Yapılan çalışmalarla propolisin baş ve boyun kanseri, beyin kanseri, karaciğer kanseri, prostat kanseri, mesane kanseri, pankreas kanseri, kan kanseri, kolon kanseri, meme kanserinin tedavisinde etkili olduğu görülmüştür.
Bilimsel kaynaklarda, kanser hastalarının saf Anadolu propolisi özütü içeren bir damladan günde 80-100 damla tüketmeleri önerilmektedir.
Propolis ile zeytinyağı bir araya gelince daha yüksek sinerji gösteriyor. Bu bakımdan hem kemoterapinin yan etkilerinin önlenmesine hem de uygulanan tedaviye destek konusunda güvenilir arı ürünlerinin kullanımı önemli."
Özellikle propolisin içeriğinde bulunan kumarin, kanama riski bulunan kişilerde ve cerrahi müdahale geçirecek olan kişilerde soruna yol açabileceği için kullanılmaması gerekmektedir. Propolis, bir arı ürünü olduğu için arı ürünlerine karşı alerjisi bulunan kişiler tarafından da kullanılmaması gerektiği söylenebilir.
Arı poleni de kanser tümörlerini etkileme potansiyeli bulunan arı ürünleri arasında yer alır. Arı poleninin kanserli tümörleri öldürmesinin yanı sıra kanser oluşmasını engellemesi bakımından da etkileri olduğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmalara göre arı poleni tüketimi vücudumuzun besin emilimini artırabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kemoterapi tedavisi uygulanırken, ısırgan ve arı sütü, polen, propolis gibi ürünler alerji yapabileceğinden bunlardan uzak durulmalı. Bu ürünlerin, ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini azaltabileceği gibi toksik etkilerini artırabileceği düşünülüyor.
Magnezyum, kalsiyum, iyot, potasyum, sodyum, çinko ve demir minerallerinin oldukça iyi kaynağıdır. Propolisin bu bilinen sağlığa olumlu etkilerinin dışında vücudun hayati fonksiyonlarımızın düzenlenmesinde görevi olan karaciğeri koruyucu etki göstermesidir.
Propolisin bağışıklık ve antioksidan faydaları, genel sağlık ve esenlik için de vücuda destek olmaktadır. Antiinflamatuar yani iltihap giderici özelliği bulunmaktadır.
Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjiye bağlı reaksiyonları azaltmada önemli görevi bulunuyor. Ayrıca propolis solunum yolu hastalıklarını iyileştirmede olumlu sonuç veriyor. Yapılan çalışmalar propolisin özellikle astımın şiddetini azaltmada destekleyici yönünün olduğunu göstermektedir.
İnsan vücudu için oldukça sağlıklı olan propolis günde en fazla 3 kez kullanılmalıdır. Propolisin fazla kullanımı vücutta yan etkilere sebep olabilmektedir. Propolis içerisinde; yüzde elli reçine, yüzde otuz bal mumu, yüzde on esansyel yağlar, yüzde beş polen ve yüzde beş minarel madde bulundurmaktadır.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir.
Özellikle ılık su, ıhlamur gibi içecekleri tüketmeye özen gösteriniz. Günde en az 8 bardak su içiniz. Lif içeriği yüksek olan besinleri tercih ediniz. Bu besinler; tam tahıllı ürünler, yulaf, kuru baklagiller, kuruyemişler (çiğ-kavrulmamış) sebze, meyve-kuru meyve olarak sayılabilmektedir.
İçerisinde yapay madde bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durun. Çorba, yoğurt gibi sıvı besinlerin tüketimine yönelin. Sebze, kurubaklagil, kırmızı et, beyaz et (tavuk, balık) haftanın günlerinde dengeli olarak dağıtın. Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.
“Kanser hücresi yaşamak için her canlı gibi azot (protein), şeker ve yağa ihtiyaç duymaktadır. Vücutta glikoz dışında ikinci önemli enerji kaynağı ise proteinlerin yapı taşlarından glutamindir. Glutamin hem azot hem de glikoz kaynağı olarak görev yapar.” şeklinde konuşan Prof.
İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.
Tedavi esnasında kullanılan ilaçların bir an önce vücuttan uzaklaştırılması için günde en az 3 litre su tüketilmesi gerekiyor. Sık aralıklarla, azar azar su içilmeli. Sıvı alımı çay, çorba, ayran, hatta yoğurtla da sağlanabiliyor. Tüketilen suyun sertlik derecesine de dikkat etmek gerekiyor.
Propolis o dönemlerde özellikle yara ve ülser tedavisinde kullanılmaktaydı. Bugün propolisin küçük yanık ve yaraların tedavisinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunuyor. Propolisin yanık ve yara tedavisi üzerinde etkili olmasının nedeni ise hücrelerin büyüme sürecine olumlu etkilerde bulunmasıdır.
Propolis, faydaları bakımından oldukça zengin bir üründür. Antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antienflamatuar içeriğinin yanı sıra pek çok farklı rahatsızlık için de önleyici ve tedavi edici özelliği bulunduğu bilinir.
Propolisin bileşenleri
Dokuları onarıcı, damar büzücü, kanı pıhtılaştırıcı, yaraları iyileştirici, sedef, hemoroid, egzama, gibi cilt rahatsızlıklarında, ağız yaraları, diş ağrısı, mide ülseri, nefrit, idrar yolları enfeksiyonu, influenza ve diğer birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
Propolis düzenli olarak her gün içilebilmektedir. Düzenli kullanım sonucunda vücuda fayda sağlayabilen propolis günlük verilen miktar aşılmadığı sürece her gün kullanılabilmektedir. Çünkü fazla kullanımı çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir.
Yüksek seviyede karbonhidratlı besinler, paketli atıştırmalıklar, yağlı gıdalar karaciğere zarar verir. Hamburger ve patates kızartması gibi fast food yiyecekler de karaciğer için tehlike oluşturur. Doymuş yağ oranı yüksek olan yiyecekleri aşırı tüketmek, karaciğeri zorlayarak siroza neden olabilir.
Akciğeri ve karaciğeri korumak şu süreçte çok önemli. Uzmanlara göre akciğere brokoli, Brüksel lahanası, kekik, keçiboynuzu, tere ve sarımsak, karaciğere ise sarımsak, yeşil çay, pancar, enginar, zerdeçal, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve zencefil iyi geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri