Proje amacı, projenin uygulanması ile sağlanacak ve projeden daha uzun ömürlü olması beklenen hedeftir. Amaç, temel problemi tamamen çözmek ve hedef gruplar için sürdürülebilir faydalar sağlamaktır.
Proje bir yenilik getirmek üzere ve belli bir amacı gerçekleştirmek için, belirli bir sürede ve bir arada yapılması gereken, birbirine bağlı veya birbiriyle ilişkili faaliyetler grubudur. Projeler bir değişim ihtiyacı sonucunda ortaya çıkar ve yenilik getirmek amacıyla yapılırlar.
Projeler, öğrencileri araştırmaya yöneltmek, çevrelerinde meydana gelen problemlere karşı duyarlılıklarını artırmak, araştırma bilinci kazandırmak, teşvik etmek ve bu konularda kabiliyetli olan öğrencileri tespit etmek amacıyla yapılan bilimsel çalışmalardır.
Proje, bir soruna çözüm bulma, elde bulunan bir imkanı değerlendirme ya da bir eksiği gidermeye yönelik ve sınırlı bir süre ve sınırlı kaynaklar dahilinde gerçekleştirilen işlerin ya da çalışmaların tamamıdır. Proje Nedir? Proje, daha önce benzeri yapılmamış bir ürün, hizmet, sonuç ya da servis ortaya çıkarabilirsiniz.
– Proje konusunun önemi vurgulanıp amaç-proje çıktıları ilişkilendirilmelidir. – Çok uzun veya çok kısa olmamalıdır. Proje konusunun mevcut bilim ve teknolojideki yeri açıkça ortaya konulmalıdır. Gerekli literatür taramasıyla desteklenerek net olarak anlatılmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Projenin amacı ve hedefleri ayrı bölümler halinde kısa ve net cümlelerle ortaya konulmalıdır. Amaç ve hedeflerin belirgin, ölçülebilir, gerçekçi ve proje süresinde ulaşılabilir nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.
Özet bir sayfadan fazla olmayacak şekilde, kısa ve öz olarak yazılır. Projenin gerekçesi, amaç, kurulan varsayım, kısaca kullanılan metot ve bulunan sonuçlar yazılır. Projenin neden seçildiği ve projenin amacı bu bölümde detaylı olarak açıklanır.
Proje; Bir amacı belirli bir süre içinde gerçekleştirmek için, bireysel veya grup olarak yapılan çalışmalar olarak tanımlanabilir.
AMAÇ VE HEDEFLER
Projenin amacı ve hedefleri ayrı bölümler halinde kısa ve net cümlelerle ortaya konulmalıdır. Amaç ve hedeflerin belirgin, ölçülebilir, gerçekçi ve proje süresinde ulaşılabilir nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.
PROJE NEDİR? Proje; önceden belirlenmiş bir süre içerisinde değişim yaratmayı hedefleyen, birbiriyle ilintili amaç ve hedefleri olan, uygulanması durumunda birtakım ürünlerin elde edildiği bir çalışmadır.
Bu tanımlamaların ışığında projenin temel özellikleri; geçicilik, özgün ürün, hizmet ya da sonuçlar ve programlı-özenli ilerleme olmaktadır. Proje Yönetim Enstitüsü ( PMI, 2003) bu özellikleri aşağıdaki gibi açıklamıştır.
Proje yönetiminin temel avantajı, projelerinizi etkin bir şekilde yönetmenize yardımcı olması ve sorunları daha hızlı çözmenize imkan sağlamasıdır. Projelerinizi yönetmek için bir sürece sahip olmamak, zaman kaybına, para israfına, tutarsızlıklara ve düşük performansa neden olabilir.
Proje yönetimi, Proje döngüsünün veya beş temel proje aşamasının anlaşılmasını sağlar: Başlatma, Planlama, Yürütme, İzleme ve Kontrol, Kapanış. proje uygulamasıyla tamamlanacak olan hedefi veya olumlu değişikliği belirlenmiş olur.
Proje döngüsünde beş ana aşama bulunmaktadır. Bunlar; projenin tanımlanması, proje formülasyonu, finansman sağlanması, projenin yürütülmesi ve değerlendirmedir. Proje fikrinin ortaya çıkmasından sonra, projenin amacı, hedefleri, çıktıları ve uygulama adımlarının tanımlanmasıdır.
Proje ödevleri bireysel ya da grup halinde hazırlanır. Öğrenciler istedikleri bir alan ve konuda inceleme, araştırma, görüş belirtme, bilgilere ulaşma ve üretme amacı ile bu çalışmayı yapar. Proje ödevleri aslında birer performans ödevidir. Ancak, içeriği daha kapsamlı ve uzun süre gerektirir.
Amaçlar, nereye ulaşmak istediğimizi belirlerken, hedefler bu hedeflere ulaşmak için atılan adımları ifade eder. Bir organizasyonun veya bireyin belirlediği hedefler, amaçlarına ulaşmak için izlediği yol haritasını oluşturur. Bu nedenle, hedeflerin doğru bir şekilde belirlenmesi ve amaçlarla uyumlu olması önemlidir.
AMAÇ KISMINA:
Neden bu konuya karar verildiğine dair gerekçe yazılabilir. Proje konusunun ortaya çıkış süreci • Proje fikrinin oluşmasını sağlayan hayat hikâyeleri, çevredekilerin yaşantıları varsa eklenebilir. Proje konusuyla ilgili çeşitli kaynaklardan araştırmalar yapılabilir ve bunlar yazılabilir.
1. Amaç, istenen sonuçtur. Hedef ise amaca varmak için uygun yöntem ve araçları belirlemek ve bunları nasıl kullanacağına karar vermektir.
Özet, proje tamamlandıktan ve proje raporu yazıldıktan sonra yazılması gereken bölümüdür. Özetin amacı okuyucuya proje konusu hakkında genel bilgi vermektir.
Proje, benzersiz bir ürün, hizmet veya sonuç yaratmak (iş süreçleri) için yürütülen, başlangıç ve bitiş tarihi belli olan geçici bir girişimdir. Projeler, organizasyonda değişimi ve gelişimi yönlendirir.
Bu bölümde doğrudan projenin amacına, somut hedeflerine ve Ar-Ge içeriğine odaklanılmalıdır. Önerilen proje konusunun çözülmesi gereken ya da önceden çalışılmış aydınlatılması gereken bir problem olup olmadığı, hangi eksikliği nasıl gidereceği veya hangi sorunlara çözüm getireceği açıklanmalıdır.
Özet nedir? Özet, akademik, bilimsel veya genel araştırma makaleleri gibi daha büyük bir çalışmanın kısa bir özetidir. Amacı, okuyuculara bundan sonra ne olacağına dair bir fikir vermek ve onları okumaya devam etmeye ikna etmektir.
– Özet hem kendi içerisinde hem de asıl metne göre tutarlı olmalıdır. – Özetinizde kelime tasarrufu yapın, tekrarlardan kaçının. – Eserin aslına sadık kalmaya çalışın. – Temel fikirleri mümkün olduğunca kendi cümlelerinizle açıklayın. – Zorunlu olmadıkça alıntı yapmamaya gayret gösterin.
Araştırma özeti, belirli bir konuda yaptığınız araştırmayı özetleyen bir yazıdır. Temel amacı, okuyucuya temel bulgularla birlikte çalışmanın ayrıntılı bir özetini sunmaktır. Bir araştırma özeti genellikle makalenin yazıldığı yapıyı içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri