Teknik proje yönetimi, liderlik ve stratejik yönetim. Proje performansını arttıracak olan uzmanlık bilgisi, iş sonuçlarını daha iyi gösterebilen iş yönetimi, ekibe yol gösterebilme, ekibi motive edebilme, projenin teknik detaylarına ilişkin becerilere sahip olmak Proje Yöneticisi için çok önemlidir.
Proje yönetim uzmanı, herhangi bir proje boyunca gerçekleştirilen tüm iş ve işleyişlerin denetim, kontrol ve düzenlemelerini yapan kişidir. Proje yönetim uzmanı nedir sorusu şu şekilde cevaplanabilir; süreçle alakalı aşamalara bağlı olarak verimliliği yükseltmek amacı ile analiz yapabilen yöneticidir.
Proje yöneticisi olabilmeniz için herhangi bir lisans derecesine sahip olmanız gerekmektedir. Proje ve işletme yönetimi alanında uzman birçok proje yöneticisi bulunmaktadır. Diğer ana dallar ise pazarlama, proje yönetimi veya mühendislik veya BT alanları gelmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Teklif Proje Yöneticisi 2023 yılında ortalama 43.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Teklif Proje Yöneticisi , Ocak 2023 yılında ortalama 34.760 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 21.472 TL maaş alıyordu.
Proje müdürü olabilmek için başta mühendislik fakülteleri olmak üzere sayısal bölümlerde lisans düzeyinde eğitim almış olmak gerekmektedir. Ayrıca proje müdürlüğü için PMP sertifikasına da sahip olunmalıdır. Bunların dışında proje yönetimi, risk yönetimi, liderlik gibi özel eğitimler almak da faydalı olmaktadır.
Üniversitelerin İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Mimarlık fakültelerinde lisans ya da yüksek lisans eğitimini tamamlayan kişiler, inşaat proje müdürü olarak çalışabilir. Bu alanda çalışmak için tecrübe şartı bulunmaz.
Proje Yönetim Ofisi, projelerin yönetim standartlarını belirleyerek, projelerin bu standartlarla yönetilmesini hedefleyerek kurumun projelerde başarılı olma oranını arttırır. Proje Yönetim Ofisinin başarılı olması için doğru konumlandırılması önemlidir.
Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik fakültelerinden mezun olan kişiler bu alanda çalışabilirler. Proje Yönetimi konusunda farklı sertifika eğitimleri de bulunmaktadır. En çok bilineni PMO – Project Management Office sertifikasıdır.
Proje yönetimi eğitimi almış olmak.
PMP sertifikası sınavına girecek adayların son 5 yıl içerisinde en az 35 saatlik proje yönetimi eğitimi almış olmaları gerekmektedir. Bu proje yönetimi eğitimleri tek bir eğitimle alınabileceği gibi, birden çok eğitimle de alınabilir.
Proje yönetimi, belirli bir projenin hedef ve amaçlarına ulaşıp bitirilmesi için kaynakların planlanması, organize edilmesi, tedarik edilmesi ve yönetilmesi disiplinidir. Projeler belirli özgün hedef ve amaçlara ulaşmak, faydalı bir değişim getirmek ya da değer katmak için kullanılır.
PMP sınavı, Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu'nun içeriğini kapsayan bir sınavdır ve sınav başarılı biçimde tamamlandığında alınan PMP unvanı, proje yönetimi mesleğinin standartlarına hâkim olunduğunu gösteren, uluslararası geçerliliği olan bir belgedir.
Proje Yönetimi Eğitimi, proje yönetimiyle ilgili temel tanımları ve tarihçesinin, portföy, program gibi kavramların, proje ve operasyon arasındaki temel farkların, proje yöneticisinin rolünün ve proje yaşam döngüsü süreçlerinin genel olarak ele alındığı bir programdır.
Üniversitelerin ilgili mühendislik programlarından alınan diploma ya da çeşitli eğitim programlarının sertifikaları ile bu pozisyona başvuru yapılabilir. İlgili eğitimlerin tamamlanmasının ardından yabancı dil yetkinliği kazanılmalı ve aranan özel şartlara ilişkin belgeler edinilmelidir.
Proje Danışmanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Proje Danışmanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 28.700 TL civarındadır.
Her proje hizmetinin çeşitli aşamaları vardır. Bunlar mimarı projelerde, Fikir projesi, Avan projesi, Kesin proje, Uygulama projesi, Detay projeleri ve ihale dosyasının hazırlanması şeklindedir.
Yazılım Üretimi Proje Yöneticisi
Bir proje yöneticisi, geliştirme sürecini yakından takip eder, çeşitli planları hazırlar ve yürütür, gerekli ve yeterli kaynakları düzenler. Maliyet, bütçe, kaynaklar, zaman, kalite ve müşteri memnuniyeti konularını ele almak için tüm ekip üyeleri arasında iletişimi sürdürür.
ERP Proje Yöneticisi Ne Demek? ERP (Enterprise Resource Planning / Kurumsal Kaynak Planlama), şirket bilgilerini yönetmek için kullanılan, stratejik iş süreci yönetim araçlarından oluşan bir yazılımdır. ERP proje yöneticisi ise, ERP sistemini geliştirmek ve uygulamakla sorumlu kişilere verilen unvandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri