Prof. Dr. Güler Gürsu, 1932 doğumlu, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu, Türkiye'nin ilk kadın plastik cerrahı olarak Amerika'da almış olduğu eğitim sonrası 1965 yılında Türkiye'ye dönmüş ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, Türkiye'de henüz olmayan bir eğitim dalı olarak plastik cerrahi dalını kurmuştur.
Plastik cerrahi servisi olarak estetik operasyonlar, onarım operasyonları, yüz ve çene kırıklarının düzeltilmesi operasyonları yapılmaktadır. Uzmanlarımız güncel bilgiler ve yenilikler ışığında hastalarımıza kaliteli hizmetler sunmaktadırlar.
Plastik cerrahi, doğuştan veya sonradan oluşan estetik problemlerin giderilmesini sağlar. Tıp alanında plastik cerrahinin uygulanması mümkün hale gelmiştir. Vücutta bulunan her bölgenin işlev ve şekil bozukluklarını gidermek, plastik cerrahi alanıyla mümkün hale gelmektedir.
Plastik Cerrahi Uzmanı Olmak İçin Gerekenler
Üniversitelerin tıp fakültelerinde altı yıllık eğitimini tamamlayan kişiler, daha sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) girerek yeterli puanı aldıkları takdirde "Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi" alanını seçebilirler.
İlgili 26 soru bulundu
Ancak, Türkiye'de çalışan bir estetisyenin aylık brüt maaşı genellikle ortalama olarak 13.000 TL ile 24.000 TL arasında değişebilir. Bu rakamlar, estetik sektöründeki farklılıklara, çalışılan yerin büyüklüğüne ve iş tecrübesine göre değişebilir.
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, ülkemizde Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı ile girilen ve 5 yıl süren bir uzmanlık eğitimi programının adıdır.
Uzmanlık eğitimi de 6 yıl sürüyor. Yani liseden sonra 12 yıllık bir eğitim neticesi estetik cerrah ve plastik cerrah olunabiliyor. Günümüzde bilgiye ulaşmak ve bilgilenmek ne kadar kolaysa yanlış bilgilenmek de o kadar kolay.
Uzun süre 6 yılda tamamlanan Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanlık Eğitimi 2009 yılından itibaren 5 yıllık bir sürede tamamlanması istendiğinden bu süreye sıkıştırılmış bir program uygulanmaktadır.
Plastik cerrahi, birçok farklı alana bakabilir ve çeşitli prosedürler içerebilir. Bunlar arasında burun estetiği (rinoplasti), meme estetiği operasyonları, liposuction (yağ alma ameliyatı), karın germe gibi estetik operasyonlar yer alır.
Estetik ameliyat fiyatları; SSK gibi devlet kurumları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ödemez. O nedenle de hasta istediği ameliyat ile ilgili tüm masrafları cebinden ödemek zorunda kalır.
Estetik cerrahi, plastik cerrahiye dahil bir alandır. Estetik cerrahi kişilerde herhangi bir tıbbi problem yaratmasa bile görsel açıdan rahatsızlık duyulan vücut yapılarının daha güzel ve mükemmel bir forma ulaşması amacıyla yapılan işlemlerdir. Estetik cerrahi ile plastik cerrahi arasındaki fark da budur.
Devlette Burun Estetiği Yaptıranlar
Bunun için Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
Kaza sonucu meydana gelen yanık, çatlak ve kesik izlerini gidermek için yapılan estetik operasyonların masraflarının tümü SGK tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla bu işlemler devlet hastanelerinde uygulanabiliyor.
Ameliyat ortalama 3 saat sürer ve genel anestezi altında yapılır. Hastanede kalış süresi genellikle 1 gündür. İşe dönüş ortalama 2 haftadır, ağır egzersizlere başlama ise 4-6 hafta içinde gerçekleşir.
Aslında estetik cerrahi iz konusunda cerrahi branşlar arasında en hassas olan ve derin eğitim alan ve ameliyatlarda cildin kapatılmasına en fazla zaman ayıran branştır. Ancak her cerrahi işlem sonrası, her estetik ameliyat sonrası mutlaka estetik ameliyatlarda iz kalır.
Uzman plastik cerrahlar; yüz şekil bozuklukları, bebeklerde yarık dudak ve damaklar, çene ve yüz kemiklerinin şekil bozuklukları, meme estetiği operasyonları gibi estetik girişimlerin yanı sıra genital organların şekil bozuklukları, kopan uzuvların onarımı gibi branşın kapsamına giren gereksinimlere cevap verirler.
Şekille ilgilenen, şekilli anlamında kullanılıyor. İkinci kelimemiz rekonstrüktif ise onarım yapmak, yeniden yapmak anlamındadır. Estetik ise daha güzel gösteren, uyum sağlayan anlamında kullanılıyor.
Plastik ve rekonstrüktif cerrahi doğuştan ya da sonradan olan tüm şekil ve işlev bozukluklarının düzeltilme cerrahisidir.
Türkiye Plastik cerrah sayısı olarak (1.200) Avrupa'da ilk sırayı almakta bunu sırası ile Almanya (1.101), Fransa (950), İspanya (942), İngiltere (865), İtalya (800), Yunanistan (271), Hollanda (270), Belçika (265) ve Portekiz (176) izlemektedir.
KBB veya plastik cerrahi hekimi olması fark etmeden önemli olan doğru bir operasyon hazırlığı olmasıdır. Bazı hastalıklara ilişkin uzmanlık alanları değişiyor. Örneğin şekil bozukluğunun yanı sıra burun fonksiyonlarına ait sıkıntı ve şikâyetleriniz varsa KBB doktorunu öneriyoruz.
6. Plastik cerrahlar lise eğitiminden sonra yaklaşık 14 yıl daha okumak zorundadır. Bu uzmanlık alanı tıp öğrencilerinin seçenekleri arasında en zor dallardan biridir!
TUS bölümleri içerisinde puanı en yüksek olanların sıralaması; Plastik Cerrahi, Cildiye, Göz Hastalıkları, Tıbbi Genetik ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon'dur. Yüksek puana sahip diğer bölümler; KBB 67,94. Nükleer Tıp 67,55.
Plastik Cerrahi Uzmanı Olmak için Kaç Puan Gerekir? Plastik cerrahi uzmanı olmak için AYT'de yapılması gereken sayısal puan türüne ait Tıp Bölümü taban puanı 455,71008 olarak belirlenmiştir. Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümü için en düşük puan ise 49.15411'dir.
Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri