Normalde bir kestane (görünüm olarak da kestaneye benzer) büyüklüğünde olan prostat bezi 40'lı yaşlardan itibaren büyümeye başlar ve iç tarafının fazla büyümesi neticesinde de tıkanıklık belirtilerine yol açar.
Prostat, her erkekte var olan bir organdır. İdrar kesesinin hemen altında idrar borusunu saran bir organdır. Şekli ve büyüklüğü kestaneye benzer.
Prostatın makattan parmakla muayenesinde prostatın sertliği ve büyüklüğü konusunda önemli ipuçları verir. Prostatın yüzeyi pürtüklü değil ve yumuşak kıvamdadır. Sert oluşu, yüzeyinde düzensizliğin parmak ile fark edilmesi prostat kanseri için önemli muayene bulgularındandır.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
İlgili 24 soru bulundu
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrarda yanma, ağrı, menide kan, bel ve kalça ağrılarıdır. Prostat kanserinde erken tanı ve tedavi ile hastalar kanserden tamamen kurtulabilirler.
Su: Aslında her şeyin başı sudur. Günde 1.5 ya da 2 litre su tüketimine özen gösterilmelidir. Isırgan Otu: Prostat bezi büyümesinin semptomlarını azalmaya götürür.
Prostatit tedavisinde ilaçlar kullanılır. Bunlar arasında ağrı kesici-antiinflamatuar, prostat ve mesane boynunu gevşeten alfa-blokerler, bazı antibiyotikler vardır. Çoğu erkekte hastalık birkaç hafta ile birkaç ay içerisinde düzelse de bazı kişilerde belirtiler daha uzun sürebilir.
Prostat iltihabında özellikle kasıklara, bacaklara, sırta yayılabilen ağrılar görülüyor. Yani bel ağrısından ziyade pelvik bölgede ağrı görüyoruz.
Prostat bezinin büyümesi ile birlikte kişide idrara çıkma sıklığında artış, gece idrara kalkma, idrar yapmaya başlama ve akımı korumada zorlanma, idrarda kan olması ve ağrılı idrar yapma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
İlişkiye girilen kadın sayısı arttıkça, prostat kanseri riski artmaktadır (10 kadın partneri olan erkekte prostat kanseri görülme riski 1.1 kat daha artmaktadır).
Prostat bezi büyürken, çevrelediği idrar yolunu da sıkıştırır. Böylece idrar akışını kısıtlamaya başlar. Mesane kasının zorlanmasına yol açan bu durum, zamanla mesanenin hassaslaşmasına neden olur. Hastalığın seyrine ve tıkanıklığın derecesine bağlı olarak kişide bir takım semptomlar görülmeye başlar.
Prostat Hastalığı Kimlerde Görülür? Prostat hastalığı erkeklerde görülen bir sağlık sorunudur. Rahatsızlık her yetişkin erkekte görülebilse de yaşlandıkça daha yaygın hale gelir. Prostatit prostatta iltihap oluşması durumu olup genellikle 30-50 yaşları arasındaki erkeklerde görülür.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Bu nedenle limon, böbreklerin ve karaciğerin fonksiyonlarını artırarak vücudun doğal olarak arınmasına yardımcı olur. Flanovoidler açısından zengin olan limon, prostat sağlığını destekler. Anti-enflamatuar etkileri sayesinde prostatta kanserli hücrelerin üretimini yavaşlatır ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur.
Büyümenin hızı ve şekli, doğal olarak insandan insana farklılık arz eder. Prostat büyümesinin en önemli sebebi ise belli bir yaştan sonra bireylerde meydana gelen hormonal bozukluklar ya da dengesizliklerdir. Yaş ilerledikçe baş gösteren hormon bozuklukları, prostatın barındırdığı hücrelerin büyümesine sebebiyet verir.
Aynı bilim adamlarının 1455 prostat kanserli hasta üzerinde yaptıkları ve Haziran ayında yayınladıkları bir diğer çalışmada ise; fiziksel aktivitenin prostat kanserinin ilerlemesini de azalttığı belirlendi.
Prostata iyi gelen besinler biberiye, karpuz, nar, kızılcık, keten tohumu, yeşil çay, arı poleni ve çörekotu olarak bilinmektedir. Prostat sorunu olan kişilerin bu besinleri bol bol tüketmeleri gerekir. Biberiyeli yeşil çay içmek de prostat kanseri için oldukça etkili bir çözümdür.
Yüksek magnezyumlu mineralli suların ayrıca prostat ve meme kanserinin görülme sıklığını azalttığını bildiren yayınlar bulunmaktadır. Avrupa Birliğinin kabul ettiği yasal düzenlemeye göre bir mineralli suda magnezyum değeri en az 50 mg/L ise, o su magnezyumdan zengin sayılır.
Bazen 40-50 gram prostat çok ciddi şikayetlere neden olur ve ameliyat gerektirirken, bazen de 150-200 gram olan prostat ciddi bir rahatsızlık vermez ve ameliyat ihtiyacı olmaz. Prostat ağırlığı ameliyat kararı için değil, fakat ameliyat şekli için önemlidir.
İyi huylu prostat büyümesi varsa muayenede prostat boyutları simetrik olarak büyür, prostatta ağrı ve sertlik yoktur. Muayenede elastik kıvamda bir prostat dokusu tespit edilir. Eğer prostat kanseri varsa muayenede sert ve ağrılı bir kitle ele gelir (nodül). Kitlenin boyuutu ve sayısı değişik olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri