problem üzerine düşünebilme, ne ve nasıl yapılacağına karar verebilme, kaynakları kullanabilme ve bu yolla çözüme ulaşma becerisidir. Bir problemi çözebilmek için önce problemin ne olduğunun tanımlanması gerekir. Sonrasında probleme ve çözümüne ilişkin bilgilerin toplanması gerekir.
PROBLEM ÇÖZME BELLI BIR DURUM KARŞISINDA DÜŞÜNEBILME, NE YAPILACAĞINA VE NASIL YAPILACAĞINA KARAR VEREBILME, ELDEKI IMKANLARI KULLANABILME VE BU YOLLA ÇÖZÜME ULAŞMAKTIR.
Problem çözme başarılı olmanızda size yardımcı olacak anahtar bir beceridir. Engeller ve problemler sürekli olarak karşımıza çıkar ve bizim bunlara hem yaratıcı hem de hızlı çözümler üretebilmemiz önemlidir. Problemleri çözebilmek üniversitelerde ve iş yerlerinde aranan en önemli özelliklerden biridir.
İlgili 30 soru bulundu
En yaygın kullanılan problem çözme teknikleri arasında beyin fırtınası, balık kılçığı diyagramı, Pareto analizi, akış diyagramları, altı şapka Düşünme Tekniği, Veri Toplamak ve Analiz, Karar Diyagramı bulunmaktadır.
Bu eğitimin amacı katılımcıları problem çözme ve karar alma adımları ile bilgilendirmek, problemler karşısında sistematik bir yaklaşım uygulamalarını sağlayarak etkinliklerini artırmak ve yaratıcı çözümler oluşturma becerilerini geliştirebilmektir.
Problem çözme, problem çözücü için açık bir çözüm yöntemi bulunmadığında, belirli bir durumu, bir sonuç durumuna dönüştürmeye yönelik bilişsel süreçtir. Problem çözme, hedefe yönelik (goal-directed) davranıştır. Hamlelerin uygulanmasını mümkün kılan alt hedefleri içerir.
Yapılan araştırmalarda problem çözücü düşünme becerisi kazandırılmış çocukların, bireyler arası problem çözme, farklı şekillerde çözüm üretme, ilişki kurma, etkili düşünme ve öğrenme gibi becerilerin daha iyi düzeyde olabileceği gözlemlenmiştir.
Yaratıcı problem Çözme hayâl gücünü kullanarak bir probleme yaklaşma sürecidir ve bir aksiyonla son bulur. Bu süreç her sınıf düzeyinde, okulda ve okul dışında olmak üzere her koşulda her konuya uygulanabilir.
İyi bir problem çözme süreci, öncelikle karşılaşılan sorunun ne olduğunu tam olarak anlamayı gerektirir. Sorunun belirli ve net bir şekilde tanımlanması, çözüm sürecinin temelidir. Sorunu anladıktan sonra, gereken verileri toplamalı ve analiz etmelisiniz.
Algoritma, belirli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için çözüm yolunun adım adım tasarlanmasıdır. Algoritmalar sadece bilgisayar bilimlerinde değil hayatın her alanında kullanılır. Örneğin bir yemek yaparken, o yemeğin tarifindeki adımlar aslında bir algoritmadır.
Problem çözme, istenilen hedefe varabilmek için etkili ve yararlı olan araç ve davranışları türlü imkanlar arasından seçme ve kullanmadır. *Bireye düşünme yeteneği kazandırır. *Elde edilen bilgilerin değerlendirilmesini sağlar. *Algılama ve akılda tutma daha uzun süreli olur.
A.
Problem Çözme Kuramı'nda ise problem ala gısı birinin herhangi bir konu hakkında bir şeylerin yanlış gittiğine ve bu sorunu çözmek üzere hemen uygulanabilecek bir çözümün bulunmayışına ilişkin algısı olarak kabul edila mektedir (Kim ve Grunig, 2011:128).
Problem, kişinin amacına ulaşmasında karşısına çıkan engeldir. Problem çözme ise, belli bir durum çerçevesinde düşünebilme, ne yapılacağına ve nasıl yapılacağına karar verebilme, eldeki imkanları kullanabilme ve bu yolla çözüme ulaşmaktır. Problem çözme, “öğrenmenin temeli”ni teşkil eder.
Problem çözme sürecinde en iyi kararı verebilmek için izlenmesi gereken 6 adım vardır: Problemi Tanımlama Problemi Anlama Problemin Çözümü için Farklı Yol ve Yöntemler Belirleme Farklı Çözüm Yolları Listesinden En İyi Çözümü Seçme Seçilen Çözüm Yolu ile Problemi Çözmek için Gerekli Yönergeleri Oluşturma Çözümü ...
5 neden analizi, bir problemin temel nedenini bulmak ve problemi araştırmak, adından çözmek çin kullanılan bir temel neden analiz aracıdır. Bir neden i beş kez sormak, bir sorunun temeline inmenize ve bir çözüm üretmenize yardımcı olacak kavrayış bilinci kazanmanıza neden olacaktır.
1) Problemin Tanımlanması
İyi bir problem tanımlamada anahtar olan şey; sadece probleme neden olan belirtilere bakmak yerine gerçek sorun ile ilgilenmektir.
Problem Çözme Teknikleri Eğitimi, problem çözme ve karar verme konusunda yetenek geliştirme odaklı bir programdır. Problem çözme nedir, problem çözme taktiği gibi konularda bilgi sahibi olacaksınız. Ayrıca bireysel ve profesyonel yaşamınızdaki sorunları çözmek için gerekli olan tüm becerileri edinmiş olacaksınız.
3.Problem Türleri
Problemlerin her zaman sıradan çözümleri olmaz. Kek yapmak ya da araba kullanmak gibi problemleri çözmek için bir dizi eylem gerekir. Adım adım yönergelere dayalı olan bu çözümlere “algoritmik çözümler” denir.
Bilimsel düşünmeye yönelik tutum ve beceriler, bilimsel yöntem süreciyle kazandırılır. Bilimsel yöntem ise problem çözme yöntemiyle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır(Kalaycı,2001: 2). Bir kimsenin istenilen bir amaca varmak maksadıyla topladığı mevcut güçlerinin karşısına dikilen engele problem denir.
Bilişsel psikolojide ise bir problemi keşfetmek, değerlendirmek ve çözmek için çaba gösterdiğimiz zihinsel bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu süreç problemin keşfedilmesi, problemi çözmek için karar almamız ve bunun için harekete geçmemizi içerir.
Bilişsel becerilerin temel özellikleri arasında, zihinsel esneklik, problem çözme, konsantrasyon, bellek, mantıksal düşünme ve yaratıcılık sayılabilir. Bu özellikler, insanların hızlı ve etkili bir şekilde bilgiyi işlemelerine yardımcı olur ve sonuç olarak daha iyi bir bilişsel performans sergilerler.
Hayatın her alanında karşılaştığımız sorunlar, etkili bir şekilde çözüm bulmayı gerektirir. Problem çözme becerileri, bireylerin karşılaştıkları zorlukları analiz etme, yaratıcı düşünme ile alternatif çözüm yolları üretme ve en iyi seçeneği belirleme yeteneklerini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri