8 haftalık bebek neye benzer: Meksika Fasülyesi Meksika fasülyesi büyüklüğünde olan bebeğinin el ve ayak parmakları, göz kapakları oluşuyor. Kalp fonksiyonu ve dolaşımı gelişiyor. 8.hafta bebek boyu ise, yaklaşık olarak 1.4 ila 2 cm civarına ulaşıyor.
13 ile 15 mm. boyutuna gelen bebeğin henüz ağırlığı yaklaşık 2 gr civarındadır. Henüz embriyo halinde olsa da fetüs haline geçiş tamamlanmaya başlar. 8. haftada bebeğin, kol ve bacaklarının oluşumu hemen hemen tamamlanır ve beyin gelişimine paralel olarak annenin henüz hissedemediği hareketler yapmaya başlar.
Bebeğin kafası 8. hafta ile birlikte kıvrılmaya başlar. Ancak henüz ayak bilekleri, ayak parmakları ve dizleri oluşmamış durumdadır. Büyümenin baştan ayağa gerçekleşmesinden dolayı bebeğin baş kısmı da gövdesinden daha büyüktür. Beyni kaslara bağlayan sinir hücrelerinin gelişimi hızla devam eder.
Anne karnındaki bebek, başta annenin sesi olmak üzere dış dünyadan gelen tüm sesleri duyabiliyor. Ancak öncelikle bunun için bebeğin iç ve orta kulak gelişiminin tamamlanması gerekiyor. Bebek beş haftalık olduktan sonra kulak gelişimi tamamlansa da bebekler 17. haftadan itibaren dış sesleri duymaya başlayabiliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Siz karnınıza dokundukça kendini güvende hissediyor
Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır. Son aya gelen bebek iyice büyüdüğü için rahim duvarına sık sık değer ve dışarıdan yapılan okşama da dokunma duyusunu arttırır.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır. Rahim içinde büyüdükçe ve plasentaya bağlandıkça beslenme gücü daha da artar.
Bebeğe Kilo Aldıran Gıdalar Nelerdir? Hamilelikte birkaç çeşit gıda özellikle tüketilmelidir. Çünkü bu besinler bebeğin ideal kiloda ve sağlıklı olması için önemlidir. Bu gıdalar ıspanak, kabak çekirdeği, yumurta, ceviz, doğal ürünler, sebzeler, kefir, yoğurt, ayran, süt ve et olarak sayılabilir.
Vücut yapısı bakımından C harfine benzeyen bebek, önceki haftalara oranla daha yuvarlak bir başa sahiptir. Gözler, el ve ayaklar, başın iki yanında bulunan kulaklar ile bebek yavaş yavaş bir insan görünümüne ulaşmaya devam eder. Bu hafta tamamlandıktan sonra embriyo artık cenin olarak adlandırılmaya başlayacaktır.
Genel olarak, anne adayları doğmamış çocuklarının cinsiyetini, fetüsün pozisyonu uygun olmadığı sürece, açıkça görülebildiği ve tanımlanabildiği 22. Hafta civarında ikinci ultrasona kadar öğrenemezler. Ancak konusunda uzman radyologlar 11-14. Haftalar arasında genellikle bebeğin cinsiyetini görebilir.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Bebeklerin anne karnındaki serüvenleri hakkında bilgi alabilmemizi de bu teknolojik gelişmelere borçluyuz. Sahip olunan teknolojiler sayesinde yapılan araştırmalara göre, anne karnındaki fetüsün uyuduğu hatta rüya bile görme ihtimallerinin olduğu sonucuna ulaşılır.
Genel olarak hamileliğin 6. Haftasında kalp atışları dinlenebilirken bazı hamileliklerde bu süre 7. haftayı da bulabilir. Anne adayına yapılan dopplerultrason ile bebeğin kalp atışları dinlenebilir. Hamilelikte kalp atışları en rahat şekilde 8.haftadan sonra dinlenebilir.
Düşüklerin görülme sıklığı gebeliğin ilk 3 aylık dönemidir. Gebeliğinizin ileri dönemlerinde düşük olma olasılığı da giderek azalır. %80'nden fazlası 13 haftada meydana gelir. En fazla riski ise, ilk 8 haftada olduğundan, bu gebelik haftasından sonra düşük şansı giderek azalabilmektedir.
Hamilelik sürecinde genellikle 20. haftadan itibaren karın tam olarak belirginleşir.
C vitamini, potasyum ve B6 vitamini bakımından şifalı olan muz, hamilelik döneminde tüketildiği zaman anne karnındaki bebeğin kilo almasına yardımcı olur.
Maden suyunun herhangi bir kalorisi ve besin değeri olmadığı için hamileyken bebeğe kilo aldıran besinler arasında yeri yok.
Hamilelikte süt tüketimi, anne adayının metabolizmasına ve isteğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak günde en az 3 bardak olacak şeklinde tüketilmesi en idealidir. Sade şekilde içebileceği gibi çeşitli gıdalarla harmanlayarak veya yoğurt haline getirerek rahatlıkla tüketilebilir.
Anneler unutmamalı ki bebek ile ilgili doğrudan veya dolaylı iletişim 12. haftadan itibaren başlar ve doğum anına kadar sürer. Anne karnındaki bebek annenin spor faaliyetlerinden veya yavaş hareketliliğinden, gülümsemesinden veya panik, tez canlı yapısından, depresif ruh halinden etkilenir.
Bebeğin beyin gelişimini güçlendirmek için hamilelere folik asit takviyesi verilmelidir. Günde 400 mikrogram folik asit alınması gerekir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, turunçgillerde, kuru baklagiller, avokado, karnabahar, kereviz, mısır ve pancar gibi gıdalarda folik asit bulunur.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir.
Bebekler Hisseder
Bebekler nasıl annesinin kokusunu hisseder, yüzüne ve sesine tepki verir. Aynı şekilde babayla da bağ kuruldukça onu hissetmeye başlar.
Çocuğa bağırmak ve onu yüksek sesle azarlamak, çocuğun benliğinde sarsıcı yaralar açıyor. Hele hele bu olay başkalarının yanında gerçekleşiyorsa çocuk içine kapanıyor ve gelecekte sinik bir karaktere bile dönüşebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri