Tiner ev içi, dış cephe, mobilya, otomotiv dış yüzeyi, yağlı boya tablo boyalarının inceltilmesinde kullanılmaktadır. Tinerin leke çıkarma etkisi sayesinde boya ve vernik lekelerinin temizlenmesi için de tercih edilmektedir.
Yüzey hazırlama ve boyama işlemlerinde, yüzeydeki kir, yağ, pas ve silikon artıklarının yüzeyden arındırılması için kullanılır. Metal, sac ve galvaniz yüzeylerde kullanılmaktadır.
Kumaşta oluşan yağlı boya lekesinin çıkarılması için sentetik ya da selülozik tiner kullanılmaktadır. Ama bu tinerler kumaşın ağarmasına ve leke bırakmasına yol açabilmektedir. Yeni damlamış olan yağlı boyanın çözümü daha kolay olmaktadır. Boyayı çıkarmak için öncelikle sentetik tiner kullanılmalıdır.
Taze lekeler için genellikle su ve sabun etkili olur. Kurumuş lekeler için ise boyanın türüne göre beyaz sirke, alkol veya tiner gibi çözücülerden yardım alabilirsiniz.
Selüloz bazlı tinerler neredeyse her türlü lekeyi çıkarır. Söz konusu tiner, etkili bir ürün olduğu için hassas yüzeylerde kullanılması tavsiye edilmez.
İlgili 34 soru bulundu
Selülozik tiner, selüloz bazlı boya ve verniklerin inceltilmesi için kullanılan bir kimyasaldır. Diğer boya türleri ile bu tinerin kullanımı uygun değildir. Selüloz bazlı tiner, sentetik ürüne nazaran çok daha güçlü bir çözücüdür.
Tiner ev içi, dış cephe, mobilya, otomotiv dış yüzeyi, yağlı boya tablo boyalarının inceltilmesinde kullanılmaktadır. Tinerin leke çıkarma etkisi sayesinde boya ve vernik lekelerinin temizlenmesi için de tercih edilmektedir.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Eşit oranda su ve beyaz sirkeyi karıştırarak lekenin üzerine uygulayın. Pamuklu bir bez veya süngerle lekeyi silin. Sirke, boya lekesinin çıkmasına yardımcı olabilir. Islatma işleminden sonra, ılık suya az miktarda sıvı deterjan veya hafif sabun ekleyin.
Bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsak leke bu şekilde daha kolay çıkacaktır. Son olarak bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak temizleyebiliriz.
Bu sebepten dolayı, selülozik tinerin kumaşın rengini çıkarma ve soldurma olasılığı yüksek olduğundan kumaşa zarar verme olasılığı yüksektir.
1-2 defa tinerle silmen zarar vermez katiyen, kokuyu önlemek içinde; pantolon yıkanmadan önce tinerle güzelce sil, sonra makinede yıkansın. koku vs. kalmaz...
Aseton, yaygın olarak kullanılan bir solventtir ve özellikle tiner veya yağ temizleyici olarak kullanılır. Bu maddenin en önemli avantajı, hızlı buharlaşma özelliğidir, bu da onu hızlı bir şekilde kurutmak istediğiniz yüzeylerin temizliği için ideal bir seçim haline getirir.
Solvent bazlı ürünlerde kullanılan incelticidir. Sentetik esaslı tüm boya, vernik ve astarların uygulamalarında inceltici olarak güvenle kullanılır. Ayrıca sentetik esaslı boya uygulama araç ve gereçlerinin (fırça, rulo, uygulama tabancası, spatül vb.)
Tiner, boya sektöründe ve sanayi alanlarında yaygın olarak kullanılan kimyasal ürünler arasındadır. Söz konusu ürünün asli görevi boya ve verniklerin inceltilmesini sağlamaktır. Bu sayede boyanın istenen kıvama gelmesi sağlanabilir. Yapılan uygulama ile boyanın yüzeyde daha berrak bir görünüm alması sağlanır.
Metal bir kaba 5 cm kadar tiner dökün ve kirli fırçayı tiner içinde daireler çizerek temizleyin. Sonra fırçada kalan fazla tineri, fırçayı kabın kenarına sürterek kaba bırakın ve fırçanın kıllarını bir bezle kurulayın.
Leke tazeyken boya türü fark etmeksizin su ve sabunla kolayca temizlenebilir. Deterjanlı su dolu bir kova içerisine lekeli kıyafeti ya da eşyayı batırılarak fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz.
Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir.
Bölgeyi su ve bulaşık sabunu karışımıyla ıslatın, birkaç dakika sonra fırçalayarak boyanın üzerine yapışan tabakayı çıkarmaya başlayın. Yüzeyde hala boya varsa fazlalığı gidermek için mineral ispirto veya alkol kullanın. Sabun ve su onu kesmiyorsa, biraz yardım almak için yerel bir ev tadilatı mağazasına gidin.
Diğer kimyasallarda olduğu gibi tinerin zararları da cilt üzerinde etkisini gösterir. Tiner kullanımı sonrasında ciltte kızarıklık, deri dökülmesi ya da kaşıntı gibi sorunlarla karşılaşılırsa tinerin zararlı etkisine maruz kalmışsınız demektir. Bu durumda elinizi bol su ve sabunla yıkamanızı tavsiye ediyoruz.
Selülozik sistemlerin inceltilmesi için özel olarak hazırlanmış bir solvent karışımıdır. Selülozik bazlı boyaların yanı sıra poliüretan, akrilik ve endüstriyel boya, astar ve verniklerin inceltilmesi için tasarlanan özel tinerdir. Bu uygulamalarda kullanılan aletlerin temizlenmesinde güvenle kullanılır.
Bu ürün endüstriyel kimya alanında yaygın olarak kullanılır. Ayrıca çeşitli sektörlerde (metal, otomotiv vb.) yapılan temizlik görevlerinde de yaygın şekilde kullanılır. Sentetik tiner, hafif bir boya incelticisidir.
Tiner çeşitleri arasında en etkili bileşime sahip olan da selülozik tinerdir. Ciltte de çeşitli tahriş edici etkiye sahip olan selülozik tinerin plastik ya da buna benzer malzemeyi erittiğine dahi şahit olabilirsiniz. Güçlü etkiye sahip olan selülozik tinerler teneke kutularda muhafaza edilir.
Su bazlı boyalar su ile solvent bazlı boyalar tiner ile inceltilir.
Selülozik tiner daha uçudur ve geride yağ bırakmaz, sentetik tiner yağlı olduğu için boyanın kuruma süresini uzatır. Her ikisi de kafa yapar ama selülozik tiner daha etkilidir :) Her ikisi de doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Bu yüzden genellikle saydam olmayan veya yarı saydam kutularda gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri