Vücudunuzun seğirmesi ve titremesi veya nöbet (uyandığınızda da olabilir), • Olağandışı idrar rengi (uyandığınızda da olabilir). Alerjik reaksiyonlar • Kalp atışınızın durması, • Propofol uygulanmasından sonra akciğerlerde sıvı birikmesi (uyandığınızda da olabilir).
PROPOFOL-PF %1'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
kullanılmamalıdır. Soya ya da yer fıstığına karşı aşırı duyarlıysanız (alerjiniz varsa), Page 2 2/10 • Hamilelik veya laktasyon süresince ve doğumda (obstetride) (düşük hariç) kullanılmamalıdır. Genel anestezi amacıyla 1 aydan küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Propofol (INN, AstraZeneca tarafından Diprivan olarak pazarlanan) kısa etkili, intravenöz hipnotik ajandır. Kullanımı genel anestezi, indüksiyon ve idamesi, mekanik ventilasyon'dur. Yetişkinler tarafından kullanılanı ise prosedürel sedasyon'dur. Flakon ve ampul formları bulunmaktadır.
Eliminasyon: Propofol hızla vücuttan temizlenir (total klerens yaklaşık 2 l/dakika). Klerens, başlıca, kan akışına bağlı olduğu karaciğerde, metabolizma ile gerçekleşir. Klerens yetişkinler ile karşılaştırıldığında çocuklarda daha yüksektir. Verilen dozun yaklaşık % 88'i metabolitleri halinde idrardan atılır.
Sadece intravenöz yolla uygulanan propofol, beyni de içine alan santral kompartmana çok hızlı yayılan lipofilik bir ilaçtır. Hızlı yayılımı, ilacın kısa etkili indüksiyon anesteziği olarak değerlendirilmesini sağlar. Propofol, iv uygulamayı takiben 20-40 saniye (sn) içinde hızlı bilinç kaybına neden olur.
İlgili 35 soru bulundu
Propofol Yönetimi:
Bireysel hasta yanıtı değişmekle birlikte, etki başlangıcı genellikle 30 ila 60 saniye içerisinde görülür, 1 ila 3 dakika içinde etkin kan-beyin düzeyine ulaşılır ve 10 dakikadan az bir etki süresine sahiptir.
Propofol uygulanmasından sonra akciğer ödemi. Böbrek yetmezliği, kasların parçalanması, yüksek seviyede proteinler ve kalbin düzgün çalışmaması ile seyreden propofol infüzyon sendromu olarak bilinen, nadir ve genellikle ölümcül bir durum. Granülositopeni, trombositopeni veya tromboz gelişebilir.
Propofol, soya, fıstık veya bu ilacın içerdiği maddelerden (yardımcı maddelere bakınız) herhangi birine karşı alerjik (aşın duyarlı) iseniz. 16 yaşında veya daha küçük hastalarda yoğun bakım sırasında sedasyon için kullanılmamalıdır.
Propofol infüzyon sendromu (PRİS) nadir ama ölümcül bir hastalıktır. Bu sendrom çoğunlukla ilacın yüksek dozda uzun süreli infüzyonundan sonra oluşur. Metabolik asidoz, hipotansiyon, miyoglobinüri, artmış karaciğer ve kas enzimleri, kardiyak aritmiler ve kalp durması sendromun genel özellikleridir.
PROPOFOL %2 FRESENIUS soya yağı içerir ve yer fıstığı yada soyaya karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır. PROPOFOL %2 FRESENIUS yoğun bakım sedasyonu için 16 ve daha küçük yaşlardaki çocuklarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4).
Propofol deriyi, muköz membranları ve venöz intimayı irrite eder ve bu nedenle enjeksiyon ağrısına neden olur.
Propofol hızla metabolize edilen, barbitürat olmayan yatıştırıcı-uyku doğurucu bir ilaç olup, genel anestezinin başlatılması ve devam ettirilmesi için kullanılır.
Giriş Propofol (2,6-diizopropilfenol) 1989 yılında kullanıma sunulmuş kısa etkili bir sedatif ve hipnotik ajandır (1). Anestezi indüksiyonu ve idamesinde kullanılmakla birlikte yoğun bakım ünitelerinde sürekli sedasyon sağlamak amacıyla da uygulamada yaygın olarak yerini almıştır (2).
Bagdadi yaptığı çalışmada 2 mg/kg bolus propofol uyguladığı grupta apne gözlerken, 0,07 mg/kg bolus midazolam uyguladığı grupta solunum depresyonu gelişmediğini belirtmektedir (10). İki mg/kg bolus propofol ve 0,1 mg/kg bolus midazolam uygulanan bir çalışmada hiçbir grupta apneye rastlanmamıştır.
Sonuç olarak lidokainin diğer ilaç gruplarına göre propofol enjeksiyon ağrısının giderilmesinde en etkili ajan olduğu görülmüş- tür. Bununla birlikte ondansetron grubu da propofol enjeksiyon ağrısının giderilmesinde lidokain grubuna yakın sonuçlar vermiştir.
İlaç zehirlenme belirtileri, bulantı, kusma, kasılma, kramp, karın ağrısı, solunumun hızlanması, nabzın artması, uyku hâli, baygınlık ve bilinç kaybı şeklinde görülebilir.
Dolayısıyla, zehirlenme belirtilerinin 5-6 saat içinde ortaya çıkacağı söylenebilir. Bazı durumlarda belirtilerin ortaya çıkması ertesi günü bulabilir.
İlaç zehirlenmesi aşırı dozda ilaç alınması sonucu oluşan durumdur. Her ilaç fazla doz alındığında toksik veya ölümcül olmayabilir. Ancak aşırı dozdan şüphelenildiğinde veya semptomlar görüldüğünde acil tıbbi yardım gerekebilir.
Küçük molekül ağırlıklı opioidler ve propofol plasentayı geçer.
Yani dolgular için beklemek gerekmez, çekim için kanamanın kontrol altında olmasını takiben 2 saat sonra birşeyler yiyebilir. Sedasyon yönünden hastanın yutkunma sorununun olmaması ve cerrahi ya da diş çekiminden sonra ağızda kanama kontrolünün yapılmış olması gereklidir.
Sedasyonun Etkisi Ne Kadar Sürer? Sedasyon uygulanan hasta ortalama olarak on dakika sonra uyanır. Yarım saat sonra da sedasyonun etkisi yok olur ve işlem geçirmemiş gibi hissedebilir. Bazı kişilerde hastalığın durumuna göre uyku hali iki ya da üç saat sürebilmektedir.
Sedasyonun riski çok düşüktür. Genel anestezi yapılamayan ya da sakınca olan kişilere sedasyon uygulanmıyor. Ayrıca kalp rahatsızlığı gibi belirli sağlık sorunu olanlara da önce tetkikler yapılması şartıyla uygulanabiliyor. Diş tedavisinde sedasyon nedeniyle sadece bir komplikasyon gelişebiliyor.
Sedasyon Vücuttan Ne Zaman Atılır? Ortalama 24 saat içinde anestezi ilaçları dışarı atılabilir. Bu durum sedasyon yöntemi ve hastaya göre değişiklik gösterebilir.
Solunum sıkıntısı olan hastalarda, Uykuda solunum durma öyküsü olan hastalarda, Soğuk algınlığı , ateş, kulak enfeksiyonu veya burnu tıkalı olan hastalarda sedasyon tedavisi tercih edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri