PROPOFOL-PF MCT %1 (200 mg/20 mL), genel anestezikler olarak adlandırılan bir ilaç grubuna aittir. Genel anestezikler cerrahi müdahalelerin veya diğer işlemlerin yapılabilmesi için bilinçsizlik (uyku) sağlamak için kullanılır. Ayrıca sizi sedate etmek için de (uykulu, ama tam uyumuyor olmanız için) kullanılabilirler.
PROPOFOL-PF %1 5 x 20 ml ampul içeren ambalajlarda sunulan; beyaz renkte emülsiyondur. PROPOFOL-PF %1 genel anestezikler denilen bir ilaç grubundadır. Genel anestezikler, cerrahi operasyonlar ya da diğer müdahalelerin gerçekleştirilebilmesine olanak sağlamak amacıyla, bilinç kaybı (uyku hali) oluştururlar.
Yoğun bakım ünitesinde suni solunum alan 16 yaşından büyük hastalarda sedasyon (sakinleştirmek) sağlaması amacıyla, Tek başına ya da yerel veya bölgesel anestezi ile kombine olarak yetişkinler ve 3 yaşından büyük çocukların tanı ve cerrahi işlemleri sırasında sedasyon sağlaması amacıyla kullanılır.
Propofol, sodyum tiyopental yerine anestezi başlatmak için sıklıkla kullanılır, çünkü propofolün iyileşme daha hızlıdır ve “temizdir”. Propofol mekanik ventilasyon ihtiyacı olan, ancak yoğun bakım ünitesindeki hastalar gibi cerrahi geçirmeyen bireylerin sedasyonunda da kullanılır.
Propofol Yönetimi:
Bireysel hasta yanıtı değişmekle birlikte, etki başlangıcı genellikle 30 ila 60 saniye içerisinde görülür, 1 ila 3 dakika içinde etkin kan-beyin düzeyine ulaşılır ve 10 dakikadan az bir etki süresine sahiptir. İlk bolus dozajında, en yüksek etki genellikle 2 ila 4 dakikada gözlenir.
İlgili 20 soru bulundu
Eliminasyon: Propofol hızla vücuttan temizlenir (total klerens yaklaşık 2 l/dakika). Klerens, başlıca, kan akışına bağlı olduğu karaciğerde, metabolizma ile gerçekleşir. Klerens yetişkinler ile karşılaştırıldığında çocuklarda daha yüksektir. Verilen dozun yaklaşık % 88'i metabolitleri halinde idrardan atılır.
Propofol hızla metabolize edilen, barbitürat olmayan yatıştırıcı-uyku doğurucu bir ilaç olup, genel anestezinin başlatılması ve devam ettirilmesi için kullanılır.
Propofol (INN, AstraZeneca tarafından Diprivan olarak pazarlanan) kısa etkili, intravenöz hipnotik ajandır. Kullanımı genel anestezi, indüksiyon ve idamesi, mekanik ventilasyon'dur. Yetişkinler tarafından kullanılanı ise prosedürel sedasyon'dur. Flakon ve ampul formları bulunmaktadır.
Propofol, doğru dozla yan etkisi olmayan fakat doz aşımında ya da yanlış doz uygulamasında ciddi zararlara ve hatta ölümlere sebep olan, cerrahi işlemlerde genel anestezi için en yaygın kullanılan, intravenöz uygulanan anestezik ilaçtır [15].
PROPOFOL %2 FRESENIUS soya yağı içerir ve yer fıstığı yada soyaya karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır. PROPOFOL %2 FRESENIUS yoğun bakım sedasyonu için 16 ve daha küçük yaşlardaki çocuklarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4).
Propofol deriyi, muköz membranları ve venöz intimayı irrite eder ve bu nedenle enjeksiyon ağrısına neden olur.
Bagdadi yaptığı çalışmada 2 mg/kg bolus propofol uyguladığı grupta apne gözlerken, 0,07 mg/kg bolus midazolam uyguladığı grupta solunum depresyonu gelişmediğini belirtmektedir (10). İki mg/kg bolus propofol ve 0,1 mg/kg bolus midazolam uygulanan bir çalışmada hiçbir grupta apneye rastlanmamıştır.
Sonuç olarak lidokainin diğer ilaç gruplarına göre propofol enjeksiyon ağrısının giderilmesinde en etkili ajan olduğu görülmüş- tür. Bununla birlikte ondansetron grubu da propofol enjeksiyon ağrısının giderilmesinde lidokain grubuna yakın sonuçlar vermiştir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
PROPOFOL-LĐPURO %1 (10 mg/ml) i.v. infüzyonluk veya enjeksiyonluk emülsiyon içeren 20 ml ampul Damar içine uygulanır. Etkin madde: 1 ml emülsiyon 10 mg propofol içerir.
Propofol genellikle kedi ve köpeklerde inhalasyon anestezi- sinin indüksiyonunu sağlamak ve entübasyonun yapılabilmesi için tek bir bolus enjeksiyon şeklinde uygulanır (4, 5). Propofol sedatif ve hipnotiktir. Ancak analjezik özelliği çok azdır.
Genel anestezi uygulamasına damar içine verilen anestezik ilaçlarla başlanır. Hasta uyuduktan sonra nefes borusuna yerleştirilen bir hortum aracılığıyla solunum fonksiyonları anestezi cihazı tarafından sağlanır. Oksijen, hava ve anestezinin devamını sağlayan inhalasyon ajanları anestezi cihazı ile hastaya verilir.
Genel anestezi yapılamayan ya da sakınca olan kişilere sedasyon uygulanmıyor. Ayrıca kalp rahatsızlığı gibi belirli sağlık sorunu olanlara da önce tetkikler yapılması şartıyla uygulanabiliyor.
İşlemden altı saat öncesine kadar hastanın yeme içmeye son vermesi gerekir. İşlem sırasında; kişilerin kalp hızı, kan basıncı ve oksijen düzeyi sürekli olarak ölçülür. Sedasyon işlemi, kişide rahatlama ve uyuşma hissi yaratır.
PROPOFOL-PF %1'in yaygın yan etkileri hipotansiyon ve solunum depresyonudur.
Propofol infüzyon sendromu (PRİS) nadir ama ölümcül bir hastalıktır. Bu sendrom çoğunlukla ilacın yüksek dozda uzun süreli infüzyonundan sonra oluşur. Metabolik asidoz, hipotansiyon, miyoglobinüri, artmış karaciğer ve kas enzimleri, kardiyak aritmiler ve kalp durması sendromun genel özellikleridir.
Vücudunuzun seğirmesi ve titremesi veya nöbet (uyandığınızda da olabilir), • Olağandışı idrar rengi (uyandığınızda da olabilir). Alerjik reaksiyonlar • Kalp atışınızın durması, • Propofol uygulanmasından sonra akciğerlerde sıvı birikmesi (uyandığınızda da olabilir).
Yoğun bakımda kullanılan sedatifler:Antihistaminikler, anestezikler (propofol, tiyopental, etomidat, ketamin, volatil anestezikler), nöroleptikler (haloperidol, droperidol, klorpromazin), benzodiazepinler (midazolam, lorazepam, diazepam), opioidler (morfin, fentanil, alfentanil, remifentanil), alfa agonistler (klonidin ...
Giriş Propofol (2,6-diizopropilfenol) 1989 yılında kullanıma sunulmuş kısa etkili bir sedatif ve hipnotik ajandır (1). Anestezi indüksiyonu ve idamesinde kullanılmakla birlikte yoğun bakım ünitelerinde sürekli sedasyon sağlamak amacıyla da uygulamada yaygın olarak yerini almıştır (2).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri