Yani progesteron hormonu eksikliği yüzünden hamile kalamayanlara, adet düzensizliği ve yumurtlama problemi olanlara, polikistikover sendromu olanlara, bir veya birden fazla kez düşük yapanlara, erken doğum veya düşük riski olan hamilelere progestan ilacı verilebilir.
Hamile kalındığında ise progesteron hormonu göğüsleri süt üretimine ve emzirmeye hazırlar. Adet Döngüsü: Yumurtlamadan sonra korpus luteum progesteron üretimini artırır. Bu, rahim astarının hazırlanmasında östrojenin çalışmasını sağlar. Bu sayede yumurta döllenmiş bir şekilde hamileliği oluşturabilir.
Gebeliğin sürdürülmesi: Yaklaşık 15. günden ya da embriyo ya da gamet transferinin yapıldığı günden başlayarak plasentadan progestron salgılanmasının gerektiği gebeliğin 8-16 haftasına kadar haftada iki defa ya da daha sık (maksimum günlük) 25 -100 mg enjekte edilir.
Progesteron ayrıca, tekrarlayan düşükler durumunda hamileliği sürdürmek için tedavi edici olarak, doğurganlık tedavisinde ve östrojenlerle birlikte hormon replasman tedavisinde de kullanılır. Progesteron, glandüler gelişimi ve yeni kan damarlarının gelişimini uyararak endometriumun hamileliğe hazırlamaya yardımcı olur.
İlgili 37 soru bulundu
Sağlıklı bir hamileliğin oluşması için progesteronun belirli bir seviyede olması gerekir. Özellikle, kısırlık teşhisi ya da tedavilerinde progesteron değerlerinin tayini oldukça önemlidir. Bu nedenle, bazen doktorlar anne adaylarından progesteron testi isteyebilir.
Ancak, progesteron karaciğerde metabolize edildiğinden ciddi karaciğer fonksiyon yetmezliği ya da hastalığı olan hastalarda kullanımı kontrendikedir. Eğer hafif ya da orta derecede karaciğer fonksiyon yetmezliği olan hastaların progesteron ile tedavi edilmesi gerekiyorsa bu hastalar dikkatlice izlenmelidir.
Gebelik oluşmadan progesteron kullanımına başlanması ve gebeliğin 12. haftasına kadar devam edilmesi önerilir.
Bebeğin eşi yaklaşık olarak 10-12. gebelik haftalarında yeterli düzeyde hormon salgılama kapasitesine ulaşmaktadır. bu nedenle tüp bebekte progestan gebeliğin 10-12. haftalarında kesilmektedir.
3. PROGESTAN nasıl kullanılır? Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Yetişkin ve ergenlerde kullanımı: Adet görememe durumlarında çekilme kanamalarında: birbirini takip eden 6-10 gün süreyle 5-10 mg/gün dozunda veya kas içine tek doz olarak 100-150 mg enjekte edilir.
Bazı küçük yan etkiler, progestan fitillerinin kullanılmasıyla ilişkilidir. Bu yan etkiler arasında hafif kabızlık, rektal rahatsızlık, kanama ve rektumun eksik boşaltılması yer alır. Yerleştirme sırasında kayganlaştırıcı kullanmak ve fitili yerleştirirken aşırı kuvvetten kaçınmak önemlidir.
Progesteron seviyesi vücutta ne olmalı? Progesteron hormonunun seviyesi adet döngüsünün dönemlerine göre farklılık göstermektedir. Adet başlangıcında 0,2-1 ng/ml iken yumurtlama sonrasında 5-20 ng/ml düzeylerinde ölçülmektedir.
Progesteron seviyesini yükseltmek için C vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesi önerilir. C vitamini kaynakları arasında bulunan domates suyu, gebelik dönemine hazırlık için tüketilmelidir.
İlacın kullanımı sonrasında birkaç gün içinde rahim iç dokusunun üzerindeki progesteron etkisi sona erdiğinden adet kanaması başlatılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta adet söktürücü ilaç kullanımı ile başlatılan adetin 7-8 gün içinde tetiklenebilmesidir.
Kilo alımı doğum control hapları içerisindeki progesterone tipine bağlı olarak gelişebilir. Yüksek doz hormon içeren, özellikle progesteronu değişik olan ilaçlarda belki su tutulumuna bağlı çok az bir kilo artışı söz konusu olabilir. Kadın bunu göğüslerde ve karın çevresinde şişkinlik şeklinde hissedebilir.
PROGESTAN 100 mg Yumuşak Kapsül, vajinal olarak sadece gebeliğin ilk üç ayında kullanılmalıdır.
Peki başlamış erken doğum ağrılarını durdurma noktasında progesteron tedavisi etkilimidir? Bunun cevabı maalesef hayırdır, yani başlayan erken doğum ağrılarını durdurmada progesteron tedavisi rutin olarak önerilmemektedir.
Düşüklerin çoğu gebeliğin başında görülür. Tüm düşüklerin yarıdan fazlası gebeliğin 9. haftasından önce görülür. 9-10 haftalıkken % 22 si, 11-12 haftalarda da %11 i görülür. Yani tüm düşüklerin %85i 13. haftadan önce erken düşük olarak gerçekleşmektedir.
Eğer progesteron seviyesi düşükse, göğüs hassasiyeti azalabilir. Progesteron seviyesinin düşük olduğu dönemlerde, özellikle adet öncesi dönemde baş ağrısı sıkça görülür. Kadınlarda ruh hali değişiklikleri görülebilir. Özellikle depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşanabilir.
Transfer Öncesi Progesteron Kaç Olmalı? Taze embriyo transferi öncesi, yumurta çatlatma iğnesinin yapıldığı gün bakılan progesteron değeri 1.5'in altında olmalıdır.
İlaç kullanımı gebelik testlerini etkiler mi? HCG hormonu içeren iğneler haricinde kullanılan kısırlık (infertilite) ilaçları, antibiyotikler, ağrı kesiciler, ateş düşürücü ilaçlar, sigara veya alkol tüketimi gibi hiçbir madde kanda veya idrarda yapılan gebelik testlerinin sonucunu etkilememektedir.
PROLUTON DEPOT, hem düşük tedavisinde hem de düşük profilaksisinde endikedir, çünkü hormon açığını karşılar, uterus hareketlerini azaltır ve az gelişmiş uterusun gelişimini uyarır. Bu amaca ulaşmak ve gebeliği sürdürmek için, PROLUTON DEPOT yeterli doz ile uzun süre uygulanmalıdır.
Bunlara ek olarak yenilen besinlerin de bu hormonu etkilediğini söylemek mümkündür. Özellikle dereotu, avokado, ıspanak, domates ve ceviz gibi progesteron açısından yüksek besinler Beta HCG değerini yükseltir.
Bu nedenle, hormonal denge ve düzenli adet döngüsü, kadınların libido düzeyini etkileyen önemli faktörlerdir. Progesteron: Kadınlarda cinsel arzunun düzenlenmesinde rol oynayan bir hormondur. Progesteron seviyeleri adet döngüsü sırasında değişir ve libido üzerinde etkisi olabilir.
Progesteron ise östrojenin dengelenmesini sağlayan bir hormondur. Bu hormonların eksikliği cinsel isteksizliğin yanı sıra saç dökülmesi, depresyon, kilo alma ve erkekte meme büyümesi olarak tanımlayabileceğimiz 'jinekomastiye' neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri