Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır? Ameliyatın ertesi günü yürüteç yardımı ile yürünmeye başlanır. 1 Hafta sonra tek koltuk değneği ile yürünmeye başlanır. 3 Hafta sonra iyileşme süreci tamamlanır.
Diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci ortalama 6 haftayı bulmaktadır. Operasyonun ardından ilaçların düzenli olarak kullanılması ve fizik tedavi seanslarının aksatılmadan uygulanması iyileşmeyi hızlandırır.
Diz protezi ameliyatı sonrasında hastalara fizyoterapi desteği de verilir. Hastaların herhangi bir destek kullanmadan yürümeleri yaklaşık dört hafta sürer. Bu süre hastanın yaşına, kilosuna ve aktivite düzeyine göre değişiklik göstermekle birlikte en fazla altı hafta sonra iyileşme tamamlanır.
Tam Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon. Tam diz protezi ameliyatı sonrası fizik tedavinin doğru ve tam bir şekilde yapılması, aktif bir yaşam tarzına hızlı bir şekilde dönebilmeniz için gereklidir. Ameliyatı takip eden 12 hafta iyileşme ve rehabilitasyon için çok önemlidir.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi ve Egzersiz
Ameliyat sonrası dizinizi hareket ettirmek, bükmek, yürümek ağrı ve acı veriyor olabilir. Bu nedenle, hastalar genellikle egzersiz ve fizyoterapi uygulamalarını yapmak istemezler.
İlgili 15 soru bulundu
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yürüme ve Fizyoterapinin Önemi. Yapılan bir araştırmaya göre, hastaların yürüme hızları, ameliyat sonrası 6 ay ile 1 yıl arasında normal insan yürüme yaklaşabilir. Ancak hastaların uzun süreli takip dönemlerinde bile normal hızlardan biraz daha yavaş olabilir.
Ağrı kontrolü için yapılan uygulamalarla ilk günün rahat geçmesi sağlanır. Sonrasında ise ağrı günden güne azalarak 3-4 günden sonra çok hafif düzeye inmekte ve günler içinde kaybolmaktadır. Böylece, hastalar artık ameliyat öncesi ve sonrası ağrılardan kurtulmaktadır.
Bununla birlikte, diz protezi ameliyatı sonrası şiddetli ağrının nedeni protez gevşemesi, enfeksiyon, patellofemoral (dizkapağı) sorunlar veya diz protezinin yanlış hizalanması olabilir. Enfeksiyon belirtileri genellikle ağrı, şişlik, sıcaklık, kızarıklık, hassasiyet olarak ortaya çıkar.
Ameliyat bitiminde giydirilen varis çorapları 6 hafta boyunca giyilmelidir.
Bükülme derecesi ortalama 110-120 derece olup, hastanın ameliyat öncesi dizini bükme derecesi, kilosu, yapılan cerrahinin başarısına ve hastanın egzersizlerini tam ve düzenli yapmasına bağlı olarak değişmektedir.
Kontrole geldiğinde önce ameliyatını yapan ortopedi doktoru hastayı görür, eklemin durumu uygun ise hastayı fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniğine yönlendirir. Hasta burada yaklaşık 2 veya 3 haftalık bir ayaktan fizik tedavi programına alınır.
Operasyon sırasındaki riskler, anesteziye bağlı risklerdir. Bunun haricinde, düşük ihtimal çerçevesinde müdahale sırasında damar ve sinirlerde yaralanmalar olabilir. Nadir görülse de operasyon sonrasında enfeksiyon, kan pıhtısı oluşumu, protezin gevşemesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Protezlerle rahat konuşmak biraz zaman alabilir. Yüksek sesle okuyarak ve doğru telaffuz edilmeyen kelimeleri tekrar ederek normal hale getirilmeye çalışılmalıdır. Tam protezlerle daha rahat yemek yiyebilmek en az 4-6 hafta sürebilir.
Hastanın yeni dişlerine alışması birkaç ay sürebilir. Bu süre boyunca protez, hastanın garip hissetmesine ve rahat edememesine yol açabilir. İlk zamanlarda ağızda hissedilen dolgunluk ya da gevşeklik hissi normaldir.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Aynı şekilde protez ameliyatları sonrasında enfeksiyon gelişirse eklem ve kemiği etkileyerek protezin gevşemesine yol açabilir. Enfeksiyon belirtileri genellikle ağrı, şişlik, sıcaklık, kızarıklık, hassasiyet olarak ortaya çıkar.
Ameliyat sonrası yara yerinde hemovak denilen kan dreni olup 1-2 gün içerisinde bu alınır. Hastalara bacak şişliğini azaltması için varis çorapları önerilir ve dize zaman zaman buz uygulaması yapılır. Ameliyat sonrası bacak kan akımını artırmak ve pıhtı oluşumunu engellemek için yatak egzersizleri öğretilir.
Protez ameliyatı sonrası dizimdeki şişlik ne zaman geçer? Protez ameliyatı sonrası şişlik normal bir durumdur. Dizin daha rahat hareket etmesi ve şişliğin büyük oranda ortadan kalkması için ameliyatın üzerinden 2-3 ay geçmesi gerekir.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Ağrıların gidermek, önlemekten daha zordur. Bu nedenle doktorunuzun ağrılarınız için verdiği ilaçları egzersizlere başlamadan yaklaşık yarım saat önce almanız daha yararlı olacaktır. Ameliyattan 2-3 hafta sonra dikişler alınır ve banyo yapılabilir. Banyo yapılması için dikişlerin alınması beklenmelidir.
Ağrı Siniri Blokajı
Genellikle diz protezi ameliyatından sonra ağrı ilk gün ve ilk gece çok fazla olur ancak bu uygulama ile ameliyat daha ağrısız ve daha rahat geçmektedir. Kimyasal ilaçlarla yapılan blokaj uygulaması, fiziksel olarak kriyo ile de yapılabilir.
Protez Hareket Kısıtlaması Yapar Mı? Böyle bir şey kesinlikle doğru değildir. Protezler hareket kısıtlaması yapmaz, aksine rahatça hareket edebilmenize olanak sağlar.
protezin hangi seviyede olacağı önemli. % 40'ı geçmene yetiyor protez hangi seviyeden olursa olsun. Ortopedik engel olduğu için araç alımında rapor oranı önemli değil ama diğer haklardan yararlanmak için % 40 üzeri olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri