Bir faturanın aksine, proforma fatura, bir satıcının satmayı taahhüt ettiği ürün ve hizmetleri özetleyen bir tahmin veya fiyat teklifidir. Bir iş tamamlanmadan veya ürün teslim edilmeden gönderilir.
Malın cinsi, miktarı, birim fiyatı, toplam tutarı, döviz cinsi, son yükleme tarihi, teslim şekli, ödeme şekli gibi her türlü detay gösterebilir. Alıcının ön hazırlık yapabilmesi için önemli olan bu faturalar, kesin fatura niteliği taşımaz. Satış akreditifli yapılacaksa, ihracatçı proforma fatura düzenlemek zorundadır.
Örneğin, bir alıcı belirli bir miktarda araba lastiği almak istesin. Araba lastiğini satan taraf alıcı tarafın ürünler ve fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilmesi için proforma fatura düzenler ve bu faturayı alıcı tarafa iletir.
Bir belge olarak hazırlanan proforma, satış öncesinde hazırlanır ve müşteriye sunulur. Proforma genel olarak faturanın kesilmeden önceki son halini ve detaylarını içerir. Bu evrak genellikle zorunlu olmasa da bazı bankacılık ve ihracat işlemlerinde kesinlikle gerekebiliyor.
Proforma fatura, iş tamamlanmadan önce müşteriye gönderilen ön satış faturasıdır. Faturadan farklı olarak, henüz teslim edilmemiş mal veya hizmetlere yönelik bir taahhüttür. Bir proforma, tamamlanacak işi veya sağlanacak ürünleri, her birinin miktarını ve onlar için alacağınız fiyatı içermelidir.
İlgili 21 soru bulundu
Proforma Faturada Kaşe Bulunur Mu? Proforma fatura, örnek bir satış sözleşmesi olma niteliği taşır. Bu yüzden proforma fatura örneğinde de satış yapan firmaya ait imza ve kaşe bulunması gerekir.
Proforma fatura düzenlenirken alıcı ve satıcının ürün ya da hizmet üzerinden oluşacak fiyat ve şartları konusunda anlaşabilmesi için tüm bilgiler detaylı olarak verilmelidir. KDV de buna dahildir. Proforma faturada Katma Değer Vergisi (KDV) teklif edilen fiyata dahil ya da hariç ise açıkça belirtilmelidir.
İşletmeler proforma faturayı bir satış sözleşmesi olarak düzenler. Bu sebepten dolayı faturanın alt kısmında firmaya ait kaşe ve imza işlemi yer alır.
Satıcının ürün veya hizmet hakkında alıcıyı bilgilendirmek amacıyla hazırladığı ön teklif niteliğinde olan proforma faturanın herhangi bir mali yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ticaret hukuku ve vergi hukukunda da yer alan faturalar arasında sayılmamıştır. Bu fatura türü işletmenin yasal defterine işlenmez.
Tüm bu sürecin kapsamında, proforma faturada, satıcı tarafından belirtilen satış koşullarının, alıcı tarafından uygun bulunması durumunda ise iş veya hizmet verilmesi gerçekleşir ve ardından da ticari fatura kesilmesi yapılacaktır.
Proforma fatura bir ön fatura olarak da bilinir. Bu faturalar, alıcılar ve satıcılar arasında hazırlanır. Daha sonra ise alışverişin hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleşmesi için kullanılır. Proforma fatura, özellikle yurtdışı ticari alışverişlerinde çeşitli kolaylıklar sağladığı için sıklıkla tercih edilir.
Proforma fatura genellikle satış öncesi bilgi tanzimi için kullanılırken normal fatura satış sonrası satışı onaylarken imzalanır. Proforma faturada tarafların gelir ve gider kaydı tutmasına gerek yoktur. Normal faturada ise alıcı ve satıcıların mutlaka eş zamanlı olarak defter kaydı tutması gerekir.
Proforma bir fatura olmadığı için işletmeniz veya müşteri tarafından muhasebe amacıyla kullanılamaz. Bu bir ödeme talebi veya talep değildir. Bir proforma fatura, genellikle bir teklif içeren bir ön fatura olarak veya ithalatta gümrük amaçları için kullanılır.
Türkçe-Türkçe
şekil/formalite icabı, formaliteye uygun şekilde. önceden belirli bir şekil ve düzene göre hazırlanmış, proforma.
Proforma faturanın herhangi bir şekle tabi olmaması ve ticari uygulamada sıklıkla kullanılması tarafların fiziken bir araya gelerek sözleşme imzalamasının mümkün olmadığı hallerde, sözleşme yerine geçebilecek şekilde kullanılabilmesi için önem arz etmektedir.
Proforma fatura, ithalat ve ihracat işlemlerinde sıklıkla kullanılır. Genellikle ihracatçı tarafından ithalatçı tarafa karşı bir proforma fatura hazırlanır. Bu taraflar arasında sevk ya da yükleme öncesi hazırlık aşamalarında kullanılır. Bu fatura türü en çok dış ticaret alanında tercih edilir.
Proforma fatura ile kullandırım yapılabilir.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
Proforma fatura, satışın gerçekleşmesinden önce düzenlenir ve satışın gerçekleşmesine kadar geçerlidir. Proforma fatura, bir ürün veya hizmetin fiyatının ne kadar olacağını gösterir ve satış işlemini önceden planlamaya yardımcı olur. Proforma fatura bir zorunluluk değildir.
Peşin ödemeli satış yapıldığı zaman, ödemenin peşin alındığını göstermek için faturanın alt bölümüne kaşe vurulur ve imzalanır.
Vergi Usul Kanunu'nun faturanın nizamına ilişkin hükümleri içinde “Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunması mecburidir.” ifadesi yer alır.
Eğer bir fatura, KDV'sinin 0 olduğu bir ürüne sahipse, bu ürün faturadan istisna edilir. Buna da istisna fatura adı verilir.
Tevkifat nedir? Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır.
Commercial Invoice Türkçe'ye ticari fatura olarak çevrilebilir. Ticari fatura satıcı tarafından düzenlenen ve satıcı ile alıcı arasındaki ticari işlemi belirleyen, ayrıca satıcının ödeme talebini içeren bir belgedir. Dış ticarette kullanılan en temel belgelerden birisidir.
Kaşe, faturalarda kesinlik ve netlik kazandırması amacıyla kullanılan bir bildir geçtir. Kaşe, bir faturanın kime ait olduğunu belirtir. Kaşesi olmayan faturaların bir hitabı olmadığından geçersiz sayılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri