Öğrencilerin gelişiminde, dersteki faaliyetler kadar program dışı etkinlikler de önemlidir. Bu etkinlikler, öğrencilerin eğitim-öğretim süreci içerisinde öğrendiklerini pekiştirmesinin yanı sıra öğrendiklerini yaşamla ilişkilendirmesini ve uygulamaya koymasını sağlayan etkinliklerdir.
Destekleyici etkinlikler; okul saatleri içerisinde kullanılan programı zenginleştiren, geliştiren etkinlikler olarak ele alınırken, program dışı etkinlikler çoğunlukla okul ve ders saatlerinin dışında gerçekleşen ve eğitim deneyimine katkısı olan etkinlikler olarak ele alınır.
denilmektedir. Ders içi eğitim-öğretim çalışmalarını doğrudan etkileyen bu ders dışı etkinlikler; ev ödevleri ve projeler, bilgisayar destekli etkinlikler, yetiştirme kursları, sınavlara hazırlık çalışmaları, belirli gün ve haftaların kutlanması ve çevre-okul gezileridir.
Okul dışı öğrenme, öğretim programında yer alan kazanımların belirli bir plan ve hazırlık çerçevesinde okulun dışında çeşitli etkinliklerle öğrenilmesi olarak tanımlanır.
DERS DIŞI ETKİNLİKLER. Derslerin dışında düzenlenen sınıflar arası yarışmaları, okul takımlarının haftalık çalışmaları, izcilik faaliyetlerini, beden eğitimi faaliyet alanı içerisine her türlü hazırlık ve halk oyunları çalışmalarını kapsayan etkinliklerdir.
İlgili 18 soru bulundu
Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir. Öğretmen veya çocuklar tarafından yapılandırılmış/ yarı yapılandırılmış/ yapılandırılmamış etkinlikler sınıf içinde yapılabileceği gibi açık havada da yapılabilir.
Ayrıca halk oyunu, tiyatro, ziyaret, gösteri, şenlik, şiir dinletisi, turnuva, konferans, panel, sempozyum, imza günü, fuar, sergi, kermes, gezi, proje hazırlama gibi sosyal etkinlikler okullarda yürütülen etkinlikleri kapsar.
EĞİTİM PROGRAMI
Programların gizli saklı yönünü ifade eden örtük program okul içi ve dışı tüm etkinlikleri kapsar.
Ders dışı etkinlikler, toplumsal yaşam için son derece önemli becerilerin ve yeterliklerin gelişmesine olanak sağlamakla birlikte, özsaygı, özdenetim gibi olumlu psikolojik etkilerle öğrencilerin kendilerini gerçekleştirebilmelerine yardımcı olmaktadır.
Çocuğun belirli amaç ve kazanımlara ulaşması için planlı olarak kullanılan botanik bahçeleri, akvaryumlar, bilim merkezleri, fabrikalar, kütüphaneler, müzeler gibi toplumsal alanlar okul dışı öğrenme ortamları olarak adlandırılmaktadır (Eshach, 2007).
Ders dışı etkinlikler, toplumsal yaşam için son derece önemli becerilerin ve yeterliklerin gelişmesine olanak sağlamakla birlikte, özsaygı, özdenetim gibi olumlu psikolojik etkilerle öğrencilerin kendilerini gerçekleştirebilmelerine yardımcı olmaktadır .
Etkinlik Nedir? Eğitim Terimleri Sözlüğünde “Çocukların, kendi amaç ve gereksinmelerine uygun geldiği için isteyerek katıldıkları herhangi bir öğrenme durumu.” olarak açıklanmaktadır. Etkinliğin amacı öğrencilerin istekli ve aktif öğrenmesi sağlamaktır.
İş amaçlı-ticari; fuarlar, konferanslar,tanıtım etkinlikleri, vs. Spor Etkinlikleri; profesyonel, amatör, Eğitim- Bilim; seminer, çalıştay, kongreler,vs.
Etkinliğe Başlamadan Önce
Etkinliğin amacı ve malzemelerin buna uygun kullanılması planlanır. Malzemeler çocuklara tek tek tanıtılır. Hazırlanan etkinliğin erken bitmesi, işlememesi gibi durumlar dikkate alınarak alternatif etkinlikler düşünülür.
Milli Eğitim Bakanlığı serbest etkinlik dersleri ile öğrencilerin güven ve sorumluluk duygularını geliştirmeyi, onlara ilgi alanı oluşturmayı, sanatsal, sosyal ve kültürel gelişimlerini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu amaç ile okulun temel işlevi örtüşmektedir.
Okul içi etkinlikler, öğrencilerin ilgi ve gereksinimlerine yönelik, onların kişiliklerini geliştirmek için, okul yönetiminin bilgisi ve rehberliği altında yapılan planlı, programlı ve düzenli çalışmalardır.
Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği; müzeler, bilim merkezleri, sanat merkezleri, tarihi ve kültürel mekanlar, kütüphaneler, doğal sit alanları ve ören yerleri, teknoparklar, ziyarete açık endüstriyel kuruluşlar, Okul Dışı Öğrenme Ortamlarıdır.
SINIF DIŞI ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
Planlı ve düzenli bir şekilde yapılan sınıf dışı etkinlikler öğrenenin yeni davranışları kazanmasına yardımcı olur. Yaygın olarak kullanılan sınıf dışı öğretim teknikleri şunlardır: ev ödevi, gezi, gözlem, görüşme, proje ve sergi.
Özet: Sınıfın dışında gerçekleştirilen her tür eğitimsel etkinliğe “Sınıf dışı eğitim (outdoor)” adı verilmektedir. Sınıf dışı eğitim, bir tür algın eğitim ve aynı zamanda, örgün eğitimin tamamlayıcısı olarak kabul edilmektedir.
Bunlar; 1-Kazanım/ amaç/ hedefler 2-İçerik 3-Öğrenme-öğretme süreci 4-Ölçme ve değerlendirme boyutlarıdır.
Ders dışı eğitim çalışmaları haftada azami 6 saati geçmemek üzere hafta içi (2+2+2) hafta sonu (3+3) olarak plan hazırlanacaktır. Planda her gün çalışması ayrı ayrı belirtilecek ve planlar üçer nüsha hazırlanacaktır.
Başka bir tanımda da Demirel (1999) eğitim programını, öğrenen için okul ve okul dışında planlanmış etkinlikler yoluyla sağlanan öğrenme yaşantıları düzeneği olarak tanımlamaktadır.
Örneğin; sportif yarışmalar, ulusal törenler, plastik sanatlar sergileri, tiyatro sunumları, dünya dans günü gösterileri, proje sergileri, panolar, gazete ve dergiler, TÜBİTAK yarışmalarına katılım bunlardan bazılardır.
Ortaöğretim kurumlarında okutulacak olan sosyal etkinlik dersinin amacı, öğrencileri bir bütün olarak eğitmek ve sorumluluk duygularını geliştirmektir. Formal akademik çalışmaların yanında hayattaki pek çok fırsatın da fark edilmesini desteklemektir.
Sosyal etkinlikler sayesinde öğrencilerin etkileşim sayıları artmakta ve sosyal yönden daha zengin bir ortamda bulunarak, insanları, hayatı öğrenmekte ve kendilerini tanımaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri