Prosecco, bir İtalyan beyaz şarabıdır. Adını üzüm ve şarabın üretildiği Trieste yakınlarındaki Prosecco köyünden almaktadır. Genellikle eskiden Prosecco olarak da bilinen Glera üzümlerinden yapılsa da yapımında diğer üzüm çeşitleri de kullanılabilir.
Prosecco, Venedik'in yaklaşık 24 km kuzeyindeki Veneto bölgesinde yapılan bir köpüklü şaraptır.
Yemek sonrası ya da gün içinde yiyeceğiniz tatlılar ile de çok iyi uyum sağlayabilen Prosecco beyaz köpüklü şaraptır. Prosecco İtalyan mirası bir köpüklü şarap. En bilindik ve en iyi örneklerinden birisi de markaya da adını veren köklü bir İtalya aile tarafından üretilen Ruffino.
Şampanya Pinot Noir, Pinot Meunier veya Chardonnay üzümlerinden elde edilirken; Prosecco Glera; Cava ise Macabeu, Parellada veya Xarello üzümlerinden üretilir. En yüksek şişe içi basınca sahip olan şampanyadır. Şampanyanın alkol oranı, Prosecco ve Cava'dan ortalama 1 ila 2 derece daha yüksektir.
Deniz Ürünleri: Prosecco, özellikle kabuklu deniz hayvanlarıyla mükemmel bir uyum sağlar. İstiridye, midye, karides, yengeç veya ızgarada pişirilmiş balık, bu köpüklü şarap ile mükemmel eşleşir. Kuş Etleri ve Hafif Etler: Prosecco, hafif etlerle, özellikle tavuk ve hindi gibi beyaz etlerle iyi gider.
İlgili 26 soru bulundu
Prosecco gibi köpüklü şaraplar biraz farklı yapılır ve aynı şekilde yıllanmaya değmez. Prosecco'yu satın aldıktan sonra altı ila on iki ay içinde içmeye çalışın.
Uzun, ince çanağı ve küçük ağzıyla flüt kadehler, özellikle şampanya için kullanılır. Örnekler: Şampanya, Prosecco, Bellini.
Köpüklü şaraba verilen isimdir. Herhangi bir şarapla aynı şekilde üretilen bir şarap ikinci kez fermentasyona tabi tutulur ve bu fermentasyon sırasında ortaya çıkan karbondioksit gazı şişenin içinde kalır. Şişe açıldığında içerisindeki karbondioksit, basınçla beraber dışarı çıkar ve köpük oluşur.
Köpüklü şaraplarda 6-10 derece tavsiye edilen şampanya gibi yıllanma potansiyeli olan köpüklü şarapları 10 derecelere doğru içmek gerekiyor daha genç tüketime uygun köpüklü şarabınız varsa 6 derece gibi yani buz gibi içmelisiniz ki size doğru aromaları sunabilsin.
Glera, Verdisio, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Blanc ve Pinot Noir üzümlerinden yapılmış DOC statüsünde köpüklü şarap, 11 derece alkollü. Açık sarı tonlarda, canlı ve işlek köpüklü. Taze üzüm ve elma, armut gibi beyaz meyve kokulu. Taze, canlı, dengeli ve ferahlatıcı.
İtalya'nın Prosecco bölgesi Veneto'daki en iyi Glera üzümlerinden yapılan Freixenet Prosecco, lezzetli olduğu kadar ayırt edicidir. Altın ışıkla parıldayan ve nefes kesici benzersiz bir şişede servis edilen bu ürün, taze ve ince efervesan, çiçek, narenciye ve elma aromalarıyla – damak için hassas bir lezzet.
Prosecco, bir İtalyan beyaz şarabıdır. Adını üzüm ve şarabın üretildiği Trieste yakınlarındaki Prosecco köyünden almaktadır.
1 – Tazmanya, Pinot Noir
Avustralya'nın en hızlı büyüyen şarap bölgelerinden olan Tazmanya'da en iyi kırmızı şarap üzümleri yetişiyor. Birçok insan bu maddeye şaşırsa da Tazmanya'nın Pinot'su şimdiden en kaliteli şarap listelerinde kendine yer bulmaya başladı. Örneğin New York City'deki Public listesinde gibi.
Örneğin, serin bir iklimde yetiştirilen Chardonnay üzümleriyle yapılan köpüklü şaraplar, sıcak bir iklimde yetiştirilen Chardonnay üzümleriyle yapılanlardan daha düşük alkol seviyelerine sahip olacaktır. Genel olarak, köpüklü şarapların alkol içeriği tipik olarak %12-14 arasında değişir.
Köpeköldüren, ucuz ama alkol etkisi hızlı olan alkollü içkiler ve özellikle şaraplar için genelde kullanılan bir isim olmakla birlikte, özel olarak Marmara Bölgesi'nde Güzel Marmara şarabına Ege Bölgesi'nde de Efes Güneşi şarabına verilen isimdir.
Bir sürahiye döküldükten sonra masaya servis edilir. Hazırlanış şekline, tat ve aromasına göre tatlı şaraplar arasında Muscat şarabı, Kagor şarabı, Malaga şarabı ve Tokaji şarapları yer alır.
Elde edilen şarap mantar sayesinde şişe içinde kalır, köpük oluşur. Bazı ülkelerde köpüklü şaraplar şampanya olarak adlandırılır. Ancak şampanya sadece Fransa'nın Champagne bölgesinde özel şartlar altında üretilen bir köpüklü şarap çeşididir.
ikisi de belirli bölgelerde üretilen köpüren şaraplara verilen addır. ikisinin de çeşitleri ve kalitesi vardır. şampanya dediğiniz isim “köpüren şarap” ürünlerinin yalnızca fransa'nın champagne bölgesinde üretilenlere verilir. prosecco ise italya'nın trieste civarında üretilen “köpüren şarap”ların ismidir.
DOC statüsünde, “Extra Dry” (en az şeker oranına sahip). Rekolte belirtilmemiş, 11 derece alkollü. Çok açık sarı tonlarda, bol ve yoğun köpüklü. Burun ve damakta taze ve canlandırıcı, beyaz meyvemsi ve çiçeksi tonlar belirgin.
Aperol Spritz, Kuzeydoğu İtalya'da genellikle aperitif olarak servis edilen, şarap bazlı, İtalyan asıllı bir kokteylidir; kokteylin içeriği Prosecco, Aperol ve soda bileşenlerinden oluşur.
Bayat şampanyayı koyu kehribar rengi ve geçkin kokusundan anlarsınız, itici olduğundan zaten içmezsiniz. 10 yıl ve üzeri beklemesi için şampanya belli yılın rekoltesini taşıyan seneli şampanya olmalı ve iyi saklanmalıdır, elinizdekiler rekolteli değil ve iyi saklanmamışsa daha fazla bekletmeden ya içiniz ya dökünüz.
Şarap veya mey, genellikle üzümün fermente edilmesiyle üretilen alkollü bir içecektir. İçki çoğunlukla %9 ila %15 arası alkol ihtiva etmektedir. Başka meyvelerden de üretilebilen şaraplar o meyvenin adı ile anılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri