Fakat bu katı haldeki madde, ortam sıcaklığı 25-45°C olduğunda daha yumuşak ve hayli yapışkan bir form kazanıyor. 60°C ve üzeri sıcaklıkta ise propolis, tamamen sıvı hale geliyor.
Propolisin yapısında birçok bileşik bulunur. Ona en önemli özelliklerinden biri olan antimikrobiyal aktiviteyi flavonoidler, aromatik asitler ve esterlerinin sağladığı düşünülmektedir. Ham halinin bozulması söz konusu değildir. Yapısı itibariyle herhangi bir bakteri,mantarvs oluşamaz ve üreyemez.
Propolis aslında arıların tıpkı bal, arı sütü gibi kendi ürettiği bir doğal reçinedir. Propolisin yapısı ve içerisindeki maddeler arının bulunduğu iklim, mevsim ve bitki kaynağı gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Çoğunlukla koyu kahverengi renkte ve kendine has bir kokuya sahip olan propolis, arı poleninden farklı ve çok daha zengin bir içeriğe sahiptir. Tarih boyunca insanlar tarafından farklı enfeksiyonların tedavisinde ilaç olarak tüketilen bu ürün üzerine günümüzde pek çok çalışma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir.
Propolis damlanın içerisinde bazen zararlı alkol türevi çözücüler kullanılabiliyor. Bunların kullanımına organik ürünlerde izin verilmemektedir. Dolayısıyla Organik sertifikalı ve analizli ürünleri tercih ederek hem ürünün kalitesi ve veriminden emin olabilir hem de riskli bir içerik tüketmemiş olursunuz.
İlgili 16 soru bulundu
Kullanımı çok eskilere dayanan propolis ile bal arasındaki önemli farklardan biri balın tatlı, saf propolisin ise acı olmasıdır. Genelde her iki maddeyi de arı ürettiği için konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler “arı sütü polen propolis” diye araştırır.
*Propolis arı ürünlerine alerjisi veya hassasiyeti olan kişilerde alerjik etki gösterebilir. *Propolisi bir yaşından küçük çocuklar kullanamaz. Saklama Koşulları: Ürünü kuru bir ortamda, oda sıcaklığında (yaklaşık 22°C) saklayınız, daha yüksek sıcaklıktan koruyunuz. Raf ömrü: Açılmamış şekilde raf ömrü 36 aydır.
Propolis kovandan alındığı zaman yapışkan ve kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Avrupa propolisi genellikle hoş ve hafif bir kokuya sahiptir. Yandığında, içeriğinde bulunan aromatik maddelerin neden olduğu hoş bir koku çıkarır.
Suda çözünmeyen propolisi de bal, yoğurt, ekmek, pekmez vb. gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz.
Propolis damla formata getirilerek insan tüketimine sunulur. Propolis damla formata getirilerek insan tüketimine sunulur. Propolis en iyi alkol de çözüldüğü için dünyada daha çok %70 alkol çözeltileri tercih edilir. Su bazlı propolis damlalar ise alkolsüz olmakla propolisin çok az bir kısmı suda çözülür.
Propolisin tadı acımsıdır. Kullanım anlamında özellikle çocuklar biraz zorluk yaşayabilir. Genelde mevsim meyveleri olan portakal ve mandalina suyunun içine katılarak kullanılabilir. Yetişkinler ise ılık bir kahve içinde daha kolay kullanabilecektir.
Propolis sperm kalitesini artırır.
Propolis ile ilgili merak edilen bir soru ise propolis cinsel gücü artırır mı sorusudur? İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler ve flavonoidler cinsel performansı artırıcı özellik gösterir.
Polen bal karışımının buzdolabında saklanması gerekir. Propolis bal karışımı ya da sade propolis oda sıcaklığında ışık görmeyen yerde tutulabilir. Sade arı sütü, sade polen derin dondurucuda tutulmalıdır.
Saklama Koşulları ve Raf Ömrü: Ürünü kuru bir ortamda, oda sıcaklığında (yaklaşık 22°C) saklayınız, daha yüksek sıcaklıktan koruyunuz. Raf ömrü 36 aydır.
Aşırı propolis tüketimi mide ve karaciğeri yorabilir, bunların yanında bal alerjisini tetikleme durumu görülebilir. Aynı zamanda gebelik ve emzirme dönemlerinde tavsiye edilmemektedir. Astım ilaçları ile tüketilirse çeşitli komplikasyona sebep olabilir.
Ham propolis alkol veya suda çözülebilir ancak uygun sıcaklık, uygun basınç ve uygun süre sağlanması gerekir. Genel olarak 40 derece sıcaklıkta atmosfer basıncında birkaç hafta da çözülür.
Propolisin ekstrasiyonu sırasında kullanılan çözücülerde balmumu da çözündüğünden sadece ham propolisi çözücü ile karıştırarak propolisin özütlenmesi mümkün değildir. Propolis reçinesi içerisinde yer alan faydalı bileşenlerin %95'inden fazlası sadece etanol, glikol, gliserol gibi çözücülerde çözünür özelliktedir.
Tüketim Önerisi: 4-10 yaş arası çocuklar için günde 10-40 damla arası, 11 yaş ve üzeri yetişkinler için günde 20-80 damla arası su, süt, meyve suyu, bal, pekmez gibi gıdalarla beraber tüketilmesi tavsiye edilir. Örneğin, 20 damla propolisi 1 bardak (yaklaşık 200 ml) su, süt, meyve suyuna karıştırarak tüketebilirsiniz.
Suda çözünmeyen formda bulunan propolislerin ise daha çok katı veya yarı katı formda bulunan gıdalar ile karıştırılarak tüketilmesi önerilir. Bu gıdalara örnek olarak bal, yoğurt, ekmek, pekmez verilebilir. Piyasada propolisin farklı arı ürünleri ile karışık hali de bulunur.
Propolis; polen, arı sütü ve bal gibi tamamen doğal bir şekilde üretilen bir arı ürünü biçiminde ifade edilmektedir. Arıcılar propolise preboli ya da arı zamkı ismini vermişlerdir.
Güçlü bir antioksidan olan propolisin hem antiviral hem de antibiyotik etkisi bulunur. Propolis; enfeksiyonların, bakterilerin, mantarların oluşumunu önlemeye destek olur. Ayrıca bakteri gelişmesini durdurabilir.
2) Aşırı Tüketimde Mideyi ve Karaciğeri Yorar
Bu nedenle propolisin karaciğere zararları oluşmaması için ölçülü tüketilmesi önerilir. Gün içinde yarım çay kaşığı sıvı propolis tüketmek sağlığınız için en iyi ölçü olmaktadır. Çok fazla tüketimde mide ağrısı ve karaciğer ağrısı yaşayabilirsiniz.
PROPOLİS HER GÜN KULLANILIR MI? Bir arı mucizesi olan propolis, antibiyotik özellik göstermektedir. İnsan vücudu için oldukça sağlıklı olan propolis günde en fazla 3 kez kullanılmalıdır. Propolisin fazla kullanımı vücutta yan etkilere sebep olabilmektedir.
Polenlerin içeriğindeki bileşenleri koruması ve fayda sağlaması için doğru koşullarda saklanması gerekir. Kurutulan polenler, oda sıcaklığında aylarca saklanabilir.
Propolis çeşitli şekillerde tüketilebilir. Örneğin propolis damla şeklinde alınmışsa kiloya göre belirten damla sayısı suya karıştırılarak ya da direkt olarak tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri